Kandidát na hejtmana ČSSD k Hegerovi: Zbavuje se zodpovědnosti za zdraví lidí

19.08.2012 17:59

ROZHOVOR Pokud by se nyní konaly volby do krajských zastupitelstev, vyhrála by je podle průzkumů ve většině krajů sociální demokracie. Nejinak je tomu i v Olomouckém kraji. Novým hejtmanem by se zde tak stal olomoucký zastupitel a provozní náměstek fakultní nemocnice Jiří Rozbořil. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mimo jiné kritizoval koncepci zdravotnictví ministra Leoše Hegera (TOP 09).

Kandidát na hejtmana ČSSD k Hegerovi: Zbavuje se zodpovědnosti za zdraví lidí
Foto: repro ČT
Popisek: Jiří Rozbořil

Pokud se stanete hejtmanem, jaký problém budete chtít řešit jako první a proč?

Bezesporu je to vysoká míra nezaměstnanosti a nedostatek pracovních příležitostí, a to zejména na Javornicku a Hanušovicku, ale i v dalších částech olomouckého a přerovského okresu. Jde o setření rozdílů mezi jednotlivými regiony Olomouckého kraje, a to tak, že ty “chudší” se budou přibližovat těm ”bohatším”. Finanční prostředky musí být směřovány do míst, kde je největší míra nezaměstnanosti, špatná infrastruktura a chybějící podmínky pro podnikání. Budu prosazovat rovný přístup ke všem okresům Olomouckého kraje a usilovat o naplnění jimi vytyčených priorit. Princip solidarity je mým krédem. S touto problematikou úzce souvisí příprava na příští programovací období a hledání cesty, jak alespoň sekundárně přispět ke snížení vysoké míry nezaměstnanosti v některých regionech.

Jak hodnotíte současnou vládní politiku směrem ke krajům?

Krajské samosprávy se potýkají se snahou centrální vlády klást na ně stále více povinností. Toto je realita dnešních dnů – vice povinností krajům a méně peněz krajům z daňových výnosů. Tento přístup vlády zásadním způsobem ohrožuje kvalitu služeb, které náš kraj poskytuje občanům. Přístup pravicové vlády ke krajským samosprávám je ryze ideologický a obstrukční. Jde o nesmyslnou finanční politiku stagnace a tupých škrtů.

Řadu let působíte jako provozní náměstek olomoucké fakultní nemocnice. Vnímáte ministra Leoše Hegera jako přínos pro české zdravotnictví?

Leoš Heger je pro mě manažer, který úspěšně vedl hradeckou nemocnici, ale s některými jeho kroky jako člena stávající pravicové vlády nemohu souhlasit. Ministerstvo zdravotnictví neřeší problémy českého zdravotnictví systémově, a zdá se mi, že čím dál tím víc se zbavuje zodpovědnosti za zdraví občanů této republiky. Veškerou moc předává do rukou zdravotních pojišťoven a zodpovědnost přenáší na kraje, potažmo na poskytovatele zdravotní péče. Je třeba řešit v prvé řadě nastavení transparentní a dlouhodobější úhradové vyhlášky, přijetí zákona o dlouhodobé zdravotně-sociální péči v kontextu s rušením akutních lůžek, atd, atd.

Jak podle vás ovlivní kauza Davida Ratha krajské volby?

Kauzu Davida Ratha je třeba vyhodnotit až po rozhodnutí nezávislého soudu. Objevuje se řada nejasností, které mě nedovolují hodnotit vinu či nevinu bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha. Kauza samozřejmě negativně ovlivnila potencionální voliče ČSSD. Pokud se skutečně prokáže jeho vina, pohlížím na tento případ jako na osobní selhání člověka, který musí být potrestán jako každý jiný. Korupční aféry napříč politickým spektrem samozřejmě velice negativně ovlivňují náladu mezi občany. Nicméně pevně věřím, že hlavní roli při rozhodování voličů bude hrát volební program ČSSD a současná destrukční práce nynější pravicové vlády.

