Odborářský ekonom varuje: To nejhorší nás teprve čeká. Podívejte se na tuhle zprávu...

14.07.2013 10:54

Martin Fassmann, makroekonom ČMKOS varuje: To nejhorší je ještě před námi, a za pravdu mu dává Měnový mezinárodní fond. I návrh státního rozpočtu je prý postaven na špatných číslech.

Odborářský ekonom varuje: To nejhorší nás teprve čeká. Podívejte se na tuhle zprávu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rada Českomoravské konfederace odborových svazů se usnesla, že Karla Schwarzenberga na post prezidenta nepodpoří

Na „optimistických“ číslech ministr financí postavil letošní státní rozpočet. Prvnízprávy.cz upozorňují, že makroekonomové ČMKOS měli naopak zcela jiné predikce, odhadovali prý pokles ekonomiky pro letošní rok o 1,5 %. Zdůrazňovali, že ti, co tvrdí, že česká ekonomika hodlá mířit vzhůru, se velmi mýlí. Odbory prý naopak od počátku roku na tripartitě varují před návratem dalšího kola krize a vyzývali vládu k urychlenému přijetí prorůstových opatření, uvedly e-sondy.cz s odkazem na makroekonoma ČMKOS Martina Fassmanna.

Aktuální údaje Českého statistického úřadu z poloviny května jim dávají plně za pravdu, ukazují totiž na celoroční pokles HDP o 1,9 %. ČMKOS je tak prý jediná instituce, která nemusí na svých prognózovaných údajích nic opravovat. Prvnízprávy.cz píší, že jejich přesnost ocenili i emisaři Mezinárodního měnového fondu.

MMF ve shodě s ČMKOS

Závěrečná zpráva MMF prý ve shodě s analýzou ČMKOS shodně vytýkala Nečasově vládě, že by už měla přestat s předávkovanými restrikcemi, ale najdeme v ní prý i vážné varování, že ze současné recese nemůže být východiskem čekání na automatické oživení ekonomiky.

Martin Fassmann pro Sondy Revue uvedl: „Vláda v přímém přenosu dokazuje svou neschopnost vyvést zemi z krize, eliminovat ji, jak to činí země kolem nás, a co je nejhorší, promarňuje to nejcennější – čas pro přijetí smysluplných opatření! Je velmi smutné, že až nyní, když už je skoro pozdě, odhodili nejrůznější analytici bank a pravicoví ekonomové ideologii a teprve teď, kdy do české lodi teče všemi otvory, připouštějí, že do společnosti Itálie, Španělska, Portugalska nás zahnaly nepromyšlené vládní reformy. Když za jejich zastavení odbory demonstrovaly, byli jsme málem označováni za nátlakové, rudé brigády.“

Další krize začíná

Martin Fassmann podle Prvníchzpráv.cz dále tvrdí, že bohužel nyní vcházíme do II. etapy krize. Jsme podle něj, jak nazí v trní, protože dnes nás před vládními restrikcemi nechrání ani zahraniční poptávka, vše jde do poklesu, který se ve skutečnosti urychluje.

Další problém, na což zatím nikdo z povolaných ekonomů prý příliš neupozorňuje, je, že státní rozpočet pro rok 2013 je postaven na růstu 2 % HDP nominálně. To signalizuje, že ministrovi Kalouskovi na takto postaveném rozpočtu bude chybět kolem 20 miliard korun.

Nicméně pořád prý existuje mnoho návrhů, které mohou poměrně rychle posílit příjmovou stranu rozpočtu, například povinné zavedení kontrolních pokladen, omezení hotovostních plateb či zavedení minimální daně pro podnikatele a živnostníky. Pokud jde o výdajovou stranu státních financí, aktuálně je velmi důležité zastavit práce na přípravě takzvaného jednotného inkasního místa – jsme přesvědčeni, že tento projekt vážně ohrožuje výběr daní a pojistných plateb, zní z ČMKOS.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…