Kalouskovi úředníci podváděli. Konec eurodotací pro ČR? Ekonomové raději zmizeli

26.05.2012 21:33

Pokud se potvrdí tvrzení EU, že Česko falšuje zprávy týkající se čerpání peněz z eurodotací, hrozí, že unijní zdroje pro tuzemsko vyschnou. Komentáře tohoto hrozivého scénáře ze strany předních českých ekonomů, jež ParlamentníListy.cz oslovily, jsou zarážející.

Kalouskovi úředníci podváděli. Konec eurodotací pro ČR? Ekonomové raději zmizeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Z výroční zprávy Evropského účetního dvora v Lucemburku vyplývá, že Česko systémově falšuje auditní zprávy. Pokud se podobné selhání potvrdí, může mít zásadní dopad na důvěru vůči ČR a také na státní rozpočet. Podobnou hrozbu zmiňuje třeba předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.

Paroubek je v šoku

"Ta výroční zpráva je něco, co mě šokovalo, a nemohl jsem tomu zprvu uvěřit. Podezření ze systémového falšování auditních zpráv ze strany českých centrálních orgánů v rozsahu několika desítek miliard korun z evropských fondů považuji za tak závažné obvinění, že pokud se potvrdí, je to důvod pro vyvození okamžité a osobní odpovědnosti viníků," řekl na páteční tiskové konferenci Paroubek.

Stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek pro ParlamentníListy.cz uvedl: "Pokud se audit potvrdí, Kalousek by měl odstoupit."

Sedláček dezertoval

Přední čeští ekonomové ale zůstávají klidní. "Jsem na dovolené. Píši knihu," vzkázal ParlamentnímListům.cz coby komentář ke zprávě EU Tomáš Sedláček z Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Rusnok nic neví

Jeho kolega, někdejší ministr financí ve vládě Jiřího Paroubka, Jiří Rusnok, pro změnu nemá, co by ke zprávě řekl. "Nemám dost informací, abych mohl tyto věci komentovat," řekl redakci ekonom.  A svým přístupem překvapil i další odborník na problematiku ekonomie, mimo jiné vysokoškolský profesor na FSV UK, Michal Mejstřík.

"Sorry. Jsem na dovolené a zprávu neznám," řekl lapidárně redakci. Pokud se přitom podezření EU potvrdí, Česku v krajním případě hrozí i to, že o eurodotace přijde úplně.

Kalouskovi auditoři falšují data

"Kontrola zjistila významné riziko (significant risk), že centrální auditní orgán České republiky systematicky upravuje výsledky auditů tak, aby se v roční kontrolní zprávě snížil podíl chyb pod nebo na dvouprocentní hranici," cituje web Insider českou část výroční zprávy Evropského účetního dvora. To v praxi znamená, že ministerstvo financí vedené Miroslavem Kalouskem může mít vážný problém.



Nečasova vláda již slíbila Evropské komisi, že do konce června nedostatky odstraní. A že je hrozba reálná, připustil i premiér Petr Nečas. Ten po jednání se šéfem EK Josém Barrosem uvedl, že pokud by Brusel platby z dotačních programů zastavil, schodek rozpočtu by se vyšplhal až na deset procent.

„Nějaký výraznější výpadek příjmů z evropských fondů by mohl velmi razantně prohloubit schodek veřejných rozpočtů. Mluvím-li o razantním prohloubení, tak nemluvím o několika desetinách procenta hrubého domácího produktu, ale o procentech,“ prohlásil ve čtvrtek Petr Nečas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…