Ekonomka: Finanční trhy kašlou na to, kdo je u nás premiér. Nic se neděje

26.06.2013 9:01

Miloš Zeman jmenoval premiérem exministra financí Jiřího Rusnoka a očekává se vytvoření úřednické vlády. Názory ekonomů na to, jak se situace projeví v ekonomice, se ale liší. Například podle Pavla Mertlíka mohou tyto změny vést k nejistotě zahraničních investorů. Markéta Šichtařová upozorňuje na jiná rizika. Oba ekonomové však Rusnoka oceňují.

Ekonomka: Finanční trhy kašlou na to, kdo je u nás premiér. Nic se neděje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Než byl Jiří Rusnok jmenován do funkce předsedy vlády, působil v čele ING Penzijní společnosti. Dosud byl také členem Národní ekonomické rady vlády. Ještě vloni byl ředitelem Asociace penzijních fondů. Funkce se ale vzdal v okamžiku, kdy se ING rozhodlo pro neúčast v tehdy nově budovaném druhém pilíři důchodové reformy. Jako člen ČSSD byl v Zemanově vládě od roku 2001 ministrem financí, ve vládě Vladimíra Špidly pak ministrem průmyslu a obchodu.

Obavy z nejistoty na finančních trzích

Rusnokovým předchůdcem v čele Ministerstva financí byl Pavel Mertlík. Ten v reakci pro ParlamentníListy.cz řekl, co si o Rusnokovi myslí. „Rusnok je pragmatický ekonom, který je schopný vykonávat funkci předsedy vlády. Podle jeho ekonomických názorů bych ho řadil do mainstreamového středu, kde se pohybuje převážná většina ekonomů. Kdybych ho měl srovnat se sebou, tak je trochu pravicověji orientovaný než já,“ řekl ekonom a bývalý ministr financí Pavel Mertlík.

Podle něj neúčastnit se druhého pilíře důchodové reformy, byl ze strany Rusnoka v roli ředitele penzijního fondu odvážný krok, založený na dobré znalosti jak druhého pilíře, tak penzijního systému jako celku. Rozhodnutí prezidenta však může podle Mertlíka znamenat pro investory určité nejistoty. „Není jasné, jak to s vládou do budoucna bude, jestli nový premiér dokáže sestavit vládu, jestli tato vláda získá důvěru, co bude dál, pokud důvěru nezíská. Vzniká proto celá řada nejistot, což z hlediska budoucnosti vnímání ekonomiky ČR jako stabilního útvaru pro investory není příliš dobré,“ doplnil Mertlík.

Koruna a investoři kašlou na změny ve vládě

S tím, že dojde k nejistotě na finančních trzích, však nesouhlasí ekonomka a ředitelka nezávislé poradenské společnosti Markéta Šichtařová. „Vždycky když se v minulosti měnila vláda a byly volby, tak se hovořilo o tom, jak na to asi zareaguje koruna. Tyto doby už jsou dávno pryč a s prominutím na tohle koruna úplně kašle. A zahraniční investoři také. Možná by investory mohlo zaskočit to, pokud by volby do Parlamentu vyhráli z devadesátiprocentní převahou komunisti. To by pak mohlo otřást jejich důvěrou, ale faktem je, že ČR nemá důvěru, protože česká ekonomika bojuje s tím, že má velice nestabilní právní prostředí a je naším běžným koloritem, že se tu vlády a premiéři střídají, jak na běžícím páse. Podnikatelské prostředí vytváří to, jestli se u nás vedou nebo nevedou nějaké velké arbitráže,“ vysvětluje Šichtařová pro ParlamentníListy.cz.

Ekonomika potřebuje pragmatický přístup

Samotné rozhodnutí prezidenta jmenovat Rusnoka premiérem ji však nikterak nepřekvapilo. „Už při prezidentské kampani Jiří Rusnok vystupoval dost intenzivně na straně dnešního prezidenta, navíc se prezident i vyjadřoval na adresu Jiřího Rusnoka tak, že je vhodným kandidátem. Překvapivé to rozhodně není. Spíš bych řekla, že jde o splnění očekávání, alespoň z mé strany," tvrdí Šichtařová.

Poté ocenila Rusnokovy dosavadní zkušenosti v politice. „Už ve vládě byl. Ví, jak to funguje, nemusí se tam nijak rozkoukávat, jako kdyby tam byl jmenován nějaký úředník úplně zvenčí,“ tvrdí ekonomka s tím, že nového premiéra vnímá coby ekonoma stejně jako Mertlík, tedy jako pragmatika. „Nemyslím si, že by se nechával ovlivňovat nějakou ideologií. On přistupuje k ekonomice velmi pragmaticky a věcně, což česká ekonomika dost potřebuje," dodává ekonomka.

Zpoždění v rutinních záležitostech 

Podle ní ale změny na dalších ministerských postech mohou vést ke zpoždění například v rozpočtových opatřeních nebo v různých projektech. „Určitá kontinuita v těchto rutinních záležitostech bude narušena a může docházet i k několikaměsíčním zpožděním,“ varuje Šichtařová.

Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka v úterý premiérem poté, co minulý týden odstoupil Petr Nečas (ODS) kvůli skandálu kolem šéfky Úřadu vlády Jany Nagyové. Zeman také připustil, že pokud Rusnokova vláda odborníků nezíská důvěru v Poslanecké sněmovně, pak by zvažoval variantu koaliční vlády v čele s Miroslavou Němcovou (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…