Další výhra pro Česko: Diag Human stáhl v USA žádost na exekuci majetku státu

27.07.2012 14:46

VÍME PRVNÍ Někdejší obchodník s krevní plazmou Diag Human stáhl u soudu v USA zpět žádost na exekuci majetku českého státu. ParlamentníListy.cz o tom informoval ředitel právního odboru ministerstva zdravotnictví David Kotris s tím, že celé exekuční řízení ve Spojených státech tím tak končí.

Další výhra pro Česko: Diag Human stáhl v USA žádost na exekuci majetku státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„V USA Diag Human sám vzal svou žádost na návrh exekuce zpět. Pravé důvody jsou zřejmě v tom, že si Diag Human sám spočítal, že to nemůže právně ustát,“ informoval ParlamentníListy.cz právník resortu zdravotnictví David Kotris.

"Předpokládáme, že firma Diag Human vyhodnotila svoji právní pozici v USA jako špatnou s ohledem na velmi podrobné a kvalitně zpracované vyjádření ČR," dodal pak k tomu 1. náměstek ministra zdravotnictví Marek Ženíšek.

Podle Kotrise Diag žádost stáhnul nejspíše s ohledem na vývoj kauzy v USA, a to kvůli Michaelu Balboovi, jenž byl ještě loni veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE. Balboa sedí totiž zřejmě stále ve vězení. Loni v prosinci byl v USA obviněn z podvodu a spiknutí a následně kvůli šetření na něj byla uvalena vazba a to rozhodnutím okresního soudu v Manhattanu (New York).

„Žalobce Spojených států pro jižní obvod New Yorku Preet Bharara a inspektor Ronald J. Verrochio z kanceláře v New Yorku oznámili, že investiční manažer investičního fondu MICHAEL BALBOA byl zatčen na základě obvinění spojených s jeho údajnou účastí na nadhodnocení aktiv Millennium Global Emerging Credit fondu (tzv. Hedge fondu ) za více než 80 milionů dolarů,“ uvedl  v tiskové zprávě z loňského prosince americký žalobce Bharara, který případ má na starosti.

Má to asi spojitost se zatčením Balboy

„Podle nás může nynější reakce Diagu být spojená i s tím zatčením Balboy. On  byl totiž uvalen do vazby právě ve spojitosti s finančními podvody. Navíc si myslím, že i naše argumenty s negativním P.R. Diagu ohledně toho Balboy hrály poměrně slušnou roli. Nemalou roli v případu hraje i to, že právní zastoupení v USA stojí velké peníze. V USA a ve Velké Británii totiž jsou právní služby nejdražší ze všech těch dalších zemí, kde Diag podal návrh na exekuce,“ dodal Kotris.  „Asi sami došli k závěru, že v USA nemají šanci,“ doplnil s tím, že rozhodnutí firmy dokazuje, že strategie Česka ve sporu je správná a účinná

ParlamentníListy.cz již loni uváděly, že Balboa figuruje ve firmě Aram Global, kterou média shodně označují za vymahačskou. Sama firma se ale tehdy definovala jako poradenská a manažerská.

Aram Global měl přitom loni na konci května odkoupit část anebo celou firmu Diag Human od Josefa Šťávy. Zda tomu tak bylo, to ale zcela zřejmé není. Podle výpisu z obchodního rejstříku Lichtenštejnského knížectví k  21. 6. 2011 byl však Michael Balboa veden jako předseda představenstva firmy Diag Human SE, dalšími členy představenstva pak byli Josef Šťáva a právník Wolfgang Rabanser. Podle pozdějšího vyjádření Diagu ale Aram Global již prý odstoupil ze všech pozic a účastí ve společnosti Diag Human.

Balboa psal londýnskému soudu, že Diag nemá peníze

Naše redakce ale loni v listopadu upozornila na to, že jméno Balboy se přitom objevuje i v důležitých spisech, které Diag Human předkládá soudům v zahraničí kvůli exekucím na majetek českého státu. Diag totiž v Londýně žádal loni na podzim v předběžném opatření o zablokování specifických účtů a transakcí některých velkých bank, které jsou používané českým státem k vyplácení úroků z českých státních dluhopisů věřitelům. Londýnský soud ale Diagu nevyhověl a zdůvodnil to tím, že jeho rozhodnutí by mohlo mít rušivé dopady na trhy. Jenže Diag zároveň s tím soudu v Londýně uvedl, že mu nemůže zaplatit žádné povinné poplatky. Ve spise pro londýnský soud to zmínil právě sám Balboa.

„Pan Balboa do textu pro londýnský soud uvedl, že Diag vyjma těch peněz, které by vymohl na základě Konečného rozhodčího nálezu, nemá už na svém kontě nic. Zda ale Balboa tuto skutečnost uvedl jen pro londýnský soud, či i pro soudy ve Vídni, v Paříži, anebo i v Lucembursku, to nevíme," prozradil k tomu v té době ParlamentnímListům.cz zdroj, který je s případem dobře obeznámen.

Česko hrozbu exekuce v Rakousku zahnalo

Firma Diag Human počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali na základě Konečného rozhodčího nálezu náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Firma se loni začala se svými údajnými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, kde dala také podnět k zabavení dvou obrazů a jedné plastiky. Vídeňský soud jí vyhověl a díla předběžně zabavil. Česku se ale exekuci podařilo zvrátit v prospěch státu. ČR podala odvolání také proti samotnému rozhodnutí o tom, že je nárok firmy oprávněný. Nyní obě strany čekají na pravomocný verdikt.   

Podobně jako v Rakousku rozhodly následně i soudy ve Francii a Lucembursku. Také proti těmto rozsudkům se ČR odvolala. V Lucembursku navíc Diag Human také požádala o obstavení českých účtů. Svůj nárok tehdy vznesla firma ještě ve Spojených státech.

 

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …