Kalousek: Vyberte si. Buď důchody zmrazíme, nebo snížíme

02.03.2012 11:53

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že je na důchodovém účtě deficit 45 miliard a při současném tempu valorizace musíme počítat s meziročním nárůstem výdajů o dalších 12 až 13 miliard. Na dorovnávání penzí tak, jak probíhalo dosud, podle Kalouska proto nebudou peníze. Ministr proto řeší, jestli dva tři roky důchody nezvyšovat, anebo teď nic nedělat a pak je rovnou snížit. Kalouskovy návrhy a nápady ale zvláště komunisté značně kritizují.

Kalousek: Vyberte si. Buď důchody zmrazíme, nebo snížíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Problémy s důchodovým účtem nebude údajně možné v budoucnu uhlídat. Na dorovnávání penzí tak, jak probíhalo dosud, podle Kalouska nebudou peníze. Kalousek tak uvažuje o zvláštní valorizaci, která by se odvíjela podle výběru pojistného pro daný rok. Anebo zmrazí důchody na dva až tři roky.

"Už nyní je na důchodovém účtě deficit 45 miliard a při současném tempu valorizace musíme počítat s meziročním přírůstkem výdajů o dalších 12 až 13 miliard. Příjmy státního rozpočtu přitom neporostou. Takže je jasné, že tento stav je prostě dlouhodobě neufinancovatelný," řekl k tomu Kalousek v rozhovoru pro Týden.cz.

Výdaje na důchody podle jeho slov tvoří 40 procent státního rozpočtu a při současném valorizačním schématu porostou náklady na ně ještě mnohem rychleji, než porostou příjmy státního rozpočtu, které prý neporostou vůbec.

Já bych byl pro variantu jedna...

„Takže je zřejmé, že bez nějaké razantní přechodné parametrické změny nelze veřejné rozpočty stabilizovat. Otázka není, zda důchody na přechodnou dobu zmrazit, anebo je neustále valorizovat. Řešíme, zda-li je na dva až tři roky zmrazit a poté valorizovat, anebo teď valorizovat a poté snížit. Jsem přesvědčen, že sociálně únosnější je první varianta,“ podotkl k tomu pro Týden.cz šéf státní kasy.

Dušuje se však, že peníze vybrané díky vyšší DPH půjdou skutečně jenom ve prospěch důchodového účtu.

„Vláda sice slibovala, že bude penze proti zvyšování daně valorizovat, ale v souvislosti s penzijní reformou, nikoli v souvislosti s globální ekonomickou krizí, která dorazila i do Evropy a bude trvat ještě poměrně dlouho. A i to nové navýšení DPH, které navrhuji, půjde opět ve prospěch důchodového účtu, ničeho jiného,“ uvedl dále Kalousek a naznačil, že je lepší zásahy učinit nyní, než problémy předat jiné vládě.

Zatímco ale Kalousek by byl pro zmrazení penzí, ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek pro valorizace odvozené od výše vybraného pojistného.

Drábkův návrh má navýšení o tři miliardy

Podle stávajících pravidel by valorizace v roce 2013 znamenala navýšení o 12 miliard, valorizace podle Drábkova návrhu o tři miliardy. Je to kompromis, který mi je docela sympatický, a kdyby to takto dopadlo, byl bych velmi spokojen,“ poznamenal k tomu.

Zdůraznil však, že neexistuje politik, kterému by dělalo radost navrhovat nižší důchody, vyšší DPH a propouštění úředníků. Ví se dokonce o něm, že chtěl zrušit všechny nesystémové a diskriminační daňové výjimky včetně příspěvku na stavební spoření.

„Částečně jsem uspěl, státní podpora se snížila, ale proti úplnému zrušení se postavila jasná většina ve sněmovně. Včetně ODS, která diskriminační výjimky vždycky odmítala. Ale v parlamentu se k tomu potom chovala, stejně jako u výdajových paušálů, zásadně jinak. Takže znovu o tuto změnu bojovat při stejném složení sněmovny by byl falešný populismus, abych si mohl říct, že jsem to zase zkusil.“

Své nynější návrhy hájí prostě proto, že žijeme v době mimořádných ekonomických turbulencí. „My jsme od podzimu říkali, že nevíme, jak bude vypadat budoucnost, a že ten scénář zásadních opatření předložíme na základě lednové prognózy,“ dodal Kalousek se zdůrazněním, že na jeho ministerstvu existují scénáře mnohem drsnější než ten, který zveřejnil s důchody.

