Pád rublu se nás prý přímo nedotkne. Zato nám v příštím roce hrozí něco jiného

17.12.2014 17:48

V příštím roce na občany České republiky čeká několik změn, které se odrazí v rodinných rozpočtech. Jde především o zavedení druhé snížené sazby DPH, zrušení regulačních poplatků u lékařů a v lékárnách, zvýšení daňové slevy na děti, obnovení slevy pro pracující důchodce či omezení výdajových paušálů pro živnostníky. Příští rok si tak polepší zejména rodiny s dětmi a důchodci.

Pád rublu se nás prý přímo nedotkne. Zato nám v příštím roce hrozí něco jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Padělky cizích měn jsou většinou na lepší technické úrovni. Pachateli se vyplatí do výroby více investovat

Letošní rok byl značně hektický i z pohledu ekonomiky. I proto je v jeho závěru namístě otázka, jak tomu bude v roce příštím? Zvlášť, když je poměrně napjatá situace v eurozóně, ve Spojených státech, Číně i Japonsku, nemluvě o Rusku a Ukrajině. Na místě je samozřejmě otázka, do jaké míry se problémy Ruské federace mohou projevit i v dalších zemích, nás nevyjímaje. Koneckonců – jak analytici ČSOB uvádějí, ruská měna – rubl – od počátku roku 2014 do současnosti klesl na své hodnotě téměř o 50 procent.

Situace v Americe a Evropě

Jisté je to, že i nadále se ekonomiky Evropy a Spojených států budou lišit a nůžky mezi nimi dál rozevírat. „Zatímco americká ekonomika jede skoro na plný plyn, růst eurozóny zůstává hodně nejistý. Strukturální problém Itálie a Francie v kombinaci se slabší poptávkou z Asie budou i v roce 2015 držet eurozónu v pasti slabého růstu. Evropská centrální banka proto bude v pokušení odstartovat přímý nákup vládních dluhopisů do vlastní bilance,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jan Bureš, hlavní ekonom Ery. I když to může znít jako velice obecná formulace, určitě se dá očekávat, že vnější vlivy toho, jak se bude dařit jiným zemím, se nějakým způsobem odrazí i na ekonomice české. Na toto téma promluvil proto další ekonom z analytického týmu ČSOB.

Česká ekonomika zatím nabírá dech, jenomže…

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky je v tuto chvíli potěšitelné, že česká ekonomika v posledních měsících nabírá dech a zejména domácí složky poptávky se vymaňují z útlumu.

„Na druhé straně však je nezbytné mít stále na zřeteli i přetrvávající hrozby pro pokračování domácího ekonomického oživení, zejména pak stále nejednoznačný vývoj v eurozóně. Pokud by se měly naplnit pesimistické scénáře vývoje vnějšího ekonomického prostředí, je otázkou, v jaké míře a jak dlouho by české hospodářství dokázalo vzdorovat negativním dopadům na soukromé investice, tvorbu pracovních míst, mzdový růst a v neposlední řadě na rovnováhu veřejných financí,“ upozornil Martin Kupka. 

Spojené státy – zásadní obrat v měnové politice?

Ovšem vraťme se ještě k situaci ve světě, než se znovu zaměříme na předpokládaný vývoj ekonomiky u nás. Podle analytika Jana Bureše bude rychlejší tempo hospodářství USA pokračovat i v roce 2015. „Dá se však předpokládat zásadní odraz hlavně v měnové politice, pravděpodobně tam dojde k jejímu přitažení. To potvrdí už i tak nastavený trend posledních let, kdy je ekonomika Spojených států vysoko nad úrovní ekonomiky Evropy. Za mořem zaznamenali nejhlubší propad v roce 2009 po pádu Lehman Brothers, od té doby však posilují. Evropská centrální banka však naopak bude muset programy měnové politiky velice pravděpodobně spíše rozšířit. Zvlášť, když se jedná o skupování vládních dluhopisů. Problémem eurozóny je i to, že se musí a zřejmě bude i v tom následujícím roce potýkat s vysokou nezaměstnaností, která v lepších případech pouze stagnuje. I s tím se Amerika poprala poměrně rychle a od té doby se tam situace zlepšila,“ uvedl Bureš srovnání toho, jak a proč se bude podle ekonomických prognóz dařit hospodářství na Starém kontinentu a kontinentu severoamerickém. Upozornil však i na to, co může hrozit i jiným ekonomikám světa – zvláště – jsou-li závislé na vývozu některých komodit, z nichž v poslední době zaujala přední místo ropa. „Mají-li takovéto země nízké finanční rezervy a jsou-li závislé na dolaru, může to být značně nebezpečná kombinace,“ poznamenal dále ekonom.

