Klausův ekonom: Kalousek je jak socialisti. Zvyšuje daně. Sliboval opak

18.07.2012 18:02

Ministr Kalousek dělá to samé jako sociálně demokratičtí politici. Odmítá uznat existenci takzvané Lafferovy křívky. Poslanci ODS by si pak měli uvědomit, že namísto sebekritiky u řečnického pultíku by měli začít jednat. ParlamentnímListům.cz to v reakci na odhlasování zvýšení DPH řekl lídr Strany svobodných občanů Petr Mach.

Klausův ekonom: Kalousek je jak socialisti. Zvyšuje daně. Sliboval opak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Naštvaný Miroslav Kalousek

Statistiky, odborníci i výsledky pozorování spotřebitelského chování Čechů ukazují, že občané zareagovali na loňské zvýšení DPH omezením spotřeby, popřípadě nákupy v okolních zemích, kde jsou ceny nižší než v Česku. Spotřeba a tím i objem vybraných peněz razantně poklesly, ministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že se zvýšení DPH na spotřebě příliš neprojevuje.

Podle oslovených ekonomických odborníků tak popírá fakta, což by prý příčetný člověk rozhodně neměl. Příjem státní kasy tak bude klesat díky dvěma faktorům - ekonomické situaci v Evropě a neschopnosti členů vládní koalice pochopit čísla, hovořící pro první pololetí roku 2012 nekompromisně. Proti očekávanému nárůstu výběru DPH o 15,5 procenta při zvýšení daně o 4 procentní body vybral stát méně než za stejné období roku 2011.

Recept pro poslance ODS a TOPky: Neřečnit u pultíku a hlasovat jako pravice

Tato čísla značně znervózňují lídra Strany svobodných občanů Petra Macha, který vedl Klausovi blízký think-tank Centum pro ekonomiku a politiku (CEP), který Václav Klaus v roce 1998 založil. Stejně Macha zlobí páteční martyrium v Poslanecké sněmovně, kde byl jednací sál svědkem stížností poslanců především z řad ODS. Spoustě z nich se totiž zvýšení DPH o jeden procentní bod nelíbí ani trochu a během jednání o úpravě sazby daně to dali jasně najevo.

"Měli by si ujasnit, ke komu mají větší loajalitu. Zda k současné vládě nebo k programu a idejím, za které byli zvoleni. Rád bych těm lidem připomněl, že jak ODS, tak TOP 09 slibovaly před volbami jak nezvyšování daní, tak zastavení zadlužování. Nyní dělá vláda, které vyjádřili jako poslanci důvěru a kterou každým dalším hlasováním udržují při životě, dělá přesně opak. Toto není pravicový kabinet. Vždyť si mohli otestovat efekt zvýšení daně na alkoholu či pohonných hmotách. Proč by toto nemělo platit zrovna pro DPH, respektive proč si to koalice myslí, nevím," konstatuje pro ParlamentníListy.cz Mach.

Co má společného levice a Kalousek? Víru v neexistenci Lafferovy křivky

Podle pravicového politika se přímo nabízí srovnání s postupem některých sociálnědemokratických vlád. "Pokud má současný kabinet a sociální demokraté něco společného, pak je to víra v neexistenci takzvané Lafferovi křivky."

Ta ukazuje jasné a nekompromisní pravidlo při výběru daní. Do určité míry se dá zvýšením daně vybrat více peněz. Na Lafferově křivce existuje pomyslný kritický bod. Po jeho dosažení jsou daně tak vysoké, že začnou občané hledat nejschůdnější cesty, jak se jejich placení vyhnout. A právě to už v minulém roce nastalo, parkoviště před německými supermarkety plná aut s českou SPZ jsou toho důkazem.

"A právě překonání tohoto bodu vláda nechce uznat. Zvyšování daní má totiž jediný účel- sehnat více peněz do rozpočtu. Pokud je ale vláda už za Lafferovým kritickým bodem, má jedinou možnost -  zvolit druhou cestu k ozdravení státní kasy, tedy začít šetřit. Poslancům ODS a TOP 09, kteří se stále považují za pravici, doporučuji vzepřít se a prostě pro to nehlasovat," radí Mach.

Ve Švýcarsku musí politici o zvýšení daně požádat občany

Klade si prý otázku, kdy na to Nečasův kabinet jako takový přijde. Není ale moc optimistický, vzhledem k tomu, že ve vládě není nikdo, kdo by se dal nazvat ekonomem, bude to zřejmě trvat dlouho. Mach vidí řešení ve švýcarském modelu. Tamní vláda má zákonem zakázáno zvyšovat daně a pokud chce k takovému kroku přistoupit, musí o navýšení odvodů do státní kasy vypsat referendum.

"Je to ale nesmírně pracné dokázat lidem, že vláda už pro úspory udělala vše a nyní je třeba zvýšit daň. Nicméně ve Švýcarsku to tak funguje. U nás si ale na podobný zákon ještě nějakou dobu počkáme," předpovídá Mach.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…