EU vám sebere úspory v bance jen přes Nečasovu mrtvolu

27.08.2012 18:35

V pondělí se sešla Výkonná rada ODS, která se ve svém usnesení postavila proti vstupu České republiky do bankovní unie EU. Premiér a předseda Petr Nečas zde podle informací ParlamentníchListů.cz řekl, že pokud on bude premiérem, tak Česko do banovní unie nevstoupí.

EU vám sebere úspory v bance jen přes Nečasovu mrtvolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Návrh na vytvoření bankovní unie Evropská komise předloží 11. září. „Výkonná rada vyzývá předsedu vlády Petra Nečase, členy vlády za ODS, poslance, senátory a europoslance za ODS, aby důsledně zastávali takové pozice, které Českou republiku do projektu tzv. bankovní unie nezavlečou,“ zní důležitý bod usnesení.

Nečas: Pokud budu premiérem, ČR do bankovní unie nevstoupí

Odpor ODS vůči bankovní unii prosadil za plné podpory premiéra Petra Nečase europoslanec Ivo Strejček.

„To téma tam vytáhnul Ivo Strejček a říkal, že by to mohlo mít pro nás fatální státoprávní i ekonomické důsledky na desítky let. Petr Nečas tam de facto řekl, že vstup Česka do bankovní unie jedině přes jeho mrtvolu. Abych ho citoval přesněji, tak řekl, že pokud on bude premiérem, tak Česká republika do bankovní unie nevstoupí. Členové Výkonné rady to podpořili jednomyslně. Nečas tam také řekl, že buď projde Kalouskův daňový balíček, nebo odchází,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z Výkonné rady ODS.   

Cizí banky vysají vaše úspory

Europoslanec ODS Ivo Strejček již minulý týden varoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz před bankovní unií, kterou navrhuje Brusel. Podle něho je zde hrozba, že by zahraniční banky mohly prostřednictvím unie vysát peníze od českých střadatelů a ti by tak doplatili na zahraniční krachující banky. A podobný názor má i řada ekonomů.

Cílem bankovní unie je sjednotit chování bank. K tomu by měl sloužit nově vzniklý jednotný systém evropského bankovního dohledu i jednotný evropský systém pojištění vkladů se společnou regulací a záchranným fondem pro případ krachu bank.

Přelévání peněz ze zdravých zemí do nemocných

V současné době vykonává podle Strejčka kvalitní dohled nad našimi bankovními domy Česká národní banka. Banky v ČR jsou podle jeho názoru v dobrém stavu. „Bude-li předán dohled ČNB na nadnárodní úroveň, dojde k tomu, že onen evropský dozor ve snaze dosáhnout nápravy neblahého stavu některých bank uvnitř prostoru svého působení bude přelévat finanční prostředky z částí „zdravých“ do oblastí „infikovaných“. Českému střadateli a podnikatelskému prostředí tak hrozí, že jejich aktiva ve zdravých bankách v ČR budou nakažena „virem špatných transakcí“ svých zahraničních matek,“ varuje Strejček.

Každý současný český střadatel má své vklady pojištěny až do výše 100 tisíc eur. Snaha vytvořit jednotný nadnárodní systém pojištění vkladů tedy pro české poplatníky a majitele účtů podle Strejčka neznamená vyšší garance, ale skutečnost, že budeme svými prostředky ručit za dluhy jinde v EU.

Hazard s penězi a osudem našich občanů

„Obávám se, že EU teče do bot a chce za každou cenu a jakýmikoli prostředky vysát peníze ze zemí, kde ještě nějaké jsou. Je nutné, aby se tomu česká vláda v čele s premiérem Petrem Nečasem jasně postavila. Tady nejde již o líbivé řeči o evropské solidaritě. To už je hazard s penězi a osudem našich občanů,“ řekl ParlamentnímListům.cz minulý týden Strejček.

Evropská unie se neustále snaží získat z České republiky peníze na financování krachujícího projektu. Naposledy musela ČR Mezinárodnímu měnovému fondu na záchranu zadlužené eurozóny poskytnout garanci 38 miliard korun z devizových rezerv České národní banky.

Parlament také nedávno schválil, že v okamžiku, kdy Česká republika vstoupí do eurozóny, bude muset jen pro začátek do záchranného fondu ESM poskytnout částku ve výši zhruba 350 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…