Rádce miliardářů: Sídlí v zahraničí, tam jejich majetky mohou "zmizet"

21.03.2012 19:44

Vymahatelnost práva, daňová optimalizace – tedy co nejnižší odvody a snaha skrýt svůj majetek, to jsou tři hlavní důvody, kvůli kterým české firmy a byznysmeni přenáší sídla svých společností do ciziny. Pro českou státní kasu to znamená v příjmech výpadek v řádech desítek miliard korun. Svůj kšeft ze zahraničí řídí více než jedenáct tisíc společností.

Rádce miliardářů: Sídlí v zahraničí, tam jejich majetky mohou "zmizet"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze

Už přes jedenáct tisíc firem přeneslo k prosinci loňského roku své sídlo z Česka do zahraničí. Vyplývá to ze statistik České kapitálová informační agentury. Dosud nejžádanější destinací pro sídlo původem české firmy je Nizozemsko, kde působí 4501 společností. Na druhém místě jsou pro mnohé možná překvapivě Spojené státy. Tam je 2750 firem.

Miliardáři jsou v Nizozemí a na Kypru

„Módním“ trendem se pak stává Kypr, kde dnes působí 1705 firem, když ještě v roce 2006 zde působilo 663 společností českého původu. Pomyslnou bramborovou medaili pak v zájmu našich byznysmenů drží Lucembursko, které je sídlem pro 1192 firem.

Zmíněné země jsou právě těmi, které podnikatelé pro přesun svých sídel využívají zejména z daňových a právních důvodů. Jak informovaly Lidové noviny, najdeme tak v Holandsku sídlo PPF Group miliardáře Petra Kellnera či miliardářem Zdeňkem Bakalou majoritně vlastněné společnosti BXR Group většinově ovládající NWR.

Na Kypru zas například sídlí podle informací deníku KKCG Karla Komárka nebo společnost mediálně známého Pavla Tykače a Jana Dienstla.

Nestěhují se jen naše společnosti

„Stěhování sídel do zahraničí, to není jen naše specialita. Je to jak v západních zemích, tak v zemích jako jsme my či Slovensko,“ reagoval na dotaz pro ParlamentníListy.cz Karel Pluhař ze společnosti Akont, kterou právě takzvané mezinárodní daňové plánování živí. Ten potvrdil, že jedním z hlavních důvodů takového stěhování je skutečně daňová optimalizace.

„Zkrátka firmy využívají veškerých legálních nástrojů k tomu, aby si snížily daňové odvody,“ potvrdil Pluhař. K tomu dodal, že neexistuje zatím kvalifikovaný nástroj, jak zjistit, o kolik Česká republika přichází odchodem společností do zahraničí. Nicméně připustil, že se jedná řádově o desítky miliard korun.

Česko nenabízí právní jistoty

Přesto daňový motiv podle něj ustupuje do pozadí a vpřed se zvláště v České republice dere potřeba stabilního podnikatelského prostředí. „Prostředí, kde vím, že když udělám nějakou transakci, tak že třeba za tři roky my ji nikdo nezpochybní,“ vysvětlil Pluhař.

Jako klasickou ukázku nestability uvedl státem štědře podporovaný a tím nastartovaný boom solárních elektráren, kdy současná vláda rapidně změnila podmínky podpory původně garantované na roky dopředu.

„Prostě tu chybí právní jistota. Tady stát změnil jím původně nastavené podmínky a takové nejistoty třeba v Nizozemsku nebo na Kypru nejsou,“ dodal Pluhař ParlamentnímListům.cz s tím, že ve zmíněných státech je navíc mnohem předvídatelnější a rychlejší rozhodování soudů.

Čech se může bránit českým zákonům

„Navíc když ta firma funguje v České republice, tak ona je chráněna mezinárodní smlouvou o ochraně investic, která stojí nad českým právem,“ přidal Pluhař další výhodu zahraničního sídla. Ten podotkl, že na podnikatelsky přívětivém prostředí bez zbytečné byrokracie si postavil ekonomiku už zmíněný Kypr.

„Tam sídlí statisíce firem, které ovládají jiné zahraniční společnosti, protože zákony jsou tam vstřícné,“ popsal Pluhař, ale současně doplnil: „To neznamená, že by si tam podnikatelé mohli dělat, co chtějí.“

Offshory pomohou skrýt vlastníka

Pluhař pro ParlamentníListy.cz navíc vysvětlil, že obecně říci, že firmy odcházejí do daňových rájů, není úplně přesné. „Nizozemsko, Kypr, či USA jsou takzvaně onshorové země, kam se dílem chodí kvůli daňové optimalizaci a dílem kvůli zmíněné právní jistotě. Pak jsou tu ještě offshorové země jako jsou Seychely nebo Britské Panenské ostrovy. Tam ale podnikatelé nedosahují daňové optimalizace, ale anonymity,“ vysvětlil Pluhař.

„Tam podnikatelé dosáhnou jenom anonymity majetku, kdy si dovedu představit, že snad jen nějakými zpravodajskými metodami lze dohledat, kdo společnost vlastní. Ale standardní cestou je to nemožné,“ přiblížil další ze zásadních důvodů stěhování sídel Karel Pluhař.

Ne každý krade, někdo se prostě bojí

„Ono je to mediálně prezentováno, a tak se to dostává i do podvědomí jako způsob, jak nekale pod rouškou anonymity působit v ČR a třeba rozkrádat veřejné zakázky a podobně. Ale podle mě je u těch movitých podnikatelů ten důvod daleko prozaičtější. Prostě nechtějí být se svým majetkem přímo dohledatelní a snižují tím riziko, že by je mohl někdo vydírat jen proto, že jsou movití,“ míní Pluhař. Zkrátka to podle něj dělají v zájmu vlastní bezpečnosti.

Přestože Pluhař označil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz stěhování sídel firem do zahraničí za běžný trend i v západních zemích, stínový ministr ČSSD Jan Mládek to považuje za trend nebezpečný.

Je to alarmující trend!

„Je to alarmující trend, když se bohatí jednotlivci a bohaté firmy stěhují do daňových a regulačních rájů a neplatí daně ve svých mateřských zemích, kde provádějí třeba výrobu. Tím dochází k rozpadu sociálního státu a sociální soudržnosti,“ konstatoval v reakci pro ParlamentníListy.cz Mládek.

„Ten trend už začal v sedmdesátých letech, kdy se švédští tenisté stěhovali do Monaka. Jenže se od té doby z exkluzivní záležitosti stala celkem běžná věc,“ připomněl Mládek. Podle něj chtít narovnat tento stav je problematické, protože k tomu chybí vůle zejména v Evropské unii a v USA.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…