Ještě je čas odvrátit národní tragédii za mnoho miliard. Přijíždí důležitý muž

22.03.2012 6:14

Auditní orgány pro eurodotace pod taktovkou Ministerstva financí? Tak to tedy ne, říká senátorka Alena Dernerová. Díky její iniciativě míří do ČR eurokomisař Johannes Hahn, kterého spolu s místopředsedou Věcí veřejných Tomášem Jarolímem upozornila na nutnost podívat se zdejším politikům v oblasti využívání dotačních programů pod pokličku. Je v podstatě jediným zákonodárcem, který takto postupoval. Jinak panuje ve věci kolosálního českého průšvihu s evropskými penězi mezi zákonodárci naprosté ticho na základě nepsané dohody napříč politickým spektrem.

Ještě je čas odvrátit národní tragédii za mnoho miliard. Přijíždí důležitý muž
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Pokud by prý kontroloři EU šli najisto za vyloženě zmanipulovanými projekty, došlo by podle poslanců, kteří si ale v žádném případě nepřejí být jmenováni, k národní tragédii v podobě nevídané rozpočtové díry. V posledních dnech, jak začínají informace o zvýšené ostražitosti Bruselu směrem k českému pojetí využívání dotací postupně prosakovat (o návštěvě komisaře Hahna informoval Petr Holub z Aktuálně.cz), začíná se konkretizovat i částka, o kterou by české veřejné finance mohly přijít. Poslední odhad nejmenovaných zákonodárců zní asi až 400 miliard korun, přičemž problémy nemá jen ministerstvo školství a některé realizované projekty v gesci Ministerstva dopravy.

Kontroloři by se měli zajímat, proč jsme neinformovali o problémech

Senátorka Alena Dernerová z hnutí Severočeši.cz, známá svou spoluprací s hnutím ANO 2011 Andreje Babiše, je spolu s místopředsedou VV pro boj proti korupci Tomášem Jarolímem autorkou dopisu, který v srpnu 2011 odešel do Bruselu a požadoval po EU hloubkovou kontrolu údajně podivného českého zacházení s europenězi. Ke čtvrteční návštěvě komisaře Hahna poznamenává, že určitě nejde jen o zdvižený ukazovák, jak ve středu informovalo Ministerstvo pro místní rozvoj.

"Brusel je na nás skutečně velice naštvaný. Není divu, celou dobu tu politická reprezentace hovořila o nulové chybovosti projektů realizovaných v ČR. A ejhle, ona je ta chybovost skoro osmdesátiprocentní, problémy má doprava, školství, životní prostředí, zdravotnictví. Na to, že bylo EU tvrzeno něco o bezproblémovosti českých projektů, by se měli kontroloři především zaměřit," nebere si servítky senátorka.

Ticho ve sněmovně

"Je to naprosté zlehčování situace. Pokud je mi známo, mají být zastaveny toky peněz do června. Pokud ČR nezareaguje pozitivně, tedy nezačne okamžitě provádět nápravu, je možné, že budou zastaveny všechny operační programy," varuje pro ParlamentníListy.cz Dernerová. A nejen zlehčování situace ze strany některých resortů znervózňuje severočeskou senátorku. Druhým extrémně nebezpečným jevem je pokus negativní informace směrem k bruselským úředníkům utajit. S dodatkem, že zveřejnění může eurokomisaře navést na exemplární příklady přetavení evropských peněz nikoliv do rozvojových projektů, ale tučných zůstatků na soukromých účtech.

Tak se veřejnost například nedozvěděla o klíčové společné schůzi několika sněmovních výborů právě na téma nebezpečí zastavení dotací, kde podle informací ParlamentníchListů.cz padala hodně nepříjemná data. "Ano, přesně to se děje. A je to skandální, neboť i bruselské peníze jsou našimi veřejnými penězi. Zametání současného stavu pod koberec je jen další zametání cesty pro korupci a klientelismus," apeluje senátorka na kolegy z Poslanecké sněmovny.

Auditoři pod Ministerstvem financí? Proboha, jen to ne, říká senátorka

Jak ve středeční tiskové zprávě uvedlo Ministerstvo pro místní rozvoj, Brusel identifikoval pět slabin v českém systému čerpání eurodotací. "Hlavní změnou bude postupné převedení pověřených auditních subjektů pod ministerstvo financí, což je významná systémová změna, která se promítne do nastavení všech operačních programů. Dojde k faktickému posílení metodické a auditní role Ministerstva financí, které by mělo Evropské komisi přinést dostatečnou míru jistoty, že řídící a kontrolní systémy v ČR fungují nezávisle a spolehlivě," informovala média Jana Jabůrková z MMR.

Proti takovému modelu se ale senátorka Dernerová rezolutně staví. "Položme si otázku- na co dosud přišlo auditní oddělení resortu financí? Na nic. K čemu bude shromáždění auditorů z jednotlivých ministerstev, když jsou vystrašení z toho, že na něco nedejbože přijdou? Auditoři jsou závislí a to je z principu špatně," říká ParlamentnímListům.cz Dernerová. Auditoři by měli podle ní být naprosto nezávislí na politicích a jejich centrální orgán by měl vést člověk zcela mimo ČR a nezávislý na politicích. "Ať je zde v tomto směru nějaký protektorát, pokud si nejsme schopni ty věci ohlídat sami," konstatuje senátorka.

Škárka: Víme o tom rok

Oslovení členové hospodářského i kontrolního výboru sněmovny na SMS s dotazy ohledně hrozby zastavení eurodotací v průběhu dne nereagovali. Se dvěma výjimkami. Poslanec Jaroslav Škárka (nez.) prý se senátorkou Dernerovou bezvýhradně souhlasí v tom, že úroveň čerpání dotací je skutečně tragická. Stejně jako údajná nečinnost kabinetu Petra Nečase. "Zprávy o tom, že Brusel naši situaci mapuje a že dojde k hloubkové kontrole, jsou rok staré. Ministři na školství či dopravě s tím nic neudělali," nechal se slyšet Škárka.

O ničem prý neví další z véčkařských rebelů Stanislav Huml. Pokud by byl v pozici Dernerové, s informováním Bruselu by prý váhal. "Ale určitě bych podal trestní oznámení," říká poslanec. ParlamentníListy se zákonodárců ptaly, zda by k pozastavení dotací mohl posloužit příklad dopravní stavby v krušnohorské Hoře Svatého Šebestiána. Zde byla stavba vykázána jako dokončená a zkolaudovaná, ačkoliv na ní práce ještě nezačaly. "Pokud je pravda, co jsem o té věci slyšel, nedivil bych se, kdyby nám Brusel přestal peníze proplácet úplně," uvedl pro ParlamentníListy.cz Huml.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…