Prohlášení ministra Jana Mládka k akci hornických odborů proti zvyšování nezaměstnanosti v mosteckém regionu

30.01.2015 10:15

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek je v těchto dnech na dlouhodobě plánované pracovní cestě v Indii v doprovodu českých podnikatelů. Otázka zaměstnanosti a sociálních dopadů úpravy územních limitů však z pohledu sociálně-demokratického ministra patří mezi klíčové aspekty a proto dnes ze své zahraniční cesty na podporu exportu v reakci na akci hornických odborů poskytl své prohlášení.

Prohlášení ministra Jana Mládka k akci hornických odborů proti zvyšování nezaměstnanosti v mosteckém regionu
Foto: MPO
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

  „Správný politik má činit správná rozhodnutí ve správný čas. Bohužel, čas správného rozhodnutí ve správný čas v případě územních limitů již vypršel. Předchozí vlády nenašly dost odvahy zaujmout k úpravě územních limitů těžby hnědého uhlí jasný postoj. Jako ministr průmyslu a obchodu ale vidím, že s rozhodnutím není možné otálet.

Na rozhodnutí čekají zaměstnanci a odboráři. Čekají na ně však také zaměstnavatelé a čekají na ně i obyvatelé obcí, kteří v Horním Jiřetíně či Černicích prožili celý svůj život a jichž se případné rozšíření těžby týká existenčně i bytostně. Sešel jsem se a budu se setkávat nad navrženými variantami řešení se všemi, jichž se  problematika úpravy územních limitů dotýká. Jednal jsem a budu dále jednat se všemi dotčenými obcemi, s krajskou reprezentací, s odboráři i zaměstnavateli a ekologickými aktivisty. Hovořím též s obyčejnými lidmi, kteří v místech, která by měla v budoucnosti uvolnit prostor pro další těžbu, prožili celý svůj dosavadní život, a kteří již potřebují mít jasno.

Je to moje povinnost, jsem ministrem průmyslu a obchodu všech občanů této země. V této pozici musím brát v úvahu nejen potřeby energetiky a teplárenského průmyslu, ale jako sociálně-demokratický ministr zejména dopady na zaměstnanost a sociální stabilitu regionu a samozřejmě i humánní, ryze lidské aspekty budoucích rozhodnutí.

Proto také vládě ČR předkládám s plnou odpovědností čtyři základní varianty řešení úpravy územních limitů těžby hnědého uhlí a věřím, že se jí podaří nalézt nejsprávnější řešení. Za svou osobu vnímám po vyhodnocení všech aspektů jako optimální řešení variantu rozšíření limitů na dole Bílina a částečného rozšíření i na dole ČSA. Jedná se o možnost, která by sebou nesla nutnost zbourání omezeného počtu domů v Horním Jiřetíně, znamenala by však zachování téměř současné úrovně zaměstnanosti na obou lokalitách a rovněž zachování a prodloužení alespoň částečné soběstačnosti státu v energetických surovinových zdrojích. Tuto variantu také budu jako ministr průmyslu a obchodu při jednání vlády podporovat.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…