Chcete kapitalismus? Zničte demokracii, vyzývá radikální ekonomka

26.04.2012 22:24

Současná krize se blíží velké depresi ve třicátých letech minulého století. Hrozí fašizace společnosti. I o těchto nebezpečích povyprávěla ekonomka Ilona Švihlíková na liberecké Technické univerzitě.

Chcete kapitalismus? Zničte demokracii, vyzývá radikální ekonomka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Poslouchal ji slušně zaplněný sál, přišli nejen vysokoškoláci, ale i lidé středního věku a senioři. Mezi nimi i Jarda z Liberce. „Znám ji i její názory, proto jsem přišel. Chci znát návod, jak odstranit antimanažery z funkcí. Aby na ta místa přišli lidi, kteří už mají něco za sebou. Poslechl jsem si ji na internetu a její závěry jsou logické a srozumitelné - o daňovém přiznání, progresivním zdanění, akciích na jméno, aby byly čitelné zakázky,“ říkal před začátkem přednášky. 

Švihlíková vysvětlila současnou krizi Západu. Vznikla podle ní už v sedmdesátých letech, kdy ustal ekonomický vzestup po poválečné obnově. „V této době přichází nástup pracovně-úsporných technologií, který způsobuje, že je potřeba stále méně pracovníků. Také se polarizují mzdy mezi nejvyššími příjmovými skupinami a těmi středními a nízkopříjmovými,“ vysvětlila.



Tehdy nastupuje neoliberalismus představovaný Ronaldem Reaganem a Margaret Tchatcherovou. Nastává oklešťování moci státu, objevují se noví silní aktéři, nadnárodní firmy. „Národní stát se ocitá v pasti globalizace. Státy mezi sebou soupeří, kdo naláká jakou firmu,“ zmínila Švihlíková. Dochází k poklesu příjmů daňových korporací. „Nastává přesun na ty, kteří se nemohou bránit. Což znamená, že se zvyšuje DPH, což postihuje ty nejslabší a nejchudší,“ říká ekonomka.

Kromě nezaměstnanosti se zvyšuje i takzvaná pracovní chudoba. Lidé sice práci mají, ale nedokážou se s ní uživit. „Něco je zásadně špatně, panuje bezradnost,“ varuje. Současnou krizi srovnává s tou z třicátých let minulého století. „Objevují se snahy ji řešit neoliberalismem. To je jako léčit nemoc tím, co ji způsobilo,“ myslí si Švihlíková.

Chcete kapitalismus? Zničte demokracii

Bojí se fašizace společnosti. „Současný systém západního kapitalismu je možný udržet jedině tehdy, pokud bude zničena demokracie,“ sděluje radikální tezi. Vhodným příkladem ekonomického vývoje není podle ní ani za vzor dávané Německo. „Málo se ví, že tady už 12 let nerostou mzdy, je tu největší pracovní chudoba. A orientace hlavně na export je riskantní,“ míní.

Co se podle ní musí změnit? „Hlavně finanční systém, musíme se vrátit k lokální ekonomice a dávat důraz na potravinovou soběstačnost. Což se třeba v České republice hodně zanedbává,“ konstatovala. Velkým problémem u nás je i korupce. „Odhaduje se, že ročně uniká 100 miliard,“ zdůraznila.

Na závěr přednášky čelila ekonomka mnoha dotazům posluchačů. Někteří její příznivci se však debaty zúčastnit nemohli. „Určitě bych na ní šel, ale je zrovna liberecké zastupitelstvo,“ mrzelo Jaroslava Tauchmana z ProAltu. „Jde o mladou velice vzdělanou ženu, která ostře kritizuje postup vlády a neoliberální tlak,“ popsal ekonomku. Charakterizuje ji jako Bělohradského v sukních. „Sledoval jsem například její sérii o Řecku, kde vyvracela mýty, že za řeckou krizi může sociální stát, nebo že Řekové nedostatečně pracují. Bylo to velice zajímavé, šlo o pohled, který v oficiálních médiích zcela chybí,“ domnívá se Tauchman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…