Stát by si daňové poplatníky měl hýčkat, ne je mordovat, říká Koskuba

04.08.2012 20:35

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra opět v aréně názorů na události uplynulého týdne. Tentokrát reagují na to, zda by podpořili kandidaturu na Hrad Vladimíra Franze. A také o tom, proč je u nás stále horší kvalita potravin.

Stát by si daňové poplatníky měl hýčkat, ne je mordovat, říká Koskuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Kandidaturu na prezidenta oznámil vedle již známých osobností i Vladimír Franz. Vzdělaný muž a velmi netypickým vzhledem, kterého dosáhl potetováním většiny kůže na svém těle. Bylo by vhodné - aby země ze srdce Evropy měla celého potetovaného prezidenta?

"Víte, kdo ho nezná a jen ho vidí, tak samozřejmě neví a asi by to jednoznačně odmítl. Já jsem se s ním několikrát osobně setkal, vím, že je to nesmírně inteligentní muž. Potetování po celém těle bych u něj jako hlavní handicap proto neviděl. Problém mám s tím, že není politik a prezident by měl politikem být. Je to post nikoli pro umělce, čímž nechci jejich ani jeho kvality snižovat," reagoval pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera. 

Koskuba: Půjde-li o volbu náčelníka či šamana, proč ne?

„Jsem opravdu dosti konzervativní člověk. Jako středoevropský domorodec nezastírám, že u hlavy mého státu, natož pak na hlavě samotné, mi žádné tetování zrovna nesedí. Zvláště takto nadměrné. Jistě, nějaký tichomořský či amazonský domorodec může mít názor zcela opačný. Půjde-li o volbu náčelníka či šamana jeho kmene. Ale já jsem nejen řádný občan ČR. Navíc jsem i dva roky opoziční podposlanec její sněmovny. A tak musím ctít Ústavu ČR. Aspoň by to tak nejen u lidí, ale zvláště u politiků mělo být! A v ní, v článku 57, se praví: Prezidentem republiky může být zvolen občan, který je volitelný do Senátu. A v článku 19 pak to, že do Senátu může být zvolen každý občan České republiky, který má právo volit a dosáhl věku 40 let,“ uvedl v počátku svého komentáře týdne pro ParlamentníListy.cz i poslanec Jiří Koskuba.

Proto podle něj opravdu nic nebrání panu profesoru JUDr. Vladimíru Franzovi v tom, aby kandidoval. „Rovněž si přiznejme, že nejde o to, jak člověk vypadá, ale jaký je.  Za současných českých podmínek já o přímou volbu prezidenta nestál. Zatím na to prostě nemáme, je mi líto. Nejsou „lidi“, že? Jak to tedy v lednu 2013 dopadne, je již čistě na lidech samotných. Chtěla to přece zdejší mediokracie, chtěli to pak oni. Jedni mají o čem psát, druzí pak se tím nechat ovlivňovat. Abych byl upřímný, ani já sám zatím toho „svého“ kandidáta nikde nevidím. Tím nehodlám rozhodně někoho urazit. Jen svobodně vyjadřuji svůj názor. Jeden rentgenolog mi již kupříkladu stačí na ministerstvu zdravotnictví. Škod stihnul ve svém rezortu nadělat za dva roky více než dost. Nač dalšího pak ze Senátu tahat na Hradčany?  Byť nejen u vína je s panem senátorským místopředsedou jistě legrace. Nebo dámu stejné profese? Navíc možná ještě infikovanou bruselskou panevropskou byrokracií?Rovněž přemoudřelých Američanů či Čechoameričanů již mám nějak dost. Snad s výjimkou novináře Erika Besta. Jejich záhadné myšlenkové pochody mi nejsou zrovna blízké. Dokonce ani pouhá slušnost, úslužnost až poslušnost, navíc i vůči Bruselu a Izraeli, mi nepřipadá pro novou hlavu zemí Koruny české jako ta pravá kvalifikace,“ konstatuje dál Jiří Koskuba.

