Drábek důrazně vyvrací. Vyšší DPH nikoho do chudoby nepošle

08.03.2012 8:13

Ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann varuje, že dosavadní kroky vlády v několika letech zdvojnásobí počet lidí žijících v pásmu chudoby dle metodiky EU. To pro ParlamentníListy.cz ministr práce Jaromír Drábek rozhodně odmítl. Například růst DPH se podle něj podepsal na růstu inflace jedním procentem. A to opravdu do chudoby nikoho nezažene.

Drábek důrazně vyvrací. Vyšší DPH nikoho do chudoby nepošle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Politici zneužívají dosud relativně dobré situace, kdy se podle metodiky EU v oblasti chudoby nachází u nás necelých devět procent obyvatelstva, tvrdí ekonomický expert Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann v rozhovoru pro Haló noviny.

Růst DPH látá díry a snižuje životní úroveň

Jako jednu z největších hrozeb v této souvislosti vidí Fassmann vládní důchodovou reformu. Ta si podle něj, zjednodušeně řečeno, na „zalátání“ díry vzniklé v rozpočtu vyžádá zvyšování DPH a tím snižování životní úrovně.

„Zvýšení DPH poškodí občany, poškodí firmy, poškodí veřejný sektor. A to vše jen proto, aby stát vzal cca 25 miliard vydřených z lidí, dal je na zlatý tácek, k tomu občané přidali dalších 15 až 20 miliard, převázalo se to růžovou mašlí a odneslo se to důchodovým fondům, aby si s tím mohly zahrát v ruletě kapitálových fondů,“ citují Haló noviny ekonoma.

Hřebíčkem do rakve i daňová reforma?

A aby toho nebylo dost, přidává Fassmann k hrozbě DPH ještě daňovou reformu. „V situaci, kdy se mají takzvaně napravovat veřejné finance, počítá daňová reforma s dalším snižováním daní pro firmy a nejbohatší příjmové skupiny, samozřejmě i pro OSVČ, naopak počítá se zvýšením zdanění zaměstnanců,“ tvrdí Fassmann s tím, že podle propočtů odborů to způsobí výpadek ve státním rozpočtu 20 miliard korun.

To snad ani nemá cenu komentovat

„K takovým neopodstatněným výrokům nemá valný smysl se vyjadřovat,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Podle něj má český sociální systém vysokou laťku. „A úpravy daní nejsou v tomto ohledu rozhodující,“ dodal Drábek.

Ten odmítá i možný podíl růstu DPH na na zvýšení počtu lidí v pásmu chudoby. „Provedená úprava daně z přidané hodnoty znamenala zvýšení inflace o jedno procento, a to opravdu nikoho do chudoby nepošle,“ uzavřel Drábek pro ParlamentníListy.cz.

Připomeňme, že v lednu celková míra meziroční inflace v České republice zrychlila růst na 3,5 procenta po prosincovém zvýšení o 2,4 procenta.

Co je to chudoba?

Zmiňuje-li nicméně Martin Fassmann chudobu dle metodiky Evropské unie, oč vlastně jde?  „Chudoba se posuzuje podle třech ukazatelů,“ přibližuje v rozhovoru Martin Fassmann. Prvním je podle něj příjem, kdy se za chudého považuje ten, kdo má příjem menší než 60 procent příjmového mediánu.
Z tohoto pohledu se v ČR v pásmu chudoby nacházelo podle údajů Českého statistického úřadu v roce 2010 (za rok 2011 nejsou data ještě zpracována) asi 836 tisíc lidí a na její hranici pak něco málo přes sto tisíc lidí.

Nominální průměr mezd, takzvaný medián, tedy mzda člověka, který je přesně uprostřed skupiny sledovaných lidí, přitom v roce 2010 činil 20 tisíc korun. Což znamená, že oněch zmíněných 836 tisíc osob bralo v roce 2010 méně než dvanáct tisíc korun.

Nemáte na dovolenou? Nemáte auto či jíte málo masa? Pak jste chudí

Druhým ukazatelem chudoby je podle Fassmanna hmotná deprivace, která je definována devíti ukazateli. „Pokud člověk splňuje nejméně čtyři z nich, spadá do kategorie chudých. Těmi ukazateli jsou neschopnost platit nájem a účty za energie a za teplo. Třetím ukazatelem je neschopnost pokrýt mimořádné výdaje, dále konzumace živočišných bílkovin – masa a ryb méně než jednou za dva dny,“ vyčísluje Fassmann ukazatele chudoby.

Dalším měřítkem je nemožnost odjet mimo bydliště alespoň na týdenní dovolenou jedenkrát za rok, absence automobilu či pračky. „Třetím ukazatelem je intenzita práce. Kdo pracuje méně než dvacet hodin týdně, je pod hranicí chudoby,“ doplňuje Fassmann. A přidává varování: „Kombinací těchto tří ukazatelů se dostáváme k poznání, že míra ohrožení chudobou v ČR roste a týká se 14,4 procenta populace, tedy asi jednoho milionu čtyř set tisíc lidí.“

Podle peněz to jde, podle majetku je to horší

Podle Fassmanna se u nás nejčastěji používá pro prezentaci míry chudoby jen příjmová stránka, kdy je chudobou stiženo cca devět procent populace. „Nejnebezpečnější je ovšem ona hmotná deprivace, ta skutečně pociťovaná bída. A v tomto ukazateli jsme bohužel až na čtrnácté příčce mezi zeměmi Evropské unie,“ míní Fassmann s tím, že podle tohoto ukazatele je zasaženo 6,2 procenta české populace.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…