Především menší strany jsou přesvědčeny o tom, že je třeba rozbít koalici ČSSD,  ODS a KDU-ČSL, která prý Olomouckému kraji škodí klientelismem a provázáním politiků na podnikatelskou strukturu. Co vy na to? Je kraj zkorumpovaný a prosáklý protekcí?

Jde o logickou rétoriku “malých”stran s cílem vyhrát volby. Nic víc nic míň. Jak to potom dopadá, vidíme konkrétně na centrální úrovni. Strana Věcí veřejných je typickým příkladem. A pokud má někdo nezvratné indicie, že se v kraji děje něco nekalého, musí tyto věci oznámit a ne planě vykřikovat do médií.

A co říkáte na Letiště Přerov, kam se údajně z veřejných zdrojů ročně odvádí desítky milionů korun, přičemž má tato společnost pouhé čtyři zaměstnance? Jaký má přerovské letiště podle vás přínos pro region?

Osobně si myslím, že srovnávat částku směřující na rozvoj tohoto letiště s počtem zaměstnanců je hodně zavádějící. Tento projekt byl a je společným zájmem civilního a vojenského sektoru a rozhodně může být  Olomouckému a Zlínskému kraji bezesporu přínosem, byť vnímám debatu, která se na toto téma aktuálně vede.

Když zůstaneme v Přerově. Jak se stavíte k umístění zařízení na energetické využití odpadu právě sem jako do jednoho z uvažovaných míst v rámci kraje a jaký je váš postoj k potřebnosti takovéhoto zařízení?

Je třeba říct, že tento typ zařízení a jeho podpora je plně v souladu s dlouhodobým programem ČSSD. Energetické využití odpadů bude bezesporu tématem, který ve velice krátkém horizontu bude řešit otázky jako: kam uložit komunální odpad, jak se postavit k nárůstům cen energií,atd. Toto téma rozhodně nemůže jít proti občanům, ale právě naopak v souvislosti s cenovými růsty za energie a likvidaci odpadů. Každý dobrý hospodář a stratég se tímto problémem musí zabývat. Co se týče lokality v Přerově: zda je místo vhodné, ukáže až podrobná analýza a aniž bych se s ní seznámil, mohu se k tomu jen těžko vyjadřovat. Nicméně zájem o tuto technologii mají dle mých informací i jiná města a podnikatelské subjekty v regionu.

Podle průzkumů lidé ztrácí důvěru v politiky i v politiku jako takovou. Co s tím? Jak tuto situaci změnit?

S tímto názorem bohužel musím souhlasit. Tento jev se bezesporu odrazí i ve volební účasti a sníží se tím legitimita těch, kteří jsou voleni. Je to však o lidech, kteří nám nejsou dobrým příkladem. Jde především o dodržování zákonů a hlavně vymahatelnost práva. Padni komu padni. Občané musí vidět, že právo platí pro všechny stejně. Média nemohou dublovat práci orgánů činých v trestním řízení, nemůžeme snižovat donekonečna počty policistů, nemůžeme ovlivňovat práci soudců. Musíme nastavit tak jednoznačná pravidla, aby nebylo možné je vykládat různým způsobem. Ale v prvé řadě – každý musí začít sám u sebe.

Jiří Rozbořil, 50 let,  pracuje jako provozní náměstek ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Členem ČSSD je od roku 1995, kde postupně pracoval jako předseda olomoucké městské organizace ČSSD, předseda okresní organizace Olomouc a jako místopředseda krajské organizace. Již na druhé volební období byl zvolen členem olomouckého zastupitelstva, kde dosud zastával pozici předsedy klubu zastupitelů ČSSD a v uplynulém volebním období byl i členem Rady města Olomouce. Od letošního jara je lídrem kandidátky ČSSD do podzimních krajských voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…