Občane, neraduj se, průšvih trvá: Ekonomové řekli krutou pravdu o našem hospodářství

15.08.2013 13:15

Optimismus ze zveřejněných dat ČSÚ, podle nichž česká ekonomika mezikvartálně vzrostla o 0,7 proceta není na místě. Mluvit o konci recese je podle děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka naprostou dezinterpretací. Analytička Markéta Šichtařová dodává, že nejde o růst, ale jen zpomalování poklesu a stejný omyl se nyní děje na celoevropské úrovni.

Občane, neraduj se, průšvih trvá: Ekonomové řekli krutou pravdu o našem hospodářství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zveřejněný předběžný odhad Českého statistického úřadu, podle něhož česká ekonomika sice meziročně klesla o 1,2 procenta, ale mezikvartálně vzrostla o 0,7 procenta, vyvolal mezi analytiky optimismus i nadšení. „Druhá recese za posledních pět let je tak u konce. Nebyla sice tak dramatická jako ta předchozí, a na druhou stranu byla dvakrát delší. Nyní je česká ekonomika na startu oživení, o jehož síle se ovšem rozhoduje především za našimi hranicemi,“ uvádí ve svém komentáři analytik ČSOB Petr Dufek.

„Evropa ukazuje recesi záda a Česko tentokrát bohudík taky. Je to částečně díky tomu, že oživení v eurozóně je relativně silné (0,3 procenta mezikvartálního růstu) a nesoustředí se pouze na Německo a jeho nejbližší kruh. Česko se tedy svezlo na pozitivní vlně solidního evropského růstu a překvapilo nás tentokrát silnějším výkonem,“ konstatuje Jan Bureš, hlavní ekonom Ery.

Děkan Národohospodářské fakulty se diví scestným komentářům

Z mnoha stran prýštící optimismus ale rázně zchladil děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. „Je to dezinterpretace, nestačím se divit, jak novináři, ale i někteří komentátoři pojímají tuto informaci. Musíme porovnávat údaje se stejným obdobím loňského roku a tam došlo k poklesu. Je scestné se domnívat, když meziroční údaje HDP klesají, že jsme se dostali z recese,“ prohlásil Miroslav Ševčík v České televizi ve středečním pořadu Události, komentáře.

„Když si vezmu, že průmyslová produkce klesá, stavební výroba od poloviny roku 2008 klesá, poslední čísla, co jsou známa u průmyslové výroby za červen, mínus 5,3 procenta, květen mínus 2,2 procenta. Také když se podíváme na čísla o nezaměstnanosti, tak včervenci to je historicky nejvyšší nezaměstnanost měřeno počtem nezaměstnaných osob. Vyjádření analytiků si nedovedu vysvětlit, protože čísla jsou jasná,“ konstatoval Miroslav Ševčík.

Dokonce klesla i nominální mzda, to není odražení ode dna

Novináře vyzval, aby se analytiků ptali, když klesá průmyslová i stavební výroba, je vysoká nezaměstnanost, nevyvíjejí se daňové příjmy, které by měly signalizovat odražení se od dna, tak jak mohou tvrdit, že se ekonomika dostává z nejhoršího. „Nikdo nezohledňuje ani to, že i při meziročním srovnání se poměřují data k nižšímu základu z loňského roku, takže je nesmysl hovořit o tom, že se z toho dostáváme. Dokonce v hrubém domácím produktu jsme na tom pod úrovní roku 2008,“ poukázal děkan Národohospodářské fakulty VŠE.

„Nikdo se nepozastavil nad tím, že poprvé od roku 2000 v prvním čtvrtletí, tedy ve srovnatelném období klesla dokonce nominální mzda. Nejenom reálná, ale i nominální. Toto tedy interpretovat, že jsme se odrazili od dna, je jako věřit, že se stal zázrak během července a srpna. To by museli lidé začít šíleně utrácet, aby se to potom projevilo ve čtvrtletním HDP. A protože ta nálada podle mého není taková, chtěl bych vyzvat občany: choďte do obchodů a vy, co máte peníze, utrácejte. Pokud možno za české zboží,“ vyzval Miroslav Ševčík.

I kdyby se čísla nerevidovala, prakticky recese trvá dál

A ve své skepsi k optimistické interpretaci zveřejněných údajů nezůstal osamocen. „Také nechápu, jak je možné, že médii proběhly úchvatné chvalozpěvy o konci recese, přitom ta předběžná čísla ho vůbec nedokazují. Dokazuje to jen konec něčeho, čemu se říká technická recese, tedy že mezikvartálně už nedochází k poklesu ekonomiky,“ říká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová, ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance.

V té souvislosti navíc upozornila, že zveřejněná čísla Českého statistického úřadu mohou být ještě revidována směrem dolů, což se docela často a i dost výrazně po pár týdnech od předběžných údajů stává. „Ale dejme tomu, že se revidovat nebudou, tak potom by to znamenalo technicky vzato konec recese. Ovšem prakticky recese trvá z toho titulu, že pořád roste míra nezaměstnanosti, klesá průmyslová výroba a klesá výkonnost zahraničního obchodu,“ upozorňuje Markéta Šichtařová.

Všemi médii v Evropě začaly probíhat nepodstatné mezikvartální údaje

„Že zahraniční obchod vykazuje vyšší přebytek, je věc hezká, která ovlivňuje HDP, ale vyšší přebytek neznamená, že se podnikům víc daří. Znamená, že se k nám méně dováží, protože je slabá poptávka. Takže když se podíváme na ostatní ekonomická data kromě hrubého domácího produktu, tak zjistíte, že se čísla pořád zhoršují,“ připomíná analytička.

Ke zveřejněnému mezikvartálnímu růstu pak dodává, že to je důsledek porovnávání slabých čísel k ještě slabším. „Díky nízké základně dochází k optickému růstu ekonomiky. Ta ale neroste, je to jen zpomalování tempa poklesu. Ale v podstatě stejný omyl se děje na celoevropské úrovni. Pro ekonomy měly vždy větší význam meziroční data. Teď najednou, protože se mezikvartální data zdají opticky lepší, všemi médii v Evropě začaly najednou probíhat ty nepodstatné mezikvartální údaje,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Markéta Šichtařová.

Recese skončí, až přijde několikrát po sobě meziroční růst

„Na základě těch trošku nesmyslných mezikvartálních čísel se začalo najednou po celé Evropě jásat, že končí recese. Naopak v celé Evropě včetně nás je tomu tak, že když se porovnáváme k slabé základně, tak to opticky vypadá dobře, ale meziročně je pořád výkonnost ekonomiky horší, než byla loni. Takže tohle rozhodně není zpráva o tom, že by krize byla za námi,“ vysvětluje ředitelka analytické a konzultační společnosti Next Finance.

Mluvit o konci recese se bude moci teprve ve chvíli, kdy se objeví mnohem příznivější údaje. „Musela by přijít série několika meziletních čísel, která by ukazovala minimálně dvakrát, třikrát po sobě meziroční nárůst. Nebo by ta meziroční čísla musela být prudce lepší. Musel by to být výraznější nárůst než dvě nebo tři desetiny procentního bodu, aby to bylo něco vypovídající,“ dodává Markéta Šichtařová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…