Kalousek o vyšších daních: Nebuďte vůl, pane redaktore. Je to takto

10.09.2012 11:23

Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že daňový balíček, který nebyl po senátním vetu ve sněmovně schválen, je ze všech možných řešení to nejméně špatné. V rozhovoru pro časopis Týden také uvádí, že dnes už neplatí, že se v době krize nemají zvyšovat daně. Na toto téma ale nemíní polemizovat ani s prezidentem, ani se bavit se šesticí poslanců ODS, která zákon odmítla.

Kalousek o vyšších daních: Nebuďte vůl, pane redaktore. Je to takto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministra financí Miroslava Kalouska mrzí převládající názor, že tato vláda umí jen zvyšovat daně. „Přitom my 68 procent toho finančního problému řešíme na straně výdajů a jen 32 procent na straně příjmů. Bez řešení na příjmové straně to ale prostě nejde. Dnes už ani neplatí, že v době krize se nemají zvyšovat daně, protože my nejsme v nějaké výjimečné době krize,“ říká Miroslav Kalousek v rozhovoru pro časopis Týden s tím, že doba stagnace se po celé Evropě stává standardními časy.

Na dotaz, zda pravicová vláda nepřepískla konsolidační balíček a nenamíchala příliš levicový koktejl z vyšší DPH, vyšší daně z převodu nemovitostí, omezení výdajových paušálů pro živnostníky nebo milionářské daně, se na redaktora oboří: „Nebuďte vůl, pane redaktore. Nemůžete říkat ´milionářská daň´ něčemu, co milionářská daň není, to by byla daň z majetku. Já vám přece také netvrdím, že tohle jsou kalhoty," tahá Kalousek autora rozhovoru za sako.

Zatímco v ODS vzbuzuje plánované zvyšování daní nevoli, v TOP 09, která o sobě ráda tvrdí, že je pravicovější, se kupodivu žádné vzbouření nekoná. „Pravicová strana ještě neznamená nezodpovědná strana. Pro nás jako konzervativní stranu je prioritou číslo jedna odpovědné hospodaření a budoucnost. A to vylučuje nezodpovědné deficity,“ vysvětluje ministr financí, proč je jeho strana semknutá jednotným názorem.

Argumentovat škrty na vědu a vzdělávání je jen nátlak

Jakékoli jiné opatření – škrtání peněz na spolufinancování evropských projektů, na vědu a výzkum, nebo na infrastrukturu – by v důsledku přineslo mnohem větší škody než to, co ministr financí navrhuje. „Mně se také nelíbí zvyšování DPH ani druhá sazba daně z příjmu. A také bych to uměl dramaticky kritizovat. Ale dávám svou hlavu na špalek, že je to ze všech možných řešení to nejméně špatné. Když už je potřeba zvyšovat daně, je pro ekonomiku mnohem přijatelnější danit spotřebu než výkon, tedy zvýšit DPH, a ne příjmové daně,“ upozorňuje Miroslav Kalousek.

„Nesouhlasím s tím, aby debata o daňovém balíčku byla vedena stylem, že když se v něm něco změní nebo nějaké opatření bude vypadat jinak, tak že se bude škrtat na vědu, výzkum a vzdělání. To je čistokrevný nátlak na poslance a celou veřejnost ve snaze nehledat řešení,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Boris Šťastný.

Rezervy se dají najít na straně příjmů i výdajů

„Je to stejné, jako kdybych řekl v případě nějakých změn v oblasti zdravotnictví, že jedinou cestou, jak něco změnit, je, že se lidé budou doma léčit samohonkou. To je prostě nesmysl. Jsem připraven hledat jiná řešení. Myslím, že jak na straně příjmů, tak na straně výdajů jsou rezervy a jsem přesvědčen, že najdeme konsensuální řešení a nakonec dojde k dohodě,“ dodává Boris Šťastný.

Jeden z odpůrců daňového balíčku, Petr Tluchoř, pro FTV Prima prohlásil, že systémové změny a úspory se musí odehrát jen v těch velkých balících, jako jsou sociální oblast, zdravotnictví a důchody. Proto prý i hlasoval pro snížení valorizace důchodů. „Musíme se nad tím zamyslet, protože průměrná doba dožití stoupá,“ poznamenal Tluchoř.

Klaus odpovědnost nenese, a tak s ním Kalousek odmítá polemizovat

Bývalý předseda poslaneckého klubu ODS je rovněž přesvědčen, že je třeba začít přemýšlet nad další privatizací státního majetku, ať už pivovaru Budvar, továrny na radiátory Korado nebo Českých drah. „Je na čase, aby se politici začali bavit, jestli má stát vařit pivo, jestli má vyrábět radiátory a provozovat vlaky,“ konstatoval Petr Tluchoř.

Mezi hlasité kritiky dalšího zvyšování sazeb DPH se zařadil i prezident Václav Klaus, který poukázal na to, že potřebné miliardy by se určitě našly osekáním mandatorních výdajů. „S panem prezidentem na toto téma odmítám polemizovat, protože on nenese odpovědnost za rozpočtovou politiku státu,“ nemíní vzít ministr financí v úvahu ani názor Václava Klause, v ekonomice nepochybně fundovanějšího.

Ministr financí avizuje, že prostor pro změny je minimální

„Pan ministr financí zvolil nějaký politický styl, tak mu ho neberme a nezbývá než takový politický styl pozorovat. Osobně bych si přál po všech stránkách dialog větší, nicméně pokud pan ministr Kalousek k tomu přistupuje, jak k tomu přistupuje, tak je to čistě jeho rozhodnutí,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz Boris Šťastný neochotu Miroslava Kalouska naslouchat komukoli počínaje hlavou státu.   

Pak ani není divu, že ministr financí neplánuje ztratit byť jen slůvko v diskusi s těmi poslanci ODS, kteří v minulém týdnu nezvedli ruku pro daňový balíček. „Já sám nemám ani přinejmenším v úmyslu jednat s těmi šesti poslanci. Pokud za mnou premiér přijde s návrhem na nějakou změnu, můžeme o ní seriózně jednat. Ale dopředu jsem mu avizoval, že prostor pro to je minimální, je-li vůbec nějaký,“ nehodlá Miroslav Kalousek rebelujícím poslancům nějak vycházet vstříc a varuje, že příští rok bude z pohledu nutných úspor ještě horší.

Prezident teď hraje stejnou roli jako v případě Topolánka

Především pak proto, že podle něj je skutečným problémem vnitrostranický zápas v ODS a odpor vůči jejímu předsedovi. „Určitá skupina v ODS si zvolila zástupný problém a zaútočila na svého předsedu. S tím ministr financí těžko něco udělá. Já můžu jen svému premiérovi držet palce, aby to on i ODS zvládli a našli sílu dodržet dohodu,“ drží se ministr financí názoru, že vůbec nejde o nějaké principy nebo dodržování předvolebních slibů.

A za tím je podle Miroslava Kalouska třeba vídět i zájmy hlavy státu. „Prezident Klaus v tom hraje stejnou roli jako v případě bývalého předsedy Topolánka, tedy angažuje se v zájmu co největšího oslabení současného předsedy ODS. Dělal to tenkrát a dělá to i teď,“ uvádí ministr Kalousek v rozhovoru pro časopis Týden.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…