Německé firmy se prý bojí korupce v Česku. Přečtěte si celou pravdu

12.04.2013 21:01

Má se Česko bát, že už nebude ve střední a východní Evropě nejvíce atraktivní zemí pro německé investory? Jeho top pozice je prý ohrožena, uvádí v českých médiích Hannes Lachmann z Česko-německé obchodní a průmyslové komory s odvoláním na průzkum mezi německými firmami. Důvodem, proč prý Slovensko šlape Česku na paty, je ten, že se u nás ještě zhoršila situace v oblasti korupce a kriminality, což němečtí investoři považují za jeden z hlavních problémů.

Německé firmy se prý bojí korupce v Česku. Přečtěte si celou pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Pokud jde o korupci a právní prostředí, myslím, že bude v těchto dvou zemích porovnatelné,“ je přesvědčen ekonom Jiří Cihlář.

Slovensko na tom není lépe než my

Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a generální ředitel SINDAT GROUP Karel Havlíček tvrdí, že je to jen hra se slovy nebo projev nějaké okamžité nálady německých podnikatelů. „Jsem přesvědčen a stojím si za tím, že Slovensko na tom není lépe než my,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Německé firmy kritizují nízkou transparentnost při zadávání veřejných zakázek, slabou efektivitu státní správy, ale i problém politické stability či vymahatelnosti práva. Ale Havlíček ujišťuje, že u nás není větší korupční prostředí než na Slovensku, ani nejsme v horší ekonomické pozici. „Jsme hodně vyrovnané, navíc na sobě závislé regiony,“ konstatuje. Obě země jsou také členy Evropské unie, Slovensko i členem eurozóny. Ekonom Cihlář tvrdí, že pokud jde o porovnání se Slovenskem, i když nemáme euro, pořád je u nás infrastruktura i jazyková vybavenost o něco lepší než u našich sousedů.

Slováci mají euro, my máme lepší polohu a vzdělané a pracovité lidi

Podle Havlíčka fakt, že Slováci mají euro, může být pro některé investory lákavý, protože to mohou cítit jako trochu stabilnější měnu nebo protože obchodování je tak pro ně jednodušší. „Oni se na to dívají zásadně pragmaticky, obchodně. A když se na to podíváte obchodně, vidíte, že naše prostředí je stabilní, je tu vzdělaná pracovní síla, stále levnější než v Německu, je tu solidní podpora v oblasti výzkumu, což je pro ně důležité, protože jsou technologicky a průmyslově laděni, jsou tady kvalitní technické univerzity, což je ovšem i na Slovensku. Klasický německý podnikatel vidí ty trhy podobně,“ uznává Havlíček, ale přece jen vidí i výhody, které má Česko pro německé podnikatele. „Český trh je pro ně trochu blíž, geografická vzdálenost z Mnichova nebo Berlína k nám je prostě kratší než na Slovensko, už jen z tohoto pohledu si myslím, že Česko vnímají o fous lépe,“ poukazuje na jednu z výhod zástupce malých a středních podnikatelů. Ujišťuje, že jsme stále velmi vyhledávaným teritoriem pro spolupráci. „Máme dobrou polohu, jsme v centru Evropy, jsme poměrně vzdělaným a pracovitým národem, máme solidní jazykové vybavení, domluvíme se německy a anglicky, a máme docela dobrou tradici. Když se to sečte a podtrhne, tak jsme na tom ze světového pohledu velmi dobře a z evropského pohledu, protože to je obrovsky silné teritorium, poměrně dobře. Vůbec bych neházel flintu do žita, naopak můžeme se pochlubit, že výsledky našich firem jsou dobré. Daří se Škodovce, malým firmám v oblasti nanotechnologií – to jsou dobré příklady,“ poukazuje na úspěšné podniky.

Výhodný daňový systém už u našich sousedů neplatí

Jiří Cihlář uvedl, že Slovensko v minulých letech lákalo zahraniční firmy na daňový systém, který byl pro firmy značně výhodný. „Ale na konci roku byla zvýšena sazba daně z příjmu firem z 19 na 23 procent. Já si myslím, že se investoři budou ze Slovenska spíš odsouvat, například k nám,“ míní analytik. Je ovšem otázkou, jak dlouho u nás vydrží, pokud vyhraje i v České republice sociální demokracie, protože také plánuje, že firemní daně zvýší. „Uvidíme. Ale když jsem viděl poslední mítink ČSSD, účastnil se ho slovenský premiér Robert Fico a přednášel tam svoji reformu, tak myslím, že bychom se něčeho podobného mohli dočkat i u nás,“ potvrdil pro ParlamentníListy.cz Cihlář.

