Obchoduje se s fikcí založenou na důvěře k bankám. U nás i ve světě, varuje advokát

23.03.2013 6:20

Sociální sítě přinášejí v posledních několika týdnech mimo jiné výzvy, aby si lidé začali vybírat vklady z bank, poněvadž jsou jejich peníze v ohrožení. Ekonomové bubnují na poplach a varují před tím, co by se uposlechnutím takové výzvy mohlo stát. Naznačují, že informace nese i rysy trestného činu šíření poplašné zprávy. Jak to tedy je? O tom si ParlamentníListy.cz popovídaly s pražským advokátem Koljou Kubíčkem.

Obchoduje se s fikcí založenou na důvěře k bankám. U nás i ve světě, varuje advokát
Foto: hns
Popisek: Kolja Kubíček, koláž

Ten se domnívá, že o šíření tzv. poplašné zprávy nejde. A to hned z několika důvodů.

"U nás prakticky neexistuje judikatura,  tedy rozhodnutí vyšších soudů týkajících se tohoto trestného činu, která se týká této problematiky. Je jen jedno rozhodnutí z roku 1997, a v něm šlo o poměrně bezvýznamnou věc - hlášení bomby ve škole. Jinak jsou rozhodnutí jen prvorepubliková, a ta mají trochu jiný charakter. Tedy nelze poukazovat na to, že třeba Nejvyšší soud ČR nějak v podobné věci rozhodoval a projevil nějaký právní názor na to, co je či není šířením poplašné zprávy. Ale ten paragraf je docela jasný, v základní formě i v tzv. kvalifikované skutkové podstatě - tedy v tom, co je uvedeno v dalších odstavcích. Kdyby se jednalo o nepravdivou zprávu a kdyby došlo ke škodě velkého rozsahu (5 a více milionů korun) - byl by pachatel ohrožen trestem až 8 let vězení," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Ta zpráva, aby byla poplašná, musí být lživá - a to tato tak zcela není....

K jeho přesvědčení o tom, že se nejedná o překročení zákona, ho vede to, že zmiňovaná zpráva, která se objevila na internetu nejenom s českým obsahem, není jednoznačně nepravdivá.

"Za nepravdivou a tudíž  i poplašnou zprávu by bylo možno třeba označit zprávu, že vybouchl Temelín a že se z něj šíří záření, ačkoliv by to bylo smyšlené. Stejně tak by bylo možno za poplašnou zprávu označit někdejší výbuch atomové bomby v ČR uvedený v TV - jako vtip (skupinou Ztohoven). Poplašnou zprávou by bylo i tvrzení, že například:  „v příštím týdnu banky v ČR zastaví vyplácení jakýchkoliv uložených vkladů že je už o tom rozhodnuto“ - a podobně.

Když ale někdo řekne, že uložené vklady v bankách jsou nejisté a že o ně vkladatelé za určitých okolností mohou přijít - tak to není poplašná zpráva, neboť je to pravda. Argument o pojištění vkladů do výše 100 000,- Euro je irelevantní, neboť zhroutí-li se banky, zhroutí se okamžitě i pojišťovny  a nebude z čeho něco vyplácet. Anebo by se mohlo stát, že stát vytiskne peníze, které nebudou mít žádnou - nebo nepatrnou cenu - rozhodně ne tu, kterou měly ty uložené," říká Kolja Kubíček.

Peníze? Ne, již jen fikce...

A upozorňuje na dvě základní okolnosti, v kterých dle jeho mínění, tkví zásadní problém.

"Za prvé - současné  peníze jsou jen symbolem nějaké hodnoty - domluvené a uznávané hodnoty. Samy o sobě žádnou hodnotu nemají, pokud jsou papírové a natož tehdy, pokud jsou jen virtuální v elektronickém záznamu. Hodnotu měly jen peníze kovové, pokud byly z cenného kovu - tedy měly hodnotu toho kovu. A za druhé - současné banky nemají rezervy ve zlatě ani jiných hodnotách, které by odpovídaly u nich uloženým  „ smyšleným“ penězům. Rezervy bank - protihodnota uložených peněz - se pohybuje jen v odhadnuté výši ca 12 procent – což je povinná rezerva, kterou banka musí uložit České národní banky. Bývala jen 2 procenta, současný stav nevím - ale nebude jistě vyšší než 3,1 procent," konstatoval právník ve svém vyjádření pro Parlamentní Listy.cz.

Z toho pak podle něj vyplývá: pokud si půjde více jak 10 procent střadatelů vybrat do bank své peníze, tak se banky položí. "Dokonce odhaduji, že by stačilo jen výrazně menší procento střadatelů, pokud by si vybrali najednou více jak 5 procent toho, co celkem má banka od střadatelů uloženo," uvedl Kubíček s upozorněním na to, že stále i dnes však ještě existují soukromé bankovní domy, které mají krytí na 100 % uložených vkladů.

