Já se přiznám, překvapil Kalousek. Jednu zájmovou skupinu jsem hájil

21.07.2013 15:05

Upravovat „trafiky“ zákonem je zbytečné. Rusnokova vláda, pokud by byla slušná, by nedělala personální čistky. To zaznělo z úst Miroslava Kalouska v nedělních Otázkách Václava Moravce, kam byl pozván jako host k tématu „státních firem jako trafik“. Exministr se zde také přiznal, kterou zájmovou skupinu hájil.

Já se přiznám, překvapil Kalousek. Jednu zájmovou skupinu jsem hájil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Když si místopředseda neuměl vzpomenout, koho kam jmenoval, osvěžil mu paměť sám připravený Václav Moravec. Šlo například o ČEPRO.  „Dejte mi případ jedné jediné trafiky,“ řečnicky během dalších slov vyzval moderátora. „Mě to uráží,“ komentoval obratem současnou kauzu tří poslanců ODS. „Vlastník si vybírá do dozorčí rady ty, kteří na to odborně mají. Ředitel učiliště je téměř ředitelem společnosti. Ale kdo je v dozorčí radě pivovaru, nemusí umět vařit pivo,“ mínil Kalousek s tím, že důležitá je hlavně důvěra.

Strategii jmenování členů dozorčích rad by, na otázku Václava Moravce, neměnil. „Zrovna za tím ředitelem střední školy stojím,“ uvedl poté, co ho Moravec upozornil, že dotyčný je ředitelem, ale přes stravování.

Metodika je víc než zákon

„Tohle nelze detailně řešit jen zákonem o pravidlech výběru lidí do státních podniků, protože nejsou jen velké státní podniky, ale i na úrovni obcí. Pak se vám stane, že ta představenstva neobsadíte. Jsem přítel spíš závazné metodiky. Jakákoliv budoucí vláda s ní může pracovat,“ zmínil. „Každý vidí ČEZ. Není problém pro ČEZ napsat zákon,“ filozofoval Kalousek a jmenoval obecné zákonitosti dané obchodním zákoníkem.

Zmíněný zákon přitom podle Václava Moravce není schválen, přestože je to součástí i protikorupční politiky. „Je to už dva a půl roku,“ upozornil Moravec, že to dost trvá. Pokud by Nečasova vláda pokračovala, doporučil by Kalosek opět jen metodiku, která by dávala různá kritéria pro významné podniky typu ČEPRO a ČZE a jiné společnosti s účastí obce či kraje. „Ale museli by si za tu metodiku odpovídat vlastníci,“ přenáší odpovědnost na obce a jiné samosprávy. Je to prý v jejich prospěch, než to řešit legislativou.

Tohle žádná slušná vláda neudělala

Moravec argumentoval, ať se podívá, jak Rusnokova vláda rychle vyměnila lidi v řadě řidících orgánů, dozorčích rad, například Českých drah. „Je to jako kořist,“ míní Václav Moravec.  „To by mohli takhle brát, i kdyby byl i ten zákon,“ tvrdí Kalousek s tím, že vlastníkovi nemůžeme zakázat, aby si vyměnil personál v podniku. „Jsem nepřítel toho, aby stát nesměl dělat svým společnostem to, co jim může dělat privátní vlastník,“ uvedl Miroslav Kalousek, že pak by šlo o nevyvážené konkurenční prostředí. Co dělá Rusnokova vláda, na to má prostě právo, ale měla by to dělat, až bude mít důvěru. „Nemá ji, a dělá to. To žádná slušná vláda zatím neudělala,“ vyzdvihl, že je to precedens. Zopakoval svá slova, že v případě Rusnokovy vlády jde o invazní komando, jemuž se spíše směje.

Jednu zájmovou skupinu jsem hájil, přiznávám

Na přetřes přišlo i téma Lukoilu. Moderátor se vrátil k tomu, že při předávání resortu financí Janu Fischerovi upozornil Miroslav Kalousek na aktivity ruské firmy Lukoil Aviation Czech směrem k některým státem vlastněným firmám.

Moderátor Moravec žádal exministra, aby reagoval na invektivy svého nástupce Jana Fischera, které se týkají mimo jiné údajných zájmových skupin, které Kalousek hájil. „Ano, přiznám se, že jsem jednu zájmovou skupinu hájil. Jmenuje se daňoví poplatníci,“ reagoval mimo jiné na téma o zájmových skupinách napojených na Kalouskův rezort. „A žádné pohledávky jsem neprodával,“ reagoval na další otázky.

Spíše by se prý měli Rusnokovci podívat na sebe, proč nyní dělají personální změny, aby zřejmě vyměnily ony zájmové skupiny. „Suverénem nad státním rozpočtem je sněmovna, takže já si Fischera nebudu hlídat jako exministr, ale jako člen sněmovny, a to u každého kroku, který tato nedůvěryhodná vláda udělá,“ odpověděl moderátorovi na otázku, co si bude nejvíce nyní hlídat.

Proč zase Kalousek?

Když producenti oznámili složení hostů nedělních Otázek Václava Moravce, reagovali lidé na facebookovském profilu pořadu negativně zejména na osobu Miroslava Kalouska. Objevil se komentář, že je zván zřejmě jako komik, jiný uživatel stránky se čílil, že už tak je ho dost slyšet, tak co tam teď chce dělat. Jedna z divaček si povzdechla, že z něj do neděle jistojistě zkolabuje, druhému se z něj pro změnu zvedá kufr.  „Myslím, že bez pana Kalouska se tu už neobejde nic, ni kdyby dělal výhybkáře,“ přidal svou trošku do mlýna sarkasmu na hlavu Kalouska pro změnu Jiří Stejskal. „Jedině omluvitelné by bylo, kdyby tam Kalouska zatkli v přímém přenosu. Jinak není důvod ho tam zvát,“ míní další diskutující. „Děkuji tímto OVM, že toho šíbra pozvali až na konec pořadu a nezkazí mi pořad svou neskutečně přihlouplou glosátorskou exkurzí,“ reagoval divačka Edita Kovářová.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …