Sbohem, pane Kalousku. Dnes končíte, ale my pro Vás máme něco hezkého

10.07.2013 6:43

Když mě nikdo nepochválí, musím se pochválit sám, řekl si zřejmě odcházející ministr financí Miroslav Kalousek a novinářům uváděl před svým odchodem z úřadu všechny úspěchy, kterých se mu i přes nepříznivou ekonomickou situaci podařilo dosáhnout. Ale i když většina ekonomů nenechávala na šéfovi státní pokladny během jeho vládnutí nit suchou, našli i oni některá pozitiva, která tu po něm zůstala.

Sbohem, pane Kalousku. Dnes končíte, ale my pro Vás máme něco hezkého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se Kalousek omluvil přítomným novinářům za svou občasnou prchlivost

„Ministru Kalouskovi se povedlo, že stát začal méně utrácet, přestal žít méně na dluh. Myslím, že se finance vydaly správnou cestou ke splnění maastrichtských kritérií,“ řekl ParlamentnímListům.cz hlavní analytik a vedoucí oddělení finančních trhů záložny Creditas Radim Synek. Ocenil, že se vládě podařilo snížit deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta hrubého domácího produktu.

Máme stabilní ratingy, což snižuje státní dluh

Analytik souhlasí s hodnocením odcházejícího ministra financí, že důvěryhodnost České republiky na mezinárodních finančních trzích není špatná. „Myslím si, že se povedlo minimálně to, za kolik je český stát schopen refinancovat své dluhy a za kolik je schopen vydávat dluhopisy. Ratingy jsou poměrně stabilní, výhled není špatný, sazby, za které refinancujeme, jsou opravdu velmi výhodné, a to je třeba hodnotit pozitivně,“ uvedl Synek.

Koruna je silná, finanční trhy ji mají rády

Podle šéfa oddělení finančních trhů záložny Creditas je to vidět i na kursu koruny, která si napříč krizí dokázala udržet sílu kolem 25,50 korun k euru. „I když se Česká národní banka snaží oslabit korunu, aby pomohla ekonomice, finanční trhy mají naši korunu přesto rády, protože naše zadluženost stále zůstává na poměrně dobré úrovni. A ta sazba, to prémium, kterou my musíme platit za riziko, je opravdu malé. V této oblasti je výsledek opravdu perfektní,“ potvrdil Synek. Díky tomu platíme nízké úroky, což způsobuje, že dluh je celkově nižší, protože správa dluhu, tedy úrokové náklady, jsou nízké.

Stát vydával dluhopisy za velmi výhodných podmínek

Za úspěch považuje analytik Radim Synek také podmínky, za kterých bylo Ministerstvo financí schopno vydat emise státních spořících dluhopisů. „My vydáváme pětileté dluhopisy s ročním výnosem v rozmezí jedno až jedno a půl procenta, zatímco státy jako Itálie nebo Španělsko musí platit pět, sedm, osm procent. Pro ně je to daleko nákladnější, místo toho, aby peníze mohli vložit do infrastruktury nebo rozvoje ekonomiky, musí je dávat na správu dluhu. V tom je u nás velká úspora, která je dost podceněna,“ dodal Synek.

Kalouskovi pomáhalo charisma a schopnost přesvědčit

Hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora poznamenal, že při nástupu Miroslava Kalouska do čela Ministerstva financí všichni věřili, že snad zadlužení neporoste. „Ale rostlo snad nejvyšším tempem, jakým mohlo, úplně brutálně. Je docela zajímavé, že se zlepšil rating vzhledem k tomu, jak strašně se stát zadlužil,“ uvedl. Míní, že spíš než cokoli jiného hrálo roli charisma a vystupování ministra financí, jeho umění přesvědčit. U odcházejícího ministra financí proto nejvíc oceňuje „perfektní marketing, perfektní vystupování před zahraničními investory“, kteří podle něj uvěřili, že v České republice probíhají zásadní reformy, byla zejména zmiňována důchodová reforma.

Ratingové agentury zaspaly

Ale půjčování peněz za výhodných podmínek nemusí podle ekonoma trvat dlouho. „Agentury zřejmě zaspaly, že si nevšimly, kolik lidí skutečně vstoupilo do druhého pilíře naší důchodové reformy. Až si toho všimnou, tak se zděsí, jak naletěly,“ řekl ParlamentnímListům.cz ekonom. Je přesvědčen, že kdyby agentury věděly, jak u nás reformy probíhají, tak by tak dobrý rating Česká republika neměla. „Já se bojím, že právě rating je jeden z bodů, kde hrozí zhoršení po tom, co se nedávno stalo v politice, protože investoři prozřou a najednou uvidí, že je to komplikovanější, když se podívají pod tu slupku, že to není tak perfektní, jak se na první pohled zdá,“ varuje Pikora. Za výhodným prodejem státních dluhopisů je také podle něj „úžasný, nádherný marketing“ Miroslava Kalouska.