Banky - obchodníci s vytvářením fikce hodnoty něčeho, co neexistuje

"Ovšem i ty vydají střadatelům jen peníze v papírové formě a v hodnotě, jakou budou mít v okamžiku vydání. Tedy i třeba znehodnocené tím, že se celý systém položí. Celý bankovní systém v současnosti, jak v Evropě tak i v USA, je vytvořen na fikci, že peníze JSOU a na fikci, že PŘEDSTAVUJÍ NĚJAKOU HODNOTU. To znamená, že mohou fungovat jen na podkladě víry v jejich schopnost mít vaše peníze a uchovávat je pro vás. Proto je ta důvěra v banky tak důležitá. Nebude-li důvěra střadatelů - banky se položí, protože kromě té důvěry žádné peníze (nebo téměř žádné) nemají. Banky – tak, jak jsou v současné době koncipovány - jsou jen obchodníci s fikcí hodnoty něčeho, co ve skutečnosti neexistuje. Problém je, že si to lidé neuvědomují a ani o tom nepřemýšlejí. Až o tom začnou přemýšlet a případně i nějak konat, tak už může být pozdě, protože přijdou o všechny své úspory - nebo o jejich hodnotu," varuje advokát.

Závěrem však upozornil na léty prověřená řešení.  A ta tkví v tom, mít své úspory v trvalých a nezničitelných, nebo obtížně zničitelných hodnotách. Za ty se považuje zlato, a povětšinou i nemovitosti, nebo jiné věci trvalé hodnoty. A pak také to, mít úspory v penězích jen do té výše, kterou lze při případné ztrátě oželet.

Zpráva se objevila na sociální síti 6. března

Jak už ParlamentníListy.cz informovaly, výzva k tomu, aby lidé vybrali své vklady z bank, se objevila na zdi skupiny Anonymous na facebooku počátkem měsíce března. I na serveru Youtube se dají najít obdobné, avšak směřované na lidi s jiných koutů světa, nejčastěji v angličtině. A co přesně výzva uvádí?

„Vzhledem k rizikům, která představuje mizerně zabezpečený bankovní sektor v ČR, doporučujeme všem příznivcům (i odpůrcům) neprodleně vybrat veškeré finanční prostředky ze všech vašich bankovních účtů. Podle určitých informací bylo nedávné znepřístupnění některých bankovních služeb pouze testem a varováním pro běžné občany, kteří si ve své naivitě uložili do bankovních institutů své finance. Útoky na bankovní sektor se s velkou pravděpodobností budou stupňovat, cítíme tedy povinnost informovat o bezpečnostním riziku, které pro vaše úspory představuje jejich přítomnost na bankovních účtech. Žádáme média, skupiny i jednotlivce, aby o této možnosti informovali co možná nejvyšší počet lidí. Peníze v bance nejsou v bezpečí, vyberte si je rychle zpět.

Toto není planý poplach nebo výhružka. Toto je varování o možném nebezpečí pro každého člověka, který disponuje účtem v bance.“

Podle ekonomky a finanční analytičky Next Finance Markéty Šichtařové jde zřejmě o snahu zpanikařit obyvatelstvo, které by skutečně mohlo vzít pod náporem takovýchto informací frontálním útokem banky.

"A tady je nutno říci, že i zdravá banka by pak nemusela tento nápor ustát. Podle mě jsou takovéto zprávy skutečně již na hranici trestného činu šíření poplašné zprávy – i když jsem ekonom, nikoli právník. Ty dopady by totiž byly naprosto fatální,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Šichtařová.

Připustila ale, že i ona takovéto nálady mezi obyvatelstvem v poslední době často zaznamenává. Každý den jí prý přichází řada emailů, v kterých se jí lidé dotazují na to, zda nemůže dojít k devalvaci měny či podobnému jevu jako v padesátých letech minulého století – tedy měnové reformě. K obavám je vede současná situace na Kypru.

Nedávné útoky na banky v ČR tak mají údajně pokračovat, operace dostala název CashBack

Po sérii nedávných hactivistických (DDoS) útoků na zpravodajské weby, instituce a také banky v ČR se tak na webu objevují informace o tom, že by měl přijít další a zřejmě masivnější. Podle některých vyjádřeních na sociálních sítích a serveru Youtube by nemělo jít jen o české specifikum, útoky by se mohly údajně objevit i v dalších zemích světa. Jejích cílem mají být opět banky. Operace, která je spojována se skupinou Anonymous, získala název "CashBack".

Na zhroucený bankovní systém upozorňuje i zkušený novinář Petránek

Již před časem se na téma bank vyjádřil pro ParlamentníListy.cz i dlouholetý publicista a zpravodaj Jan Petránek. Upozornil na to, že se banky vymkly kontrolám. "Zhroutil se poctivý bankovní systém. Přece banky mají shromažďovat peníze, aby je půjčovaly, aby měly jen svůj skromný zisk na rozšiřování služeb - tak, jak to bylo původně. Jenže tyhle současné banky začaly podnikat se svěřeným kapitálem a začaly uplatňovat něco, o čem se taktéž mluví jako o kasínovém kapitalismu. A to je špatné, velmi špatné,“ řekl svůj názor Petránek. A upozornil na další jevy.

„Banky si koupily vlády. A ty vlády tedy nyní poslouchají kasínový systém, místo aby ty vlády ten kasínový systém zakázaly, aby měly opět tu moc. Nemluvě o tom, že už nemohou vlastně ani donutit ty banky, aby se vrátily k tomu svému původnímu poslání. Aby jim připomněly, že nemají právo na kapitálové spekulativní podnikání. Ony mají být služebníky normálního toku peněz…Jenže v okamžiku, kdy se tohleto děje, a my víme, že ano, není návratu jinam, než do pekla. Chceme-li se z té strašné bryndy dostat – a to hovořím ne o světě, ale samozřejmě i o nás a Evropě, potom musíme zjistit, kdo má skutečně v rukou moc a jaké má plány," uzavřel Petránek s tím, že by lidé měli při svém přemýšlení brát vážně i jisté konspirační teorie.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…