Chudoba vypadá jinak. Poslankyně TOP09 byla nakupovat. Nouzi neviděla

07.05.2012 20:19

Škrty koalice se dotýkají doslova všech řadových občanů v České republice, někoho více, někoho méně. Parlamentnilisty.cz ale zajímalo, jak to vidí lidé, kteří mají k občanům nejblíž, což jsou starostové. Redakce se proto dotázala poslankyně za TOP09+S, starostky z Velkého Polomu Moravskoslezského kraje Ludmily Bubeníkové, jak ona vidí stav obyvatel ve svém regionu, a zda se na životní úrovni lidí v jejím kraji nějak projevují razantní úsporná opatření, která razí Nečasův kabinet.

Chudoba vypadá jinak. Poslankyně TOP09 byla nakupovat. Nouzi neviděla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

 „Na to je celkové složitá odpověď. Jistě, že se najdou jedinci, kteří budou hodně strádat, ale jinak si myslím, že je to natolik přijatelné, že by to všichni měli přijmout,“ řekla ParlamentnímListům.cz poslankyně Bubeníková. Zároveň konstatovala, že si nemyslí, že by chudoba v našem státě byla tak zásadní, jak se to někteří politici snaží prezentovat.

Osobně v malé obci, kde žiji, neznám lidi, kteří by strádali, tvrdí poslankyně

„Víte, já žiji na malé obci a osobně neznám lidi, kteří by nějak strádali,“ říká poslankyně. Ani podobné signály nezaznamenala. Podle poslankyně Bubeníkové je samozřejmě rozdíl, jestliže někdo ze seniorů bydlí v domku se svým příbuzným, takže se dělí o náklady, nebo někdo žije v bytě a musí si vše financovat sám. „To je třeba posuzovat případ od případu," konstatuje. Že by však ty škrty nějak národ zdevastovaly, to podle poslankyně skutečně nehrozí.

„Řídím se tím, co říká moje mamka, že skutečná chudoba vypadá trochu jinak,“ konstatuje poslankyně. Když prý zajede k supermarketu, musí půl hodiny hledat místo k zaparkování, protože není místo. „A když vidím, jak vypadají nákupy – a jsou to většinou starší lidi, tak opravdu nemám pocit, že národ strádá,“ dodává. Připouští ale, že budou jedinci, kteří na tom budou špatně, a tam je třeba najít nějakou pomoc, což je nezbytné dořešit nějakou sociální politikou. „Je třeba si zajistit nějakou pomoc odjinud,“ dodává Ludmila Bubeníková. „V globále to však vůbec nevidím katastrofálně,“ dodala.

Myslela to správně, jen zvolila nešťastnou formu, hájí kolegyni Peckovou poslankyně

Ludmila Bubeníková se také ohradila proti napadání stranické kolegyně poslankyně Gabriely Peckové, jejíž vystoupení vyvolalo u opozice bouři nevole.  Ta mimo jiné, ve svém vystoupení řekla, že jestli dnes seniory něco ohrožuje, tak to nejsou úsporná opatření, ale společenské vyloučení.

"Nikdy jsem ještě v ordinaci neslyšela: já už nechci žít, já už na to nemám! Ale velmi často slýchám ve své ordinaci: já už nechci žít, protože už nemám pro co, protože už nemám pro koho, protože překážím, protože mě nikdo nepotřebuje," konstatovala Gabriela Pecková. „Tato vláda bohužel v tuto chvíli za daných podmínek neumí dostatečně naplnit peněženky seniorů. Ale co bychom měli umět všichni – naplnit jejich duši,“ konstatovala.



Dostanou jen méně

„Nejde přece o to, že by měly být snížené důchody, jen jejich zvýšení bude krácené, takže dostanou přidáno méně, než se slibovalo,“ říká Bubeníková. Podle ní mají tyto kroky opodstatnění už s ohledem na situaci u nás i v Evropě. „Věděla jsem, o co kolegyni Peckové jde. Ona chtěla vyjádřit, že ta materiální situace není pro seniory až tak strastiplná, jako například skutečnost, že ti lidé strádají duševní samotou, nikdo se jim nevěnuje a nemají kolem sebe příbuzné.“

Projev Gabriely Peckové podle Ludmily Bubeníkové vyvolal velmi nepříjemnou reakci, které teď musí poslankyně Pecková čelit. „Zvolila trochu nešťastnou formulaci, i když je vcelku jasné, co chtěla zdůraznit. Navíc, když se člověk postaví ve sněmovně za ten pultík, tak tréma a odpovědnost také udělají své,“ konstatuje Bubeníková. „Každý by si měl zkusit, jaké to je,“ dodala na závěr.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…