Budvar mění dozorčí radu. Vyhnali z ní politiky a jejich kamarády

14.07.2012 22:26

Dozorčí rada Budvaru- posledního pivovaru ve vlastnictví státu- se v poslední době značně zprofesionalizovala. Zatímco donedávna v ní působila řada politicky vybraných členů, jejichž fundovanost v pivovarnictví byla přinejmenším pochybná, po radikálním řezu v posledních měsících se do dozorčí rady dostali především vzdělaní ekonomové a schopní manažeři.

Budvar mění dozorčí radu. Vyhnali z ní politiky a jejich kamarády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Poměrně nedávno přitom podle serveru IHNED.cz bylo možné pozorovat spíše opačné tendence. V prosinci ministr zemědělství Petr Bendl dosadil do dozorčí rady advokáta Tomáše Jindru, svého poradce a mimoto osobu spojovanou s lobbistou Ivo Rittigem a „kmotrem z Hluboké“ Pavlem Dlouhým. Ve stejné době usedl do dozorčí rady státního pivovaru i Jiřího Lexu, předsedu jihočeských Věcí veřejných.

V lednu se advokát Jindra dokonce stal předsedou dozorčí rady a mimoto začal ministr uvažovat o odvolání ředitele Jiřího Bočka. To už bylo moc na opoziční politiky a svérázná personální politika v pivovarské dozorčí radě se dostala na přetřes dokonce až v Poslanecké sněmovně. Nakonec zasáhl i premiér Nečas a Jindru vystřídal člen NERV, analytik Jan Procházka.

Čistka v radě pokračovala odvoláním jihočeského hejtmana Zimoly, podnikatele Robina Schinka a politika ODS Filipa Dvořáka. Počet členů se snížil z dvanácti na devět. Rovněž byli političtí kamarádi vystřídáni lidmi, kteří jsou odborníky na pivovarnictví, nebo na obchod.

Posledním, kdo dozorčí radu Budvaru doplnil, byl v tomto týdnu Milan Cícer. Známý cifršpión (doposud šéf finančně- analytického útvaru ministerstva financí) je expertem na ekonomiku. „"Dobře, že jsme konečně v plném počtu a jsou tu lidé, kteří tomuto oboru rozumějí nebo mohou být Budvaru jinak užiteční. Je před námi spousta práce,“ komentoval jeho jmenování předseda rady, analytik Procházka.

Dozorčí rada se nyní chce zaměřit na posílení svých pravomocí při řízení pivovaru. Na pořadu však podle nich není dlouhá léta diskutovaná privatizace posledního státního pivovaru. Tu odmítl i premiér Nečas.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

5:30 Hnůj. Obří kupa. Pavel Novotný ji má před úřadem

Po premiéru Petru Fialovi se dočkal i starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). Zemědělci mu před…