Babiš chce totálně vyluxovat zisk ČEZu. Tady jsou rizika s tím spojená

29.03.2014 11:28

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zaostřil na elektrárenskou společnost ČEZ, v níž stát drží sedmdesátiprocentní podíl. Uvedl, že pravděpodobně sáhne v rámci dividend na celý loňský zisk, což by pro stát znamenalo příjem ve výši téměř 25 miliard korun. Proti tomu vystoupil bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Ekonomové pak v reakci pro ParlamentníListy.cz pohovořili mimo jiné o dopadech Babišových plánů.

Babiš chce totálně vyluxovat zisk ČEZu. Tady jsou rizika s tím spojená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

„Je tady dlouhodobá dividendová politika. Naposledy jsem rozhodl o výplatě šedesáti procent zisku a čtyřicet jsem ponechal na investice,“ uvedl Kalousek v reakci na nápad svého nástupce na ministerstvu financí Andreje Babiše.

„Musíme se na tom dohodnout v koalici, ale osobně nevidím důvod, proč by dividenda měla být nižší. Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZ a firmě se její investiční politika vyplácela," řekl HN Babiš.

Krátkozraká politika, tvrdí Kalousek

„Vzhledem k budoucí značné investiční aktivitě ČEZu v případě budování dalších zdrojů JE Temelín, bych to pokládal za nesmírně krátkozrakou politiku, kterou jsme nedělali nikdy, ani v daleko složitějších dobách hospodářského růstu. Domnívám se, že to ponechá ČEZ bez likvidity a tyto peníze budou spotřebovány ve státním rozpočtu," uvedl dále Babišův předchůdce Miroslav Kalousek.

S názorem exministra financí souhlasí ekonom Miroslav Zámečník, kterého ParlamentníListy.cz oslovily. Podle jeho názoru je nutné vnímat, co má společnost v budoucnu před sebou. „Nelze automaticky říct, že nemůžete vzít sto procent zisku. Záleží na tom, jaké jsou projekce vývoje hotovostních toků a investičního programu ČEZu. Pokud valná hromada rozhodne o takové výplatě dividend, tak se tak může stát. Musí se ale přihlížet k tomu, v jaké finanční kondici podnik je a co před ním stojí,“ upozornil na podstatnou věc ekonom.

Dostavba Temelína by se musela odložit

Podle analytika pro akciové trhy Jiřího Cihláře z Next Finance jde především o to, jestli ČEZ přistoupí k dlouhodobé změně své dividendové politiky, nebo půjde pouze o jednorázovou změnu. „Pokud by se vláda rozhodla, že ČEZ bude dlouhodobě zvyšovat výplatní poměr dividend, to znamená omezovat prostředky, které půjdou na investice, určitě by se potom změnil celý charakter společnosti. Společnost totiž dlouhodobě investovala do svého rozvoje a byl tady plán na dostavbu Temelína. I proto šla v minulosti část zisku na investice.V případě dlouhodobé změny dividendové politiky by se jednoznačně dostavba Temelína musela odložit,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Cihlář.

Růst akcií ČEZu

Poté, co ministr financí Andrej Babiš oznámil svůj úmysl, začaly akcie ČEZu na pražské burze prudce růst. Investory láká návrh na rozdělení celého loňského zisku 35 miliard akcionářům na dividendách. V minulosti to byla asi polovina této sumy. V pondělí dopoledne, nedlouho po otevření Pražské burzy, bylo vidět, jak velkým lákadlem pro investory Babišův nápad je. Před polednem se zobchodovaly akcie ČEZ za více než 350 milionů korun a posílily oproti minulému pátku o více než čtyři procenta.

Polostátní ČEZ měl vloni nejhorší zisk za posledních pět let. Letos navíc počítá s dalším poklesem kvůli zlevnění elektřiny. Firmě také v současnosti hrozí, že přijde o licenci obchodníka na bulharském trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…