Zázrak, nebo prodej pod cenou?

K prodeji zadlužených Českých aerolinií, které končící ministr uváděl mezi svými úspěchy, ekonom Vladimír Pikora řekl, že neví, jestli to byl úspěch. Minoritní podíl v ČSA odkoupil za 67,5 milionu korun Korean Air. „Byl prodán podnik se známou značkou, luxusním logem, za cenu nějakého většího pozemku. Kdejaký internetový shop se prodává za vyšší cenu než tato značka,“ kritizuje ekonom. Ale mnoho odborníků to, že si podíl v ČSA někdo vůbec koupil, považovalo za zázrak. Aerolinie poslední tři roky totiž přežívaly jen díky tomu, že rozprodávaly majetek a dostávaly podporu od státu.

Jan Fischer – jako ekonom nepopsaná karta

Bude Kalouskův nástupce v křesle ministra financí – expremiér Jan Fischer – stejně nebo více úspěšný než jeho předchůdce? V hodnocení jsou analytici velmi zdrženliví. „Já jsem od pana Fischera nic ekonomického neslyšel, ani si nevzpomínám na nějaký zásadní bod z hlediska fiskální politiky. Podle mne je jako nepopsaná karta. Uvidíme, s čím přijde,“ počká si na první kroky Jana Fischera v úřadu ekonom Vladimír Pikora.

Důležité bude, jakým způsobem bude schválen první státní rozpočet

S nástupem nové levicové vlády, jak se sama prezentuje, se může výhoda dobrého ratingu změnit, připouští analytik Radim Synek. „Stát se to může, trhy mohou něco dát do ceny v souvislosti s očekáváním, ale důležité budou ty první kroky a to, jakým způsobem bude schválen první státní rozpočet,“ upozornil finanční analytik. A to může být problém, protože strany bývalé vládní koalice ODS a TOP 09 prohlásily, že rozpočet, předložený vládou bez důvěry sněmovny, nepodpoří. Miroslav Kalousek dokonce prohlásil, že i kdyby byl návrh rozpočtu úplně stejný, jako by ho napsal on, nelze ho schválit, protože tak sněmovna svěřuje vládě peníze a obrovské pravomoci, například čtyři miliardy korun vládní rozpočtové rezervy, s nimiž pak kabinet může podle libosti nakládat. „Své peníze svěřujeme jen tomu, ke komu máme důvěru,“ vysvětlil zdánlivý paradox končící šéf státní pokladny.

Na neproduktivní utrácení by finanční trhy reagovaly okamžitě

Analytik doufá, že státní rozpočet předložený vládou nebude mít astronomický deficit. „Premiér Jiří Rusnok naznačil, že nehodlá ucuknout z té cesty, kterou nastavil Miroslav Kalousek, že nehodlá zvyšovat schodky státního rozpočtu,“ věří Synek, že z této strany by nemělo dojít k nějakému obrovskému šoku. „Ale uvidíme, jakým směrem se vláda vydá. Pokud by se začala odchylovat od slibů a utrácela tam, kde by neměla, co netvoří pracovní místa a produktivitu práce, pak by na to finanční trhy reagovaly okamžitě,“ potvrzuje možné obavy, pokud se nová vláda vydá cestou populismu.

Brzdou utrácení může být i Brusel

Finanční analytik Radim Synek doufá, že určitou brzdou utrácení může být Brusel. „Cesta ke třem procentům deficitu státního rozpočtu je jasná, sice zatím nechceme přijímat euro, i když to prezident naznačil, ale politici si uvědomují, že v nejbližších pěti šesti letech by to nebylo pro naši ekonomiku úplně zdravé, takže maastrichtskými kritérii tolik limitovaní nebudeme, ale na utrácení a zvyšování zadlužení se Evropa nedívá s velkým pochopením, bude říkat: neblbněte a rozpočty držte na uzdě,“ upozornil šéf oddělení finančních trhů záložny Creditas, že vláda bude mít pro utrácení zúžený prostor. „Zatím bych se toho nebál. Ale pokud by vláda šla směrem k velkým valorizacím důchodů a dalším výdajům na úkor zvýšení zadluženosti, pak by trhy mohly reagovat, a to velmi razantně,“ varuje Radim Synek, že jakmile se prolomí důvěra, tak to může způsobit na finančních trzích pro nás velmi nepříjemný pohyb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…