Pravicová i levicová ekonomka se shodly: Kalousku, Češi Ti daně obejdou

15.07.2012 6:56

Nakupování šmejdů a vzájemná směna a spolupráce. Tak dvojice renomovaných českých ekonomek popisuje způsob, kterým se Češi poperou s Nečasovou vládou o své peníze. Ač na způsob, jakým občané vyřeší zvýšení DPH o jedno procento pohlíží pravicová i levicová ekonomka odlišně, obě dámy se shodnou na jediném. Neexistuje jediný racionální důvod k tomu, aby kabinet tváří v tvář číslům zvyšoval DPH, jak to navrhl ministr financí Miroslav Kalousek.

Pravicová i levicová ekonomka se shodly: Kalousku, Češi Ti daně obejdou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Statistiky, odborníci i výsledky pozorování spotřebitelského chování Čechů ukazují jasně, jak občané zareagovali na loňské zvýšení DPH. Spotřeba a tím i objem vybraných peněz poklesly, ministr financí Miroslav Kalousek ale tvrdí, že se zvýšení DPH na spotřebě příliš neprojevuje.

Podle oslovených ekonomických odborníků tak popírá fakta, což by prý příčetný člověk rozhodně neměl. Příjem státní kasy tak bude klesat díky dvěma faktorům- ekonomické situaci v Evropě a neschopnosti členů vládní koalice pochopit čísla, hovořící pro první pololetí roku 2012 nekompromisně. Proti očekávanému nárůstu výběru DPH o 15,5 procenta při zvýšení daně o 4 procentní body vybral stát méně než za stejné období roku 2011.

Špatná zpráva pro Pohlreicha, ledničky domácností se zaplní náhražkami

Čím více bude stát v podobě DPH od občanů chtít, tím větší tvořivost prý lze od Čechů očekávat. Obě ekonomky se ale liší v pohledu na to, jak si průměrný Čech se snížením výdajů poradí. Že by se výběr daně po zvýšení DPH na 15, respektive 21(zvýšení od roku 2013 schválila v pátek sněmovna) alespoň ustálil, však nevěří ani jedna z nich.

"Jen těžko se mi vysvětluje něco, co nemá racionální základ," vzkazuje ministru Kalouskovi Ilona Švihlíková z pražské Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů. Překvapuje ji , že je šéf resortu financí schopen popírat čísla, hovořící o snížení spotřeby v ČR a logicky tak ukazující, že minimálně v regionech, vzdálených od hranic méně než 50 kilometrů, přispívají občané ČR svými nákupy raději do státních rozpočtů Německa, Rakouska či Polska. "Musel mít hodně promile, když tvrdil, že Češi v zahraničí nenakupují," glosuje na adresu ministra financí Kalouska Švihlíková.

Podle její pravicové kolegyně Markéty Šichtařové prý občané nezareagují na zvýšení DPH tím, že budou konzumovat méně. "Stane se něco mnohem horšího. Jíst se bude stejně, ale lidé začnou nakupovat mimořádně nekvalitní potraviny, což se drasticky projeví na zdraví obyvatel. Ne ale do konce volebního období, ale tak za deset, patnáct let se sníží doba dožití a bude víc dlouhodobě nemocných," říká pro ParlamentníListy.cz Šichtařová. Výběr DPH v roce 2013 podle ní odhadnout nelze. Zatímco chování Čechů jako spotřebitelů se odvodit dá, významným faktorem budou i kroky bruselských úředníků pro překonání krize.

Švihlíková: Poradili si v Řecku, poradíme si i v Česku

Ilona švihlíková je proti tomu optimističtější. Češi se s daňovou politikou vlády vypořádají podobně, jako Řekové či některé oblasti v USA. "Řešení vidím v bartrovém obchodu, směna bude dominovat. V příhraničních oblastech budou více nakupovat v zahraničí, nastane rozvoj alternativních spotřebitelských modelů jako například nákup přímo od výrobců, aby se úplně vynechala maloobchodní síť. Předpokládám také větší využívání barterových serverů, kde mohou lidé věci směnit a sdílení dražších věcí," uvedla pro ParlamentníListy.cz Švihlíková.

Občané tak neplacením vysokých daní začnou defacto likvidovat stále chudší stát. "V zemích jako je Řecko se už můžeme setkat například s alternativní měnou a podobně. Představa, že zvýšením daně získáme vyšší příjmy do státní kasy je naprosto zcestná," tvrdí Švihlíková. Opravdovým impulsem pro oživení spotřeby by naopak bylo vrácení DPH na úroveň roku 2011. V takovém případě by prý Češi ve svém spotřebitelském chování otočili o 180 stupňů a ekonomika by tak konečně dostala podstatnou vzpruhu.

Kalousek: Chtělo by to přednášku

A co řekl ministr financí Miroslav Kalousek ParlamentnímListům.cz k tomu, že podle květnových čísel výběr DPH meziročně poklesl o tři procenta? "Chtělo by to delší přednášku. Jsou tu dva faktory. Jedním jsou metodické vlivy v květnu  2011 a 2012, které šly proti sobě a které se srovnají v následujících měsících. Kdybychom květny vyndaly, index by nebyl 96,4, ale přes sto procent. Další vliv je, že spotřeba domácností klesla víc, než se předpokládalo, ale ne u zboží v nízké sazbě. Neplatí ta hypotéza, že to vzniká díky přeshraničnímu obchodu. Poklesla spotřeba v základní sazbě, kde výše DPH je v podstatě úplně stejná jako v okolních zemích. Zajímavé je, že rostou mzdy a bankovní vklady. Veřejnost se začala chovat tak, jak jí ekonomové vždycky radili, tedy: ukládejte si něco ze své aktuální spotřeby na horší časy," neobává se ministr.

V ODS to kvůli zvyšování daní vře. Část senátorů ODS již pohrozila, že pro další zvýšení daní od roku 2013 ruku nezvednou. Senátor Jaroslav Kubera dokonce prohlásil, že to je porušení stanov ODS, zvednout ruku pro zvýšení daní.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…