Expert ODS pochválil modré vlády za skvělé hospodaření. U ekonomky tvrdě narazil

02.04.2014 21:55

Pokles deficitu veřejných financí v poměru k HDP v loňském roce je úspěchem strategie fiskální konsolidace vlád ODS. Alespoň to tvrdí ekonomický expert občanských demokratů Jan Skopeček. Podle něj ČR patří díky jeho straně k nejlepším hospodářům v Evropě. Ekonomka Markéta Šichtařová je toho názoru, že se stav hospodaření státu neustále zhoršuje. A makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc je rád, že konečně skončila politika škrtů Miroslava Kalouska (TOP 09).

Expert ODS pochválil modré vlády za skvělé hospodaření. U ekonomky tvrdě narazil
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Deficit veřejných financí klesl v loňském roce na 1,44 procenta hrubého domácího produktu. Ekonomika však propadla o 0,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Pokles deficitu veřejných financí v poměru k HDP v roce 2013 téměř o 3 procentní body oproti roku 2012 na úroveň 1,44 % je úspěchem strategie fiskální konsolidace vlád vedených ODS,“ uvedl k tomu ekonomický expert ODS Jan Skopeček ve svém komentáři.

ČR patří díky ODS k nejlepším hospodářům v Evropě

Přesto, že se podle něj na nižším deficitu podílely i klesající investice veřejného sektoru, nebylo by bezprecedentního zlepšení v hospodaření státu dosaženo bez systémových změn a úspor v sociálních výdajích a v provozních nákladech státu. „ČR tak díky vládám ODS patří mezi evropskými zeměmi k nejlepším hospodářům, což se projevuje důvěrou finančních trhů a jedněmi z nejnižších úrokových sazeb z vládního dluhu. Je to dárek, který v podobě nižších nákladů na obsluhu veřejného dluhu předala ODS nové vládě,“ řekl dále Skopeček.

„Bohužel mám obavy, zda rozhazovačná politika současné vlády bude schopná v tomto trendu pokračovat,“ pokračoval ve svém prohlášení ekonomický expert ODS. „Osobně jsem přesvědčen, že nikoliv. Již dnes se ukazuje, že vláda nebude mít dostatečné prostředky na pokrytí všech svých megalomanských plánů, které zřejmě uhradí na úkor vyššího dluhu. Přitom ani aktuální zlepšená čísla za rok 2013 by neměla být cílovým stavem. Normální je nemít deficity žádné, k čemuž je třeba razantně snížit veřejné přerozdělování a hledat další úspory na výdajové straně rozpočtu,“ doplnil.

Celé Skopečkovo vyjádření ZDE.

Stav veřejných financí se stále zhoršuje, tvrdí Šichtařová

Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichařové lze na statistických číslech vždy najít řadu úhlů pohledu. „Údaje o HDP byly v poslední době několikrát revidované. Poslední revize byla směrem ke zlepšení. I kdyby na tom veřejné finance byly pořád stejně, tak už jen tím, že se ekonomika na konci roku lehce nastartovala, ukazuje to trochu lepší obrázek o veřejných financích, ale vůbec to nebude mít žádný odraz v tom, že došlo ke zlepšení hospodaření,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Šichtařová.

Stav veřejných financí by se prý zlepšoval už dávno, nebýt toho, že poslední vláda neustále zvyšovala DPH. „Tím, že dvakrát po sobě došlo ke zvýšení DPH, na počátku roku 2012 a 2013, došlo k prudkému sražení ekonomiky. Byli jsme jedinou zemí ve střední a východní Evropě, která spadla do recese,“ dodala ekonomka.

A poukázala na další možný pohled na situaci. „Podle něj se skutečně podařilo trochu konsolidovat veřejné finance, protože shodou okolností včera vyšla poslední čísla o veřejném dluhu, z nichž vyplynulo, že i kdyby se nezlepšil HDP, tak se mírně zlepšily poměrové ukazatele díky zmenšení rozpočtového schodku ve srovnání s rokem 2012. Je to ale trochu porovnávání hrušek s jablky, protože v roce 2012 byla určitá jednorázová zhoršení vytvořená evropskými dotacemi, církevními restitucemi a podobně,“ tvrdí Šichtařová.

S přimhouřením obou očí tedy podle ní můžeme říct, že se hospodaření státu v roce 2013 ve srovnání s rokem předchozím mírně zlepšilo. „Pak je tu ale ještě třetí pohled, podle kterého je úplně jedno, jestli se zlepší hospodaření státu v jednom daném roce ve srovnání s předchozími roky, protože když nasčítáme schodky, tak se neustále veřejný dluh zvětšuje. A k tomu, abychom mohli říct, že se nám zlepšuje nejen hospodaření v daném roce, ale že se nám zmenšil celkový dluh za předchozí roky, bychom museli dosáhnout rozpočtového přebytku. A toho jsme nedosáhli ani omylem,“ dodala ekonomka.

„Musím bohužel konstatovat, že se stav veřejných financí naopak pořád zhoršuje. A vlastně se bude dále zhoršovat, protože pro další rozpočet se počítá se schodkem kolem sto miliard korun, což zase navýší veřejný dluh. I když ministr financí bude říkat, že se mu podařilo dosáhnout lepšího hospodaření ve srovnání s předchozím rokem, tak to pořád neznamená, že jsme se dostali pryč z řecké cesty a vůbec to neznamená, že by se nám zlepšovalo celkové hospodaření,“ konstatovala.

Skončila politika šílených škrtů Kalouska, míní Šulc

Makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Šulc nechtěl postoj experta ODS komentovat s tím, že jde o jeho názor. Vyjádřil se však k růstu české ekonomiky. Ta podle čísel ČSÚ v loňském čtvrtém čtvrtletí rostla mírně pomaleji, než byl dosavadní odhad. Hrubý domácí produkt meziročně stoupl o 1,2 procenta a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 1,8 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 0,9 procenta

„Jsou to údaje, které jsou daleko za hranicí statistické chyby. Neříkám, že Český statistický úřad údaje falšuje, ale vyvozovat z takto miniaturních změn dalekosáhlé závěry je nesmysl. Můžeme se tedy bavit pouze o tendenci. Tendence v mezikvartálním poklesu se už zastavila, zaplať pánbůh za to. Odbory jsou první, které mohou jásat, protože konečně skončila politika šílených škrtů pana Kalouska, jež tuto republiku přivedla na mnohem delší recesní dráhu ve srovnání s okolními státy Evropy,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šulc.

A dodal: „Těšme se na to, že nová koaliční vláda podpoří Andreje Babiše v tom, aby netradičně zasáhl do ustálených poměrů, co se týče financování jednotlivých provozů, financovaní takových aktivit, jako jsou právní a poradenské služby, které poskytují externí dodavatelé resortům, i když na to mají jednotlivé resorty vlastní právní oddělení. Je potřeba vnést pořádek do daňové soustavy a dalších oblastí a zabránit odkrajování miliard a desítek miliard z ekonomiky. Tripartita se k jednáním o těchto záležitostech schází pravidelně.“

Uvažovaný stomiliardový schodek v roce 2015 hodnotí podle svých slov velmi rezervovaně, protože nemá zatím k dispozici detailní podklady. „Pan ministr Babiš těchto sto miliard stanovil. Pokud znám stav prací na rozpočtu pro rok 2015, tak ty se teprve rozbíhají. Těch sto miliard proto vnímám spíše jako vizi, kde by se schodek mohl zastavit,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…