Kalousek je nejgeniálnější rozvraceč ODS v historii, napsal Šťastný poslancům

16.07.2012 6:27

EXKLUZIVNĚ V ODS proběhla poměrně ostrá debata o tom, zda má strana kývnout ministru financí Miroslavu Kalouskovi na zvyšování daní. Jeho nejostřejším odpůrcem v ODS je poslance Boris Šťastný, který ho označil za zvěrstvo a hlasoval pro něj jen kvůli stranické disciplině. V tajném materiálu, který mají ParlamentníListy.cz k dispozici, nazval Kalouska nejgeniálnějším rozvracečem ODS v historii.

Kalousek je nejgeniálnější rozvraceč ODS v historii, napsal Šťastný poslancům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Šťastný sepsal pro své kolegy elaborát-studii s názvem Milionářská daň - Opravdu nevyhnutelný kompromis?, proč je pro ODS špatné, aby kývla na zvyšování daní, především na milionářskou daň, a zmínil zde jak politické, tak i ekonomické důvody.

ParlamentníListy.cz se dotázaly Šťastného, zda je opravdu autorem studie. „Nebudu komentovat něco, co bylo předmětem uzavřeného jednání a nebudu tedy ani potvrzovat, zda jsem něco takového napsal, či nenapsal. Mohu jen zopakovat, že odpůrcem zvyšování daní a milionářské daně jsem, protože to považuji za pro ODS smrtící a naprosto popírající, co slíbila voličům a co vždy hlásala. Když to vedení strany prosadilo, věřím, že za to ponese odpovědnost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Šťastný.

Autentičnost materiálu a to, že to Šťastný rozdal členům poslaneckého klubu ODS, potvrdilo redakci několik poslanců ODS, kteří však s ohledem na internost a důvěrnost pojednání nechtěli být jmenováni.

Zásadní a neodčinitelná chyba

„Přijetí ´solidární přirážky´, jak pan Miroslav Kalousek, nejgeniálnější rozvraceč a ničitel ODS v její historii, marketingově nazval milionářskou daň, je v příkrém rozporu se všemi dosavadními idejemi, vizemi a programovými dokumenty ODS i její dosavadní rétorikou od úrovně řadového člena až po vrcholné představitele. Je historickým průlomem dosud nedotknutelného a vždy odmítaného. Dočasnost opatření nehraje roli, jde o samotné připuštění. Taktéž okruh osob, i když je nemalý, nehraje roli, jde o ideovou podstatu,“ píše na začátku dokumentu Šťastný.

„Je přistoupením na geniální politickou hru TOP09 proti ODS, tedy strany bez historie, kořenů, členské základny a ideového základu, strany stojící na jedné ikoně a jednom machiavelistovi. Výnosy tohoto opatření jsou totiž marginální a sporné a ministr financí Kalousek to dobře ví. Je přistoupením na dosavadní opakované návrhy a programové cíle levice, které ODS vždy bez milosti a likvidovala. Politickou a ideovou akceptaci tohoto průlomu pokládám ze strany ODS za zásadní a neodčinitelnou chybu,“ píše dále Šťastný.

Průlom do základních ideových principů ODS

Tento průlom do základních ideových principů ODS může podle Šťastného dále eskalovat, a to tím, že nic už nebude nedotknutelné.

„Může eskalovat v podobě další ideové eroze (k likvidaci nedotknutelnosti občanského soukromí, jako základu svobody, a to například ve formě politické akceptace nelegálních úniků odposlechů už ODS přistoupila, následovat může zavádění majetkových přiznání, pokračující likvidace právního státu ve formě politizace justice a policie, opuštění vize malého levného státu, opuštění vize nízké rovné daně jako elementárního faktoru růstu v krizi, další různé zničující levicově lobbistické úlitby, jako solární elektřina vykupovaná zločinně za 12 Kč (byť dnes za polovic), abychom jí pak jak blázni prodávali zpět za 2 Kč atd. atd.),“ varuje Šťastný.

Budou zasaženi voliči ODS

Pokud jde o praktické ekonomické důsledky milionářské daně, tak zavedení „solidární přirážky“ v kombinaci se zastropováním výdajových paušálů zasáhne podle Šťastného kmenový elektorát ODS: nejvíce OSVČ neřemeslných živností (poradce, obchodní zástupce, programátory, realitní makléře atd.), lékaře, právníky, auditory, finanční a daňové poradce, architekty, projektanty atd. Dále úspěšné zaměstnance (manažery, členy statutárních orgánů) a konečně vlastníky realit, které dále pronajímají, zejména majitele činžovních domů.

