Kalousek se přepočítal: Češi utrácejí za potraviny méně

06.07.2012 13:35

Občané zareagovali na zvýšení DPH z 10 na 14 procent jinak, než předpokládalo ministerstvo financí. Státní pokladna proto vybírá méně prostředků. Přesto zákonodárci odhlasovali další navýšení DPH z 15 na 21 procent od roku 2013. Informuje o tom portál Naše peníze.

Kalousek se přepočítal: Češi utrácejí za potraviny méně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Maloobchodníkům se v květnu opět propadly tržby a klesly o 2,1 procenta. Spotřeba domácností nadále klesá a zájem o potraviny slábne už více než rok.

V nepotravinářském sortimentu zaznamenal růst o 4,0 % internetový prodej a zásilkové služby.
 
"Tržby rostly ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 2,7 %), s výrobky pro domácnost (o 2,6 %), s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 2,2 %), s počítačovým a komunikačním zařízením (o 1,9 %) a s oděvy a obuví (o 0,4 %)," uvádí portál.  
 
Přetrvává ovšem nižší zájem o potraviny ve specializovaných i nespecializovaných prodejnách (pokles tržeb o 1,6 %, resp. o 0,3 %).
 
 
Analytik ČSOB Petr Dufek k tomu v rozhovoru pro Naše peníze uvedl, že maloobchodní tržby potvrdily slabost poptávky spotřebitelů.
 
"Jsou jen dalším číslem v řadě, které ukazuje, že na domácí poptávku česká ekonomika rozhodně spoléhat nemůže. Na vině je vyšší inflace, respektive klesající reálné mzdy, a také obavy z dalšího vývoje ekonomiky,“ řekl. Dodal, že ani v dalších měsících obrat nepřijde. Naopak se prý dají očekávat ještě slabší tržby maloobchodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…