Ekonom mírní Fischerovo nadšení. Ekonomické signály jsou rozporuplné

11.09.2013 22:40

Ministr financí Jan Fischer ve středu ohlásil, že česká ekonomika poroste o víc než o odhadovaných 0,8 procenta. Profesor ekonomie Michal Mejstřík však nadšení mírní a v Událostech, komentářích vyzval spíše ke zdrženlivosti.

Ekonom mírní Fischerovo nadšení. Ekonomické signály jsou rozporuplné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Fischer s premiérem Rusnokem

„Na základě posledních dat ten vývoj může být lepší, než předpovídá pochmurná červencová prognóza. Budeme se blížit k optimistické hranici prognózy, podle toho upravíme příjmy. S tím přijdeme na příští vládu. Otevře to tak prostor pro částečné naplnění té masy požadavků jednotlivých resortů," uvedl Fischer.

Jsou potřeba administrativní úspory

Mejstřík potvrdil, že situace v okolních zemích se mírně zlepšila, což by se vzhledem ke značné provázanosti trhů mohlo odrazit i u nás. „V tuto chvíli je situace křehká. Já myslím, že 0,8 procenta je vcelku rozumná predikce. Signály jsou rozporuplné. Věštit z křišťálových koulí je obtížné a nerad bych u veřejnosti probouzel přehnané naděje.“

Domnívá se, že by se stále měly hledat úspory, a to zejména v oblasti administrativy. „Nám se nepodařilo udělat žádné úsporné kroky na úrovni administrativy. Minulá vláda doufala, že se jí v rámci těchto úspor celá řada podaří, ale bylo to složitější, než si mysleli. A teď není na stole nic.“

Vláda by měla podporovat exportéry

Na řadě už by ale měla být i prorůstová opatření. S navýšením platů státních úředníků, jak je oznámila vláda, by souhlasil v případě, že by na ně byly navázány i úspory v administrativě. „Pak by to mělo smysl,“ myslí si Mejstřík.

Připomněl také, že zhruba 890 miliard korun jde na mandatorní výdaje. „To jsou výdaje, které zavazují každou vládu, pokud se nerozhodne změnit zákony.“ A dodal, že by se vláda měla snažit o podporu českých exportérů a jejich dodavatelů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

9:11 „Katastrofa století. A vláda nic.“ Mrazy zasadily v ČR krutou ránu

POHLED SELSKÝM ROZUMEM „Za mého dětství se říkávalo, že brambory jsou pokrmem chudého lidu,“ vzpomín…