Zavedení solidární přirážky a zastropování výdajových paušálů povede podle poslance k daňové optimalizaci poplatníků, která plánované výnosy sníží, nikoli zvýší. Solidární přirážka bude motivovat manažery s příjmem přes sto tisíc korun zdanit svoje příjmy jako OSVČ nikoli jako zaměstnanci.

Stát přijde v důsledku zvýšení daní o peníze

„Zatímco jako zaměstnanec by zmíněný manažer zdanil svůj hrubý výdělek, jako OSVČ si navíc může odečíst příslušný paušál, kterým sníží daňový základ, z něhož se solidární přirážka spočítá. Při měsíčním příjmu ve výši 150 tisíc korun přechodem na švarcsystém měsíčně ušetří přes 20 tisíc korun. Nově zavedenou nelegálnost švarcsystému (ministrem Drábkem z TOP09) obejde triviálním zajištěním minoritního kontraktu se sekundární firmou.

U manažerů společníků / akcionářů povede opatření k daňové optimalizaci společností a následně ke zdanění daní z kapitálového majetku namísto zdanění daní z příjmu,“ upozorňuje Šťastný.

Zastropování paušálů a komplikace jejich uplatnění v kombinaci s vyjmutím odpočtů odradí podle Šťastného OSVČ a pronajímatele od jejich využití, což povede ke zvýšení jejich administrativních nákladů a daňové optimalizaci všeho druhu při pořizování výdajů.

„Zavedení solidární přirážky u OSVČ a pronajímatelů vedoucích jednoduché účetnictví povede k utlumení investic ze zdaněného příjmu. Zavedení solidární přirážky povede k výraznému nárůstu šedé ekonomiky. V kombinaci se zvýšením DPH se definitivně rozmůže ´platba na ruku bez dokladu a bez daně´ u OSVČ dodávajících nepodnikajícím fyzickým osobám. Tím stát přijde hned o dva výnosy najednou,“ varuje pražský poslanec.

Program ODS: laciné sliby

Šťastný v materiálu pak poukázal na dřívejší vyjádření a programové dokumenty ODS, která v historii milionářskou daň a zvyšování daní vždy razantně odmítala.

Například v 2. poděbradském artikulu se píše: „ODS i nadále bude prosazovat další snižování daňového zatížení občanů. Nejde o laciný slib. Víme, že nelze snižovat daně bez schopnosti omezit státní výdaje. A to není možné bez snižování nadměrné angažovanosti státu ve společnosti. Snižování daňové zátěže lze v našem případě docílit snižováním přímých daní a zablokováním růstu daní nepřímých. Takový ambiciózní úkol vyžaduje odvahu v omezení přerozdělovacích procesů, zejména v sociální sféře i odvahu v rekonstrukci daní samotných“. Dle současné politiky to ale patrně laciný slib byl.
 
Ve Vizi 2020 se zase píše: „ Nízká daňová zátěž a rozumné veřejné výdaje jsou dlouhodobým řešením. Nízké daně snižují motivaci k daňovým únikům, lidem zůstane více peněz pro vlastní využití a firmám pro vlastní rozvoj. Nízké daně jsou trvalou ekonomickou pobídkou pro zahraniční investory, aby zde umístili svoje výrobní kapacity. Daně by měly sloužit, nikoliv trestat úspěšné lékaře, profesory, IT specialisty a další vysoce kvalifikované profese prohloubením progresivního zdanění.“
 
Volební program do Poslanecké sněmovny  mezi hlavní priority zařazuje jednoduché a nízké daně: „Prosazujeme nízké daně, proto je chceme udržet na současné úrovni. Menší daňové zatížení snižuje motivaci k daňovým únikům. Lidem zůstane více peněz pro vlastní využití a firmám na rozvoj. Prioritou je zjednodušení daňového systému…Zachováme rovnou daň z příjmu. Daně by měly sloužit, nikoli trestat například úspěšné lékaře, profesory, IT specialisty a další vysoce kvalifikované profese vysokou mírou zdanění…Výrazné zvýšení daní pro vysoce kvalifikované pracovní síly v podání ČSSD by vyvolalo jejich odliv do zahraničí.“



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…