Ekonomové odhalují největší slabinu v hospodaření Čechů. Ale i vlády

07.12.2012 10:10

Z pohledu znalosti finančních produktů to není s finanční gramotností české populace ve srovnání s ostatními evropskými státy nijak špatné. Horší je to se schopností posoudit výhodnost využití úvěru a stínový ministr financí Jan Mládek dokonce tvrdí, že v Česku se problém ve finanční negramotnosti jmenuje spotřebitelský úvěr.

Ekonomové odhalují největší slabinu v hospodaření Čechů. Ale i vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze jako prostředek k jednání

Při setkání ekonomických špiček na IX. Fóru Zlaté koruny uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), že je nešťastný z finanční negramotnosti Čechů a z jejich neochoty spořit si na důchod. Jeho půldruhého roku starý výrok o finanční negramotnosti tuzemské populace neplatí podle oslovených ekonomů z pohledu znalosti finančních produktů, ale z pohledu schopnosti posoudit nákup jako plýtvání nebo zvážit výhodnost refinancování úvěru.

„Finanční gramotnost u nás určitě problémem je, nicméně česká populace se úplně nevymyká situaci v zahraničí. Spíš musíme mluvit o jednotlivých sociálních vrstvách populace, které mají jiné finanční znalosti podle toho, jakou úroveň vzdělání mají. Ale co je dluh české populace, to je zkrátka těch čtyřicet let komunismu, co tu bylo, kdy úplně zmizelo domácí finanční vzdělávání, a to je věc, kterou budeme určitě dohánět,“ říká pro ParlamentníListy.cz finanční analytik v oblasti zadlužování Michal Kebort, nyní manažer ve společnosti Zlatá koruna.

V Evropě řeší podobné problémy jako u nás

„Pokud jsem měl v minulosti možnost bavit se s britským finančním arbitrem nebo se spotřebitelskými organizacemi z Belgie a podobně, tak ty problémy byly v o něco menší míře než u nás, ale jinak prakticky stejné. Řešili problémy s předlužením, s životním pojištěním, složitými smlouvami, což není o historickém vývoji, ale o tom, jak vypadá která smlouva, o potřebě toho člověka půjčit si na něco a špatně si to spočítat,“ podotýká Michal Kebort.

„Když vezmu finanční gramotnost jako znalost lidí finančních produktů, tak to není úplně špatné. Ale i když se už vyučuje finanční gramotnost i na školách, tak pořád je to pro mladé lidi nedostatečné, protože svůj nezájem často zdůvodňují tím, že si to vyhledají na internetu, až to budou potřebovat, a ne vždy se úplně v této oblasti aktivují. Ale vidím tam růstovou tendenci, že lidé mají zájem o tuto oblast a snaží se alespoň částečně o ni zajímat a sebevzdělávat,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Neziskové organizace by měly lidem radit s financemi

Podle stínového ministra financí Jana Mládka je finanční gramotnost u nás problémem jen určitého segmentu populace. „Jde především o spotřebitelské úvěry, které si ti lidé berou za přemrštěné úroky. V Česku se problém ve finanční negramotnosti jmenuje spotřebitelský úvěr. Oni si to často koupí, protože jim nedojde, jak moc to pro ně bude drahé,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz ekonomický expert ČSSD Jan Mládek na častou příčinu finančních problémů rodin i jednotlivců.

V této oblasti je nutné omezení reklamy nabízených půjček a také důsledné vyžadování veškerých informací na smlouvách o půjčkách a úvěrech. „Je třeba, jak to dělají v západní Evropě neziskové organizace, lidem víc radit. Pro některé, ať už uděláte jakékoli zákony, tak to není nic platné. Neumějí s tím pracovat, potřebují, aby jim někdo řekl, co mají dělat. Sebedokonalejší zákony nepomohou, musí se do nich informace dostat, protože finanční gramotnost je pro jejich život důležitá,“ tvrdí Jan Mládek.

Penze z prvního pilíře katapultuje důchodce nad hranici bídy

To, jak se lidé dovedou zajistit na stáří, stínový ministr financí jako problém nevidí za předpokladu, že pravice nerozmontuje penzijní systém. „První pilíř funguje tak, že vás i v penzi katapultuje ne moc vysoko, ale nad hranici bídy. A pak je na každém, jestli si chce spořit něco dál. Já bych to každému doporučil, ale není třeba zase to úplně přehánět. Těm lidem je třeba říkat ano, máte si spořit nejrůznějšími způsoby, ale když si spořit nebudete, tak budete mít penzi z prvního systému, která vám zajistí, že nebudete v bídě,“ vysvětluje ekonomický expert ČSSD.

Zpomalení míry valorizace důchodů, pochybnosti vzbuzující penzijní reforma, zvyšování sazeb DPH a další jsou důvodem, proč panuje tak velká nespokojenost lidí s Nečasovou vládou. Ta se brání tím, že lidem vadí poukazování na to, aby se nespoléhali na stát, ale vzali odpovědnost sami na sebe. „To je snaha o racionalizaci toho, že nám vládne banda všehoschopných korupčníků,“ odmítá Jan Mládek takové zdůvodnění neobliby Nečasovy vlády.

Vláda neumí vysvětlovat a lidé nepřesně vnímají realitu

Ani Michal Kebort nevidí za nízkou popularitou Nečasovy vlády jen malou finanční gramotnost populace, ale i to, že jsou špatně komunikovány reformy. „O penzijní reformě se vedla politická, ale nikoli reálná debata. Lidé se nedozvěděli, že tam je oproti životnímu pojištění ošetřena poplatková struktura, což znamená, že jak zprostředkovatelé, tak finanční společnost si mohou účtovat jen určité poplatky a do určité výše. Také odpovědnost finančních zprostředovatelů je ošetřena tak, jak nebylo u jiných investičních instrumentů,“ poukazuje Michal Kebort na to, že se spousta potřebných informací pro rozhodování k lidem vůbec nedostala.

To analytik společnosti Home Credit vnímá nepopularitu Nečasovy vlády jako dlouhodobý trend obecné nespokojenosti a nepřičítá ji jen finanční gramotnosti. „Lidé si stěžují, jak je všechno drahé, ale když si to přepočteme na úroveň platů a cen třeba třicet let zpátky, tak ve valné většině dochází k tomu, že si za plat nyní koupíme mnohem více jídla nebo konkrétní komodity. Existuje sice vnitřní pocit, že ceny rostou, ale lidé už si tolik neuvědomují, jak za tu dobu vzrostly platy. To si často lidé neuvědomují. Tvrdí, že je to špatné, ale realita je často jiná,“ míní Michal Kozub, že i nynější kabinet je někdy hodnocen v rozporu s realitou.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…