Kalousek chce zdražit santusákům krabicové víno. Vinaři šílí

04.03.2012 6:56

Vinaři, převážně z jihu Moravy, již nějakou dobu doslova šílí. Ministr financí Miroslav Kalousek chce uvalit na víno daň. Ta by se měla pohybovat okolo deseti korun za litr vína. Ač se to může zdát někomu nesmyslné, Kalousek dokáže svůj názor celkem logicky obhájit. Jeho hlavním argumentem je boj proti nekvalitním dováženým vínům.

Kalousek chce zdražit santusákům krabicové víno. Vinaři šílí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Spotřební daň by se platila nejen na víno vyrobené v tuzemsku, ale i na to dovezené ze zahraničí. Kalousek tvrdí, že z litru vína by se odvádělo cca 10 korun a chránilo by to české producenty před nekvalitním importem. Nápad ministra financí se však vůbec nelíbí vinařům, za kterými stojí supersilná moravská ČSSD, ale nadšen není ani předseda Věcí veřejných Radek John.



Pětka za kvalitu

Miroslav Kalousek však ví, o čem mluví. „Pokud si někdo dá místo deseti piv dvě krabice vína za dvacku, tak je to santusák. Stát tím přichází o peníze, pivovary také, lidé přijdou o vkus, potažmo chuť. Na pivo spotřební daň je, na víno ne. Já bych samozřejmě nechtěl zdaňovat nějaké malovýrobce, kteří produkují deset až dvacet hektolitrů ročně. Ale člověk, který má rád dobré víno, si místo stovky klidně sto deset korun zaplatí, pětka za kvalitu ho nevytrhne. Naopak si myslím, že toto opatření by bylo určitým krytem před nějakými krabicovými patoky a tudíž i ochranou pro naše vinaře,“ řekl pro ParlamentníListy.cz ministr financí.

Žijí z vína

S jeho názorem úplně nesouhlasí předseda Věcí veřejných Radek John, odborník na víno a sběratel. „Na jižní Moravě jsou stezky pro turisty a vesnice, které žijí z návštěv sklepů a prodeje vína. Pokud by se víno zdražilo, mnoho lidí by přišlo o příjmy. Slušné přívlastkové víno stojí tak sto padesát korun a cenu bych nezvyšoval,“ míní John.

S názorem ministra financí se naprosto rozchází místopředseda ČSSD a senátor Zdeněk Škromach, který reprezentuje vinařský kraj. „Já věřím, že pan ministr financí nemyslí svůj návrh vážně. Určitě by daň z vína působila negativně, jak na naše vinaře, tak i na zbudovanou kulturu konzumace vína, která šla v posleddních letech nahor,“ prohlásil Škromach.

Bendl přikyvuje Haškovi

Velkým odpůrcem daně na víno je i i hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. „Zavedením spotřební daně na víno by se tak ministru financí podařilo zabít několik much jednou ranou. Předně vinařské oblasti, jako je Hodonínsko, Znojemsko, Břeclavsko či oblast Uherského Hradiště jsou dominantními producenty vína v České republice. Výběr spotřební daně a všechny jeho likvidační důsledky dopadnou proto nejvíce právě zde. Tedy do regionů, které jsou již nyní více než dost pustošeny vysokou nezaměstnaností. Pro desítky a stovky drobných vinařů budou totiž náklady způsobené nejenom samotnou daní, ale také náklady spojené s jejím prokazováním a účtováním, doslova likvidační. Kromě avizované spotřební daně 10,- korun na litr jsou zde také náklady samotných vinařů na tuto spotřební daň. Zřízení a vedením daňového skladu, náklady na kalibraci skladových nádob a další nezbytná daňová agenda přinesou podle odhadů Svazu vinařů zvýšené náklady okolo dalších 6,- korun na litr. Takto nesmyslně nastavené podmínky mohou vést k rozvoji černé a šedé ekonomiky v oblasti obchodu s vínem," varuje Hašek.

K tomu se částečně připojuje i ministr zemědsělství Petr Bendl. „Myslím, že zdanění vína by vedlo ke snaze obcházet daňovou povinnost,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Bendl.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Urban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…