Petr Nečas padá dolů, zato koruna posiluje

17.06.2013 17:41

Česká měna v pondělí navzdory ohlášené demisi premiéra Petra Nečase posílila, zveřejněné údaje z české ekonomiky na kurz podle analytiků vliv neměly. Vůči euru koruna zpevnila o 12 haléřů na 25,62 Kč/EUR, k dolaru o desetník na 19,19 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Petr Nečas padá dolů, zato koruna posiluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Koruna se vůči euru přiblížila svému tříměsíčnímu maximu z minulého týdne, upozornil Marek Dřímal z investičního bankovnictví Komerční banky. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka mohla českou měnu mírně podpořit informace, že současné koaliční strany se budou snažit pokračovat s novou vládou bez Nečase a že předčasné volby si údajně nepřeje ani prezident Miloš Zeman.

Ranní data z české ekonomiky podle Vlka korunu v růstu nepodpořila. "Šlo o statistiky, které mají velmi omezený potenciál ovlivnit trh. Výrobní ceny klesaly více, než se čekalo, a běžný účet naopak vykázal mírně vyšší saldo," doplnil.

Posilovaly také polský zlotý a maďarský forint, ovšem méně výrazně než koruna. "Za tímto pohybem regionálních měn stojí pravděpodobně externí faktory, konkrétně zaujímání nových pozic investory po nedávném výprodeji rizikových aktiv," podotkl Dřímal.

Další posilování české měny ale Dřímal neočekává. "Domácí měna by se měla podívat naopak ke slabším úrovním například i díky komentářům členů bankovní rady České národní banky, kterým by podle našeho názoru více vyhovoval kurz kolem 26,00 Kč/EUR," odhadl.

Víc prostoru k oslabení než ke zpevnění koruny vidí z řádu týdnů také hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Poukázal na politickou nejistotu kolem hledání nového šéfa vlády a riziko zhoršení ratingu České republiky kvůli malému zájmu lidí o účast v penzijní reformě.

Euro vůči dolaru dnes mírně posílilo na 1,3340 USD/EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

7:21 Podepište, že nebudete topit uhlím. A klient ČSOB se vzepřel

ČSOB se chlubí tím, že „motivuje“ své klienty k zeleným řešením a nejinak se staví také ke svým fire…