Hospodský se těší na kompenzace 285.620 korun měsíčně. „Je to super, nemusím se ani zvednout od televize, jen tak dál,“ vzkazuje Čechům

17.01.2021 5:00

ParlamentníListy.cz vydaly v sobotu materiál, v němž jsme popsali plánovanou výši dotací do lyžařských areálů na našem území. Jejich majitelé se mohou těšit, že v případě úspěšného zúřadování obdrží podporu až 20 milionů korun. V této souvislosti nás oslovil jeden z hospodských, který bez problémů vylíčil svůj příběh, nebál se dodat i konkrétní čísla. Chtěl jediné, nespecifikovat místo svého podnikání. To prý kvůli případné kontrole finančního úřadu, s níž má údajně neblahou zkušenost.

Hospodský se těší na kompenzace 285.620 korun měsíčně. „Je to super, nemusím se ani zvednout od televize, jen tak dál,“ vzkazuje Čechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: V důsledku zpřísnění protipandemických opatření smějí hospody a restaurace prodávat jídlo a nápojepouze z okýnka. Konzumace alkoholických nápojů je na veřejných prostranstvích zakázána

Anketa

Kdo ze zpěváků anebo zpěvaček má vliv na Vaše postoje?

hlasovalo: 3939 lidí
„Mám se dobře, jsem zdravej, jsem rád. Navíc nejsem určitě v první řadě mezi demonstranty, protože to nepotřebuji. Dostanu veškeré možné dotace a podporu. Na sebe, nájemné, na lidi, na kuchaře, obsluhu, dostávám kompenzace, prostě všechno, co Babiš rozdává, jsem rád, dělá to přesně 285.620 korun za kalendářní měsíc," svěřil se dotyčný respondent ParlamentnímListům.cz.

„Jestli někdo tvrdí, že je na tom škodnej, pak za to můžou leda ty extra vysoký nájmy v Praze, za který se platí úředníkům, abyste se do těch prostor vůbec dostali, hlavně na Praze 1 a na magistrátu, tam to je vyhlášený šmé," dodává.

Nechme tato slova o možné korupci stranou. Jsou neprůkazná. Co ale redakci zajímalo ještě víc, byla výše kompenzací, které má zmíněný podnikatel dostat. „Výpis z účtů posílat nebudu, ale nemám důvod lhát. Chci jen takhle reagovat na toho chudáka, co byl někde demonstrovat. Pokud byl, dělá v pohostinství a nemá peníze, tak je blbej, má blbý účetní, kteří mu neporadili, jak nastavit ruku, když stát rozdává, to mu chci vzkázat," uzavřel.

ParlamentníListy.cz proto rozhodly ověřit, jestli je opravdu možné, aby stovky tisíc přistávaly na účtech podnikatelů, jejichž živnost vláda a koronavirus zastavily. Hlavním nástrojem se v tomto případě stala oficiální kalkulačka pro výpočet kompenzací na stránkách Havlíčkova resortu průmyslu a obchodu.

Uvedená COVID kalkulačka MPO započítává dotace ze základních programů: Nájemné, Antivirus Plus (maximálně 50 tisíc korun na zaměstnance za měsíc, kdy byl provoz nuceně uzavřen), Antivirus A (maximálně 39 tisíc korun na zaměstnance za měsíc), Antivirus B (maximálně 29 tisíc korun na zaměstnance za měsíc, firma má omezenou poptávku, nebo vstupy), kompenzační bonus Ministerstva financí (500 korun/den pro OSVČ, rodinné a malé s.r.o.), ošetřovné pro OSVČ (400 korun na den), ubytování (dotace dle úrovně ubytovacího zařízení) a konečně  COVID – Gastro – Uzavřené provozovny. Poslední výzva byla vyhlášena 15. ledna 2021, a můžete na ni obdržet 400 korun na den za každého zaměstnance na hlavní pracovní poměr či spolupracující osobu OSVČ.

Jak je vidět, vláda v tomto směru opravdu nahrazuje volnou ruku trhu.

A nyní konkrétně.

Do uvedené kalkulačky jsme zadali teoretickou restauraci v Praze. Nájemné v centru jsme ponechali na průměrné hodnotě 120 tisíc korun měsíčně, tedy 500 korun za metr, režim Antivirus plus jsme připravili pro čtyři zaměstnance, kteří nechodí do práce. Stejně tak program určený pro gastro-podniky. Nic složitého, ani převratného. O dalším kompenzačním opatření jsme v dané souvislosti neuvažovali. Měsíčně výdělek od kabinetu Andreje Babiše? Podle kalkulačkou dodaných dat jde o sumu 189.600 korun za jeden měsíc zavřené provozovny...

Ilustrační případ státní podpory pro restauraci v korunách měsíčně (zdroj: MPO)

Výše zmíněný podnikatel tak rozhodně nepřeháněl.

Stačí, aby platil vyšší nájem anebo měl v zázemí svého podniku o něco víc zaměstnanců, kteří nemohou vykonávat svou profesi, aby si měsíčně přišel na několik set tisíc korun.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí
Slovo závěrem nechejme vládnímu předsedovi.

„Dostal jsem tolik podpory, že i kdybych podnikal, tak bych možná tolik ani nevydělal,“ citoval před několika premiér dopis jednoho z podnikatelů. Ti se na něj prý houfně obracejí, aby se ho na něco zeptali nebo mu jen poděkovali za vstřícnost při kompenzační strategii.

Pravda totiž je, že každý, kdo se v dotační spleti zorientuje, z ní může velmi těžit a dokonce vydělávat. Dokazuje to právě popsaný příklad.

Program podpory COVID – Gastro – Uzavřené provozovny je určen podnikatelům, kterým byl přímo na základě krizových opatření vlády v rámci nouzového stavu, vyhlášeného od pondělí 5. října 2020 na území České republiky, zakázán nebo výrazně omezen prodej zboží nebo prodej a poskytování služeb, a tím snížena schopnost generovat tržby. Podpora je poskytována na náklady na provoz a udržení podnikatelské činnosti, jako jsou osobní náklady, náklady na materiál, služby (včetně leasingu), odpisy, daně a poplatky, splátky úvěru, režijní náklady apod. Uznatelné náklady jsou od února 2020 do 10. ledna 2021. Výchozí alokace finančních prostředků pro Výzvu činí 2,5 miliardy korun. Podmínkou pro čerpání podpory bude, že žadatel neukončí svou činnost ve lhůtě nejméně tří měsíců od získání podpory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…