Sociolog: Lidé by si reformy nechali rádi vysvětlit. Tedy kdyby ale nějaké byly

22.10.2012 18:05

Nedůvěře občanů se nelze divit. Vláda totiž recept na účinné reformy nemá. Tvrdí to soicolog Jan Hartl ze společnosti STEM, která v pondělí zveřejnila výsledky průzkumu na téma vládních reforem a jejich vnímání ze strany obyvatel ČR.

Sociolog: Lidé by si reformy nechali rádi vysvětlit. Tedy kdyby ale nějaké byly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mim ojiné i pokračující metanolové otravy

Čísla sociologů týkající se důvěry občanů v kabinet premiéra Nečase vyznívají pro pravicovou koalici špatně už delší dobu. Poslední měsíc se pak nese ve znamení možného pádu vlády díky rebelii části poslanců ODS. Důvodem je balíček daňových změn, ale ani v ostatních oblastech si kabinet nevede tak, aby to pravidelně nevyvolávalo kritiku ze stran opozice i odborníků. I proto nejsou nijak překvapivá čísla, která v pondělí zveřejnila společnost STEM. Češi jsou podle nich většinově proreformní. Nečasova vláda ale nikoliv.

"Lidé uznávají, že něco zásadního se musí odehrát, ale zároveň si uvědomují, že to není politicky snadný úkol," komentuje pro Parlamentnílisty.cz výsledky výzkumu ředitel STEMu Jan Hartl. Pro vládu, která se do nich pustí, by mělo být primárním úkolem systematicky zkoumat, čemu lidé v jednotlivých reformních krocích nerozumí," říká sociolog a srovnává současnou Nečasovu pozici se situací Mirka Topolánka v druhé polovině mandátu jeho vlády.

Když se jen mluví, ale nekoná

"Topolánek začal hovořit o chystaných reformách, které tato zem ještě nezažila. Říkal to tak hlasitě a často, až proti sobě zformoval opozici a vyvolal strach sociálně slabších. Nakonec se ukázalo, že žádné reformy vlastně nebudou tak dramatické a radikální, jak se slibovalo. Byla to komunikační katastrofa," popisuje Hartl. Příkladem přímo ukázkovým je podle něj reformní činnost exministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Po něm také nezbylo nic zásadního, s výjimkou poplatků ve zdravotnictví.

Stejnou chybu udělali politici pravicových stran i před volbami v roce 2010, kdy tvrdili, že znají cestu jak zachránit státní rozpočet pro následující roky, jen bohužel nemají možnost tvrdá úsporná opatření prosadit. "Byli se v prsa, jak budou reformovat, ale pak nastal problém. Souhrou okolností, jak je dnes již jasné i méně chápavým, vznikla ve sněmovně pravicová koalice a ukázalo se v plné nahotě, že vlastně žádné reformní kroky nachystané nemá. A toto je vidět čím dál více," komentuje dál sociolog čísla průzkumu.

Rozumné reformní kroky lidé pochopí. Až je někdo konečně představí

Nečasovi podle něj uškodil i pocit, že s výraznou většinou ve sněmovně může takřka vše. "Nedošlo mu, jak je jeho koalice křehká především názorově. S ohledem na výše řečené se dá konstatovat, že je na tom Nečas hůře než jeho předchůdce Topolánek. Dílem díky předchozí pravicové vládě, dílem pak vlastní vinou," shrnuje sociolog pro ParlamentníListy.cz. A dodává, že pokud by Nečas reformy měl připravené, nebyl by problém je lidem vysvětlit, jak ukazují výsledky průzkumu, hovořící o proreformních krocích.

Nečasovy reformy jsou správné jen podle 24 procent respondentů průzkumu společnosti STEM. Krátce po volbách jim přitom věřilo 40 procent lidí. Reformy považuje za nevyhnuteelné 68 procent lidí. Průzkum STEM proběhl na souboru 1061 respondentů starších 18 let ve dnech 24. září až 2. října 2012.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…