Kalousek hájí restituce církvím. Udělat výčet majetku není v lidských silách

18.02.2012 9:27

Ministr financí Miroslav Kalousek obhajuje v sobotním Právu církevní restituce a hlavně způsob toho, jak vláda dospěla k částce 59 miliard korun.

Kalousek hájí restituce církvím. Udělat výčet majetku není v lidských silách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vysvětluje čtenářům Práva, jak vláda dospěla k majetkovému vyrovnání s církvemi. Obhajuje především to, že vláda má dát církvím 59 miliard korun s tím, že zákon neobsahuje jen výčet navraceného majetku, jak například navrhuje opozice.

"Je možné udělat zpětně seznam, jaké pozemky budou vydány, není možné udělat seznam dopředu," hájí postup vlády Petra Nečase Kalousek. "Právě proto, že to není v lidských silách. Je to efektivní způsob, aby se vyrovnání s církvemi definitivně zablokovalo," dodává Kalousek k návrhu opozice, aby byly restituce uskutečněny formou výčtového zákona.

Zlobná demagogie

Kalousek odmítl i námitku, že by restituce církvím mohly napadnout restituenti z 90. let. "To se nedomnívám, protože při vyrovnání s církvemi se dodržuje rovný postup," doplnil ministr.

"Docela mne zaskočilo, když šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že církve dostanou daňovou výjimku na vydaný majetek a jak je to nespravedlivé vůči restituentům. Kdyby to řekl někdo jiný, budiž, ale Sobotka je právník a bývalý ministr," řekl dále Kalousek s tím, že všichni restituenti byli zproštěni daňových povinností.

"Protože se tak země chová ke všem restituentům, nemůže se chovat jinak k církvím. To je zlobná demagogie," zlobil se Kalousek na šéfa ČSSD.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…