Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení

03.11.2011 6:13

Znepokojení ze zavedení institutu nucené práce do českého právního řádu. To jsou pocity, které se rozhodlo prezentovat a měnit levicově orientované Spojenectví práce a solidarity (SPaS). "Vážně míněné diskuse na toto téma sledujeme a nemůžeme se s nimi smířit. I proto naléhavě žádáme o protest proti tomu i občanské iniciativy. Chceme, aby bylo příslušné opatření zrušeno," řekla ParlamentnímListům.cz jedna z hlavních iniciátorek aktivního odporu, ekonomka Ilona Švihlíková.

Drábek ohromil levicovou ekonomku: Jen krůček k totálnímu nasazení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahradník při úpravě keřů. Ilustrační foto

Spolu s Milanem Neubertem a Janem Kavanem proto veřejně vyzvala vládu k obnovení aktivní politiky zaměstnanosti a o vytvoření podmínek pro tvorbu nových pracovních míst. V úterý pak prezentovali své postoje veřejně také v prohlášení v Haló novinách pod titulkem: Nucená práce? Robota 21. století!

"Co jiného, než nucená práce je totiž ustanovení takzvaných norem, které vláda předkládá parlamentu a kterými požaduje, respektive podmiňuje, vyplácení podpory v nezaměstnanosti účastí příjemce na takzvané veřejné službě v rozsahu až 20 hodin týdně? Takové rozhodnutí musí být přece protiústavní, jistě je v rozporu s Listinou základních práv a svobod, která v článku 9 jasně říká, že nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám. Taxativně uvedené výjimky nelze ztotožnit s plánovaným využitím institutu veřejné služby," uvádí v materiálu mimo jiné ekonomka Ilona Švihlíková.

Čtěte také:


Vyslovuje pak dále své politování nad tím, že pravicový koncept, který nazývá konceptem "líných nezaměstnaných", převzaly i některé politické strany, které se chtějí hlásit k levicovému hnutí.

"Jsme přesvědčení, že podléhat takovému lacinému populismu je jen vodou na mlýn těm pravicovým populistům, kteří se od vítězství pravice v minulých parlamentních volbách snaží co nejvíce osekat sociální systémy. A poté, co se jim to podaří, pak přistoupit k jejich privatizaci," konstatuje dále Švihlíková pro ParlamentníListy.cz.

Privatizace začíná u soukromých zprostředkovatelských agentur?

A dodává, že spolu s Janem Kavanem a Milanem Neubertem varují před tím, že v oblasti zaměstnanosti se za takovou privatizaci považuje snaha převést zprostředkování práce - dosud zajišťované státními úřady práce - na soukromé agentury. "Za násobně vyšších nákladů," podotýká Švihlíková.

Čtěte také:


Zavedením institutu práce se tak nejen podle ní, ale i dalších členů spojenectví, však především vytváří i prostor pro jeho zneužití a pro zlovůli úředníků. Oni to totiž budou, kdo bude určovat, zda žadatel o práci bude pracovat a také kde pracovat.

"Tato populistická představa o využití veřejné služby povede nejen k šikaně některých uchazečů o práci, ale má přece sotva co společného s důstojností člověka. I proto je v Základní listině práv a svobod článek 10, který jasně pro každého požaduje, že musí být zachována lidská důstojnost. Nutit lidi vykonávat práci, která neodpovídá jejich kvalifikaci a nemohou si ji svobodně vybrat, není nic jiného než robota 21. století," uvádí se dále v prohlášení Spojenectví práce a solidarity.

Návrh vlády musí selhat

Proto se aktivisté a odpůrci vládního návrhu domnívají, že koncept ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) musí selhat.

Čtěte také:


Zatím je plošné využívání veřejné služby pro obce nepovinné. Proto drtivá většina našich měst a sídel dávno vykrývá své potřeby objednanou profesionální službou. Formální tlak na zavedení veřejné služby však podle vyjádření SPaS nevyhnutelně povede ke zrušení pracovních míst ve stávajících firmách.

"Existuje však ještě horší možnost, totiž že tyto firmy dostanou nezaměstnané za nějaký malý poplatek k jejich pracovnímu nasazení. Už jen malý krůček bude chybět k tomu, aby toto nasazení bylo totální," varuje pro ParlamentníListy.cz ekonomka Švihlíková.

Vládní koncepce je tak podle tvůrců prohlášení také krokem zpět i pokud jde o kvalitu a produktivitu takových prací. "Budeme dnes mechanizovanou práci nahrazovat prací ruční? Nebo se snad populisté zhlédli v nechvalně známém projektu o nápravě člověka fyzickou prací (Arbeit mach frei!)?" uzavírají své argumenty zastánci změny.

Čtěte také:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…