Fendrych: Kalousek chce škrtit sebe

Na Kalouskova slova pak pro Týden zareagoval publicista Martin Fendrych. Myslí si, že Kalousek je bezesporu nejchytřejší ministr vlády Petra Nečase a proto mu dochází, že není možné škrtit jenom občanstvo. "Stát" se musí přiškrtit taky sám,“ uvedl Fendrych.

Podle něj je známo, že Kalousek chystá další zvýšení DPH na 20 procent a chce, aby české úřady vyhodily dva až dva a půl tisíce svých zbytečných zaměstnanců.

„Má to jít od českých zastupitelských úřadů přes rušení některých regionálních škol, omezení poradních sborů, slučování ministerstev a úřadů, odstranění duplicit ve státní správě atd. Zní to americky,“ poznamenal k tomu Fendrych.

Proti tomu ve svém článku nic nenamítá, neboť kdo navštěvuje úřad, tak prý ví, že lidí je tam často nadbytek. „Šetřit stát lehko může a 2500 ouřadů je MINIMUM, je to jen začátek, první krok. Skeptik však ví, že toto se ještě žádnému ministrovi ve velkém nepovedlo. Obvykle přijde s takovým nápadem sám... a sám zůstane. Snad se to Kalouskovi podaří,“ napsal Fendrych a připomněl, že šetřit by se dalo i na grantech a dotačních programech a třeba i na obecní policii.

„Ta je zbytečná a jako každý bezpečnostní sbor nesmírně drahá. Chce-li stát šetřit, musí se vykašlat na ego primátorů a starostů, na jejich pěstěný gubernátorský pocit, a obecní policii zrušit. Část kvalitních strážníků, jistě jsou mezi nimi schopní muži a ženy, se bez problémů chytí v republikové policii...,“ uvedl.

„Ještě maličkost: Škoda, že vláda nezačala sama u sebe, že začala u nás, a teď teprve, když je pořád zle, přichází s lehce suicidálními nápady,“ dodal.

Mráz tentokráte přichází z Karmelitské?

Ekonomický expert za KSČM a poslanec Jiří Dolejš se pak pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k samotným důchodům.

„Má poznámka k důchodům: hlavně zrušit dobrovolný opt out (zbytečná zátěž) a nechat jen parametrické změny 1. pilíře. Žádné zmrazování... mráz tentokrát přichází z Karmelitské? Pokud jde o Drábkovy úvahy o navázání valorizace ne na inflaci, ale na ekonomický vývoj a platby na penzijním účtu, tak to by situaci důchodců ještě zhoršilo - znamenalo by to, že v recesi důchody dokonce klesají,“ uvedl Dolejš.

Poslanec za KSČM Miroslav Opálka pak poznamenal, že je zajímavé, že se ministr Kalousek vůbec nezabývá příjmovou stránkou a pouze výdajovou. „Každá normální rodina, když se dostane do problémů, tak se snaží podívat, kde by navýšila příjmy. Druhý problém je v tom, že uměle byly ty příjmy na důchodovém účtu řadu let seškrtávány, a to je také důsledek toho, proč je tam nyní sekera,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Opálka.

Podle něj je důležité podívat se i na to, kde by bylo vhodné posílit příjmovou stánku, aby senioři nemuseli upadat do chudoby. „Neboť oni celý život pracovali a nemají vinu na těch důsledcích. Těch zdrojů je celá řada: Stačí, když se vrátíme k systému, který tady léta fungoval. Tedy čistě důchodový účet, zrušení stropu na pojistné odvody, další problém je vyrovnání odvodů u zaměstnanců s osobami samostatně výdělečně činnými,“ vysypal pak z rukávu Opálka návrhy řešení.

„Největší sekeru dělá problém politiky zaměstnanosti, to znamená vysoká nezaměstnanost je řešena na úkor důchodového účtu. Výpadek za předčasné důchody přináší totiž mínus 17 miliard,“ uvedl a připomněl neblahý fakt, jak odvádí stát pojištění za státní pojištěnce.

„Měl by odvádět i za na náhradní doby, které nikdo neplatí do důchodového účtu, ale započítávají se pro nároky na důchod,“ dodal  komunista a zdůraznil, že by bylo také vhodné, aby břemeno tentokráte nesli i ti bohatí, kterým se snižují daně prostřednictvím progrese.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…