EU varuje Česko: 800 miliard v ohrožení. Kalouskův resort prý dělá chyby

09.03.2012 12:17

Evropský komisař Johannes Hahn, který má na starosti problematiku dotací, varoval premiéra Petra Nečase (ODS), že české problémy s čerpáním evropských peněz se prohlubují. Nejhůře je na tom podle komisaře auditní systém fungující pod ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09). Úředníci ministerstva ovšem tvrdí, že na jejich straně je vše v pořádku. Informuje o tom server Aktuálně.

EU varuje Česko: 800 miliard v ohrožení. Kalouskův resort prý dělá chyby
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek v České televizi

Premiér Nečas hovořil s komisařem Hahnem po telefonu a novinářům potvrdil, že situace není lehká, kontrola totiž zjistila vážné nedostatky v mechanismu, kterým chce Česko do konce roku 2013 vyčerpat osm set milionů korun.

Selhává česká kontrola?

"Základním problémem je podle něj fungování auditního systému ministerstva financí," upřesnil premiér. Takzvaný Auditní orgán je odborem na Kalouskově ministerstvu a odpovídá za celý kontrolní systém při čerpání evropských dotací. Pokud tedy evropští úředníci kritizují práci auditu na ministerstvu financí, pak mají vážné pochybnosti, jak funguje kontrola ve všech evropských programech.

Úředníci ministerstva ovšem popisují celou situaci trochu jinak. Evropská komise prý resortu financí věří. Výhrady má naproti tomu k ostatním resortům a pak také ke krajům, které realizují rozdělení peněz na konkrétní programy.

"Evropská komise věří ministerstvu financí a naopak nevěří systému na úrovni operačních programů," zdůraznil Jakub Haas z tiskového oddělení. Je také třeba dodat, že zpráva o stavu českého čerpání evropských dotací, ze které Hahn čerpá, je zatím jen průběžná. Velký problém by nastal naší republice až ve chvíli, kdyby v průběhu dubna stejně negativní stanovisko vydal i Evropský účetní dvůr. To by pak mohlo znamenat i zastavení všech dotací.

Už čtyři programy stojí

Už dnes Brusel neproplácí čtyři ze sedmnácti operačních programů (Doprava, Životní prostředí, Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Severozápad). Jejich prostřednictvím se přitom má vyčerpat přes 40 procent přidělených dotací.

Kvůli závažnosti situace vyráží do Bruselu česká delegace, aby vyjasnila aktuální problémy a 800 milionů korun pro Česko zachránila. "V Bruselu proběhne jednání, kterého se bude účastnit pan náměstek Matej a zástupce Platebního a certifikačního orgánu. Tématem budou opatření týkající se provádění auditů a jejich administrativní kapacity," vysvětil Jakub Haas z ministerstva financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…