Česká ekonomika padá, na Slovensku roste, i když jen mírně

Němečtí podnikatelé se také obávají, že česká ekonomika bude stagnovat. „Naše ekonomika padá, meziroční propad je 1,7 procenta hrubého domácího produktu, slovenská ekonomika na rozdíl od nás pořád ještě roste, i když mírně. Slovensko táhne nahoru export aut díky zahraničním automobilkám, které na Slovensku podnikají, ale už také začínají výrobu omezovat. Za to může víc faktorů, nejen zvýšení firemní daně, ale také klesající poptávka po autech v celé Evropě,“ vysvětlil Jiří Cihlář. V České republice prodej aut stejně jako vývoz už v posledním půlroce klesá.

Začínají chybět lidé s technickým vzděláním

Čím může být Slovensko pro německé firmy ještě lákavé? Například nižší průměrnou mzdou než v Česku. „To pro ně může být také zajímavým faktorem,“ připouští Cihlář. Ale německé firmy, které působí v Česku, si pochvalují hlavně produktivitu, kvalifikaci a vzdělání českých zaměstnanců. Právě dobří zaměstnanci patří mezi faktory, které jsou pro ně u nás nejdůležitější. Ale představitelé Česko-německé obchodní a průmyslové komory upozorňují, že brzy hrozí akutní nedostatek odborných pracovních sil. Důvodem je nejen demografický vývoj, ale také slabý zájem o střední školství a učňovské obory. Začínají chybět lidé se strojírenským a dalším technickým vzděláním.

Německo vyhledává firmy s technickými kapacitami

Karel Havlíček se obavám německých firem nediví, potvrzuje, že jde o dlouhodobě palčivý problém. „To je pravda, protože Německo je velmi silné v průmyslové oblasti, je to druhý nejvýznamnější světový vývozce průmyslových komodit hned po Číně. Je to tedy země, která vyhledává firmy s technickými kapacitami,“ konstatoval. Technické kapacity nejsou ovšem podle něj jen na úrovni vysokoškoláků, ale i na úrovni středoškoláků a učňů. „V minulosti jsme se přiklonili více k ekonomickým oborům, manažerskému studiu nebo gymnáziím, ale ne k učilištím a středním technickým školám,“ vysvětlil příčiny. I když se situace začíná pomalu lepšit, máme tu za deset až patnáct let, kdy nebylo módou technické obory studovat, a teď nám kvalifikovaní učni a středoškoláci technických oborů chybějí.

ČEZ je dobrým příkladem pro další firmy v propojení školy s praxí

I ekonom Jiří Cihlář vidí velký problém v tom, že učni nebo studenti nejsou směřováni tak, aby byli použitelní do praxe. „Ale nedávno jsem viděl, že ČEZ zafinancoval provoz jedné školy s oborem energetika, která by právě na těchto odbornících měla zapracovat. To hodnotím kladně, myslím, že je to dobrý příklad pro další firmy. I v Německu jdou tímto směrem, tam je propojení školy s praxí daleko přímější než u nás,“ prohlásil, kde vidí cestu ke zlepšení neutěšené situace, která by mohla odrazovat zahraniční investory.

Spoléhat jen na pomoc státu není možné

Ale představitel malých podniků a živnostníků je optimista. „Odstartovala se teď vyšší podpora podnikatelů,“ uvedl. Díky stínovému ministru financí ČSSD Janu Mládkovi a jeho slovům o živnostnících – parazitech, se tu podle jeho slov rozjela politická kampaň, takže ODS, TOP 09 i ČSSD začaly vytahovat pozitivní karty. „Všichni se dnes předhánějí, jak podporují podnikatele, najednou se přestává tolik šetřit, nemyslí se na to, co se tu tři roky říkalo, a začíná se trochu uvolňovat prostor, což je pro podnikatele dobře,“ pochvaluje si, že snad bude vláda vůči podnikatelům pružnější a vstřícnější. „Jestli si ale někdo myslí, že když podniká, všechno půjde samo, stát mu všechno naservíruje, plete se, protože tak to nefunguje. Podnikání je boj, vítězí ti lepší a končí ti horší,“ vzkazuje přes ParlamentníListy.cz Karel Havlíček.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…