Důchodce Kremlička, co snědl brouka, nadává vládě. Asociál Nečas

20.03.2012 18:29

JINÝMA OČIMA Rada seniorů i levicové strany vedou kabinetní politiku. Ministr financí Miroslav Kalousek se nechová sociálně a nikdo se mu nepostaví. Změna po převratu nastala, jako z filmu Hoří, má panenko, zhaslo se, každý ukradl, co mohl, a jede se dál. Bývalý předseda strany Důchodci za životní jistoty Eduard Kremlička má spadeno skoro na všechny. Za jeho působení v politice, se o důchodcích dost vědělo, ale nejvíce se Kremlička proslavil sázkou s reportérkou Novy, po které snědl brouka.

Důchodce Kremlička, co snědl brouka, nadává vládě. Asociál Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý předseda strany Důchodci za životní jistoty Eduard Kremlička

„Kalousek, byť ho všichni považují za nejlepšího ministra, nejedná sociálně. Za minulého režimu se prostředky na důchod rozdělovaly spravedlivěji. Kalousek je podle mě hajzl a o Nečasovi si myslím, že není férový. Sociální politice rozumí a přitom se chová asociálně,“ zlobí se expředseda bývalé Strany důchodci za životní jistoty Eduard Kremlička. Podle něj dnes nemají důchodci, jedna z největších skupin obyvatelstva, nikde zastání.

Důchodce nikdo nebrání

„Zaměstnanci mají své odbory, zaměstnavatelé se také sdružují. O tom je tripartita. Jen důchodci nemají vůbec nic. O radě seniorů nikdo nic neví a její předseda Zdeněk Pernes vede jen kabinetní politiku. Václav Krása, byť jsem ho neměl rád, se o zdravotně postižené stará mnohem lépe. Všechny politické strany mají důchodce jako oušlapek. Přitom komunisti nebo sociální demokraté by z této situace mohli vytřískat politické body, ale kašlou na to,“ stěžuje si Kremlička ve svém pražském bytě. Je těžce nemocný, přesto má na důchodovou politiku vlády jasné názory. Vždyť právě důchodců je v Česku nejvíce, prý přes dva miliony.

Soukromé fondy, kde si lidé budou spořit na důchod, nejsou podle něj dobrým řešením. V Česku postiženém korupcí a nenasytností se totiž může stát, že fondy jejich manažeři vytunelují a spořící zůstanou bez prostředků na důchod. Nicméně i udávaná hodnota průměrného důchodu je prý dost pochybná. „ Když mi někdo řekne, že průměrný důchod je deset a půl tisíce, začnu se smát. Znám ženské, co mají méně než osm tisíc korun. S čísly se dají dělat ekvilibristická kouzla a lze jimi ohlupovat lidi. Když si někdo dá husu, já se postím, tak jsme v průměru snědli každý půl husy,“ doplňuje Kremlička.

Strana důchodců chybí

„Vytýkali mi, že je nesmysl založit stavovskou stranu. Říkali, že máme systém, kde se mohou prezentovat politické strany se svým programem. Ale kdo se dnes zastává důchodců? Nikdo. Po převratu nastala změna zhruba taková, jako ve filmu Hoří, má panenko. Zhaslo se, každý ukradl, co se dalo a jede se dál. Mrázek, Pitr, Kožený měli přinést čerstvý vzduch do ekonomiky, a jak to dopadlo. Teď do toho chronická krize. Situace v zemi je úplně odpudivá. Z tohohle svrabu ale momentálně nevidím východisko,“ podotýká. Jeho strana Důchodci za životní jistoty měla ve volbách roku 1996 i 1998 nad tři procenta, což bylo v novodobé historii Česka poprvé a naposled, kdy se politický subjekt hájící zájmy důchodců přiblížil ke vstupu do poslanecké sněmovny.

„V republice bylo po převratu kolem dvaceti důchodcovských organizací. Chtěli jsme, aby byla práva důchodců  zahrnuta v legislativě. Proto jsme se scházeli s politiky, měli koordinační výbor organizací důchodců a dělali mítinky na náměstích. Měli jsme program pro tři generace. Nejvíce jsme ale kladli důraz na zdravotnictví, sociální a důchodovou oblast, ale i na bydlení,“ vzpomíná Eduard Kremlička. Měl dvě mozkové příhody, a proto se teď bude stěhovat do domova důchodců, aby měl v takovém případě pomoc po ruce. Přesto má pořád dobrou náladu. „Dám si dvě decky červeného a ať mi smrt políbí prdel,“ vtipkuje.

Další články z rubriky Jinýma očima ZDE

Dostal krabici brouků

Právě v roce 1998 se vsadil s reportérkou Novy o to, že se strana do sněmovny dostane. Prohrál a musel sníst chrobáka. „To jsem počítal, že na mě vyrukujete s tím broukem. Tehdy jsem dostal dokonce krabici od bot plnou brouků. V hospodě na mě kamarádi složili písničku a zpívali, že Eda žere chrousta, v posteli se šoustá. Bral jsem to jako recesi. Ve straně mi ale vyčetli, že jsem tím zneuctil všechny důchodce a vyhodili mě. Rozdělili si třicet milionů a zanikli,“ dodává. Ještě dnes má doma krabici plnou umělých chrobáků.

Důchodce Eduard Kremlička působil dlouhá léta v armádě. Odtamtud má dvě zásady. Tedy, že člověk je povinen znát své místo ve tvaru a neměl by chtít od podřízených to, co sám nezvládne. Současnou politickou situaci glosuje spíše s humorem. „Mám rád ten, jak se Pepíček ptá učitelky, proč nemáme ministerstvo námořnictva. Ona mu odvětí, že nemáme moře. Proto se jí zeptá, proč tedy máme ministerstvo financí,“ směje se. Dost mu vadí, že se mladá generace staví ke starším dost macešsky, podle hesla: Dědeček a babička, užírá nám chlebíčka.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…