Ostatně – nízká cena ropy je tím, co se skutečně promítá do řady zemí. Analytici totiž prý sice očekávali, že její cena v průběhu tohoto roku poklesne, ale nikdo neodhadl, že půjde o pokles tak dramatický, jakého jsme svědky. „Navíc je třeba se připravit na to, že tento trend bude i nadále pokračovat – zcela určitě i v příštím roce. Přitom primárním hybatelem toho, proč k tomu došlo, jsou nabídkové faktory, částečně i to, že Spojené státy těží nyní výrazně více ropy než v minulých letech,“ vysvětlil Jan Bureš ParlamentnímListům.cz. A jelikož je jisté, že velice zásadní dopady může mít tato situace i na další vývoj ekonomiky Ruska, krátce se zaměřil i na prognózy této země.

Rusko pod velkým tlakem

Všem je zřejmě v posledních dnech jasné, že Ruská federace neprožívá vůbec lehký rok. „V kombinaci sankcí, které na Rusko byly uvaleny, a nižších cen ropy, rubl klesl v průběhu tohoto roku téměř o 50 porcent původní hodnoty. Může to samozřejmě přinést v příštím roce to, že dojde k omezení směnitelnosti této měny, budou muset být nastaveny třeba i nějaké kapitálové kontroly. Dá se přitom očekávat, že nejvážnější situace čeká Rusko nyní na přelomu roku a s příchodem roku nového – poněvadž to je třeba, aby stát zaplatil další splátku zahraničního dluhu. Zbraně proti tomu, jak se takovémuto stavu bránit, přitom Rusko příliš nemá,“ uvedl dál ekonom Ery Jan Bureš. Dobrou zprávou pro Česko však je v tomto ohledu alespoň to, že vůči takovémuto negativnímu vývoji, který může ještě v Ruské federaci pokračovat, jsme prý imunní – podobně jako jiné země střední Evropy. Výjimku tvoří částečně Polsko, které přece jen s Ruskem výrazněji obchoduje.

V České republice i při nejvážnějších situacích, které by mohly v ruské ekonomice nastat, by se to mohlo odrazit podle odhadů analytiků maximálně na jedné až dvou desetinách procenta HDP. A tím se tedy prognóza opět vrací do naší země.

Reálné mzdy v Česku čtyři roky stagnují

„V České republice bude v příštím roce asi tak, jak bylo – byť chápu, že to mediálně není příliš působivé a spíše by se hodila předpověď nějaké krize nebo nebývalého rozvoje,“ poznamenal ekonom Martin Kupka k budoucnosti vývoje hospodářství v české kotlině pro rok 2015.  

Za stabilní vývoj může podle Kupky nízká inflace, ale také to, že se zastavil negativní vývoj reálných mezd, též to, že fiskální politika této vlády je lepší, než byla ta u vlády minulé. „Ovšem je třeba upozornit na to, pokud se ve světě výrazněji změní ekonomické prostředí, ani nám se to nevyhne a odrazilo by se to opět v oblasti investic a zaměstnanosti,“ podotkl hlavní ekonom ČSOB. Pochválil však to, že zatím situace odpovídala tomu, že na českém pracovním trhu klesá napětí, ke kterému docházelo zejména na počátku roku 2013.

Příjmy českých domácností brzdily rozjezd spotřeby

Další z ekonomů, Petr Dufek, pak ještě poukázal na to, že reálné příjmy českých domácností v posledních 4 letech zatím brzdily rozjezd spotřeby i investic. „Nyní se spotřeba domácností začala měnit, zejména na základě vývoje cen. Zatímco se v minulých letech utrácelo nejvíce za potraviny, nyní se spotřeba obrací i do jiných oblastí. Je vidět, že se mírně zlepšuje i finanční situace rodin, i když stále jsou na tom nejlépe ti, co jsou bezdětní a vydělávají. I když průměrný růst mezd v posledních čtyřech letech i kvůli devalvaci české koruny stagnuje,“ upozornil dále Dufek.

Cena ropy ušetří Česku miliardy

A na závěr vyjmenoval i další faktory, které mohou vkládat Čechům pro příští rok naději na optimistický vhled do budoucnosti. „Máme nyní vynikající investiční klima, stavebnictví by se po šesti letech propadu mělo též v příštím roce zlepšovat, nadále se budeme potýkat pouze s nízkou inflací, v roce 2015 bude u nás s vysokou pravděpodobností též přebytkový zahraniční obchod, což bude znamenat, že se tyto přebytky budou moci projevit v jiných oblastech hospodářství. A v neposlední řadě je též třeba uvést, že nízká cena ropy ušetří státu 45 miliard korun za rok. A tyto peníze též zůstanou například v průmyslu, zemědělství,“ shrnul Petr Dufek pro čtenáře ParlamentníchListů.cz výhled do roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…