Praha zaplatila první desetinu dluhu Metrostavu za tunel Blanka

12.02.2013 16:00

Dnes Praha se svolením primátora Bohuslava Svobody odeslala Metrostavu jednu desetinu dlužné částky. Celkem 165 milionů korun přibylo na účet společnosti, která v hlavním městě staví tunel Blanka. Zaplatit bude muset ještě dlužných 1,5 miliardy korun.

Praha zaplatila první desetinu dluhu Metrostavu za tunel Blanka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslední kubík horniny na ražbě tunelu Blanka

Pozastavení plateb vysvětlovala tím, že během výstavby se udělaly významné změny v projektu, které město musí zkontrolovat. "Dneska jsme na základě odsouhlasených faktur poslali Metrostavu 159 milionů korun za práce, které byly vykonány," řekl ČTK primátor. Město nyní kontroluje všechny neproplacené faktury. Ty, které budou odpovídat původnímu zadání, hned proplatí. U ostatních musí rozlišit, jestli se vejdou do limitu 20 procent povolených víceprací.

Praha původně uvažovala, že Metrostavu poskytne zálohu ve výši 2,5 miliardy korun na budoucí práce na tunelu. Postup kritizovala opozice, město pak od návrhu upustilo.Tunelový komplex Blanka je součástí vnitřního obchvatu města. Jeho výstavba začala v roce 2007. Minulé vedení města za bývalého primátora Pavla Béma (ODS) tvrdilo, že stavba bude stát asi 28 miliard korun. Na začátku roku 2011 ale současné vedení zjistilo, že by se cena měla vyšplhat na 38 miliard. Primátor nechal některé práce seškrtat, výsledná cena by nakonec měla činit 36 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…