Řídit stát jako firmu. Agrofert získal až pětinu daňových úlev

17.03.2021 15:14

Téměř pětina daňových úlev přidělených Finanční správou podnikům v České republice směřuje do koncernu Agrofert. Zatímco celková míra odpuštěných daní klesá a stát tak od mnoha subjektů vyžaduje více peněz, pro Agrofert to neplatí, jemu daňové úlevy naopak rostou. To tvrdí Tomáš Lemešani, autor připravované knihy Můj stát, moje firma.

Řídit stát jako firmu. Agrofert získal až pětinu daňových úlev
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí
Hnutí ANO se podle autora titulu ve svém prvním volebním programu, který připravilo těsně před sněmovními volbami 2013, daňovým úlevám téměř nevěnovalo. Andrej Babiš se sice nechal slyšet, že by se štědré rozdávání společných peněz mělo omezit, ale v programu naopak sliboval daňové úlevy snížením příspěvku pojistného na sociální

Přesto jsme prý v roce 2014 zaznamenali rekordní rozpočtovou sekeru 10,79 miliardy českých korun prominutých daní. Tento rekord měl nejblíže k číslům roku 2007, kdy při explozi velké recese stát odpustil firmám 10,42 miliardy korun.  

„Upřímnost Babišovy snahy o oddělení politiky a podnikání rozhodně zpochybňuje i analýza dat Finanční správy. Už v prvním roce, kdy Andrej Babiš stál v čele ministerstva financí, získal jeho holding daňové úlevy v celkové výši 1,47 miliardy korun. Firma, která před jeho jmenováním do funkce nezískala žádnou úlevu, po jmenování náhle získá 13,6 procenta úlev schválených všem firmám, které s žádostí o prominutí daně uspěly. A tento nebývalý úspěch pokračuje i v dalších letech," píše Lemešani.

Ze statistik Finanční správy, kterými se autor zabýval, lze pak vyčíst, že v letech 2014 až 2019 české firmy získaly pardon o sumární hodnotě 20,31 miliardy korun, přičemž takřka pětina této sumy byla odpuštěna firmám spojeným s Andrejem Babišem.

Podle investičních dotací, které skupina povinně zveřejňuje v účetních informacích, je v těchto letech holdingu prominuto 0,28 až 1,47 miliardy korun daní a příslušenství ročně.

„Kniha, kterou připravuji, popisuje oblasti na rozmezí politiky a byznysu, které vytvářejí šedou oblast, která umožňuje rozvoj korupčního chování přímo ve vysokých patrech české politiky. Kniha Můj stát, moje firma podrobně zmonitoruje dotační politiku státu a také to, jak vyhovuje podnikům vlastněným Andrejem Babišem. 
 
Účelem projektu je upozornit na to, že střet zájmů Andreje Babiše je problém a vyčíslit, jaké škody tento stav způsobuje a může způsobovat české společnosti. Na trhu je dostupných několik publikací, jež mapují veřejné působení Andreje Babiše. Důkladnou analýzu vlivů podnikatelského působení Andreje Babiše na tržní prostředí, veřejné rozpočty a společnost jako takovou dosud nevydal nikdo. 
 
Jde o nezávislý projekt, který musí bojovat s rizikem, autocenzurní bariérou médií a marketingovou konkurenci vlastními silami. Proto prostředky na technickou přípravu a výtisk knihy hledám formou předobjednávek na Hithit.cz," sdělil autor pro PL. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…