Na Hradě ať spí Šípková Růženka, nikoli prezident

Jak dodává, rovněž nelze nevidět, že na Hradě může věčně spát tak jedině Šípková Růženka, ale pan prezident by neměl.

„Jasně, podstatně mladší by nespal. Ale třeba by nám zase pomohl „výhodně“ postavit či dostavit nějakou tu atomovou elektrárnu. A my bychom se pak už účtů za elektřinu vůbec nedoplatili. No a objímání stromů v Jelením příkopě místo těch z Vysočiny? Podívejte se, proč ne? Ale to by dotyčný nesměl věčně plivat jedovaté sliny na svou původní mateřskou firmu. Které sice pomohl na nohy, ale pak ona zase jemu do výšin. Navíc ji sám dlouho řídil a vybíral si své nejbližší spolupracovníky i nástupce. Přitom při své nesporné inteligenci, s hlavou až nápadně nakloněnou. Stejně jako u Velkého šéfa. No nepovedli se mu to, pravda. Tak proč ale šmahem uráží oranžové všechny? Včetně nás prostých vojáků, kteří na rozdíl od něj navíc ani nikam nedezertovali?To by pak v případě dalšího nezvolení podobně plival a urážel celou českou zem? Škoda, že tím nějak až zbytečně ztratil mou důvěru,“ pokračuje ve svém komentáři Koskuba.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Připouští si, že už nyní vidí, že to nebude mít v lednu lehké. Asi prý stejně jako profesor Franz se svou eventuální kandidaturou.

„Ne kvůli tetování. Na druhé straně by mne moc zajímalo, jakou dramatickou scénickou hudbu by složil třeba poté, co by absolvoval nějaké parlamentní či přímo koaliční vládní jednání. To on totiž fakt umí. Ale nevím, zda by to jednání vydržel. Byla by ho škoda,“ uzavřel první téma komentáře poslanec Koskuba.  

Kupní síla lidí klesá, ale obchodníci prodávat prostě musí

V druhé otázce pro komentář týdne se ParlamentníListy.cz dotazovaly na to, co si oba muži myslí o tom, jak nekvalitní potraviny k nám stále proudí hlavně z Polska?

„Já se bojím, že nejenom z Polska. A není to rozhodně vina toliko Poláků. Nezapomínejme na rozdílnou kvalitu výrobků západních zemí a nadnárodních koncernů určených rozdílně pro země bývalého západního či východního bloku! Jsme prostě občany EU minimálně druhé třídy, ne-li ještě nižší. Měli bychom si to aspoň přiznat. Čím však bude dráž, tím bude hůře. A komu za to můžeme poděkovat? No přece vedle Bruselu hlavně naší milované vládě a jejím tupým účetním škrtům! Věčnému zvyšování DPH a zavádění dalších a dalších daní. Kupní síla lidí klesá a přitom obchodníci prodávat prostě musí. Udržení ještě únosné ceny znamená pak mimo jiné podstatné snížení kvality. Až mne překvapilo, že si to pan premiér v nějaké té své výjimečně jasné chvilce alespoň uvědomil. Bohužel, jen při komentáři věčně rostoucí spotřební daně na tabák. Došlo mu, že lidi sice kouřit nepřestanou, ale budou hulit nějakou machorku. Pochopitelně ještě více škodlivou. Ne-li přímo pašované cigarety. A že stát na tom pak prodělá minimálně dvakrát. Daňové poplatníky by si měl hýčkat, ne mordovat,“ uvedl Jiří Koskuba.

A poukázal na to, že ve čtvrtek zveřejněná poslední čísla ekonomů a statistiků už ukazují, že zvyšování DPH přináší pro státní finance opravdu zcela opačný než slibovaný efekt. „Tvrdili to ostatně předem odborníci. Byť jsem ekonomický laik, čekal jsem to také. Smůla, že taky ne jeden nechvalně známý chemický inženýr,“ posteskl si Koskuba.

Další komentáře předcházejících týdnů čtěte ZDE 

A dovolil si pak ještě jednu související poznámku. „Zavede-li tato vláda spotřební daň na tichá vína, nejen, že obrovsky poškodí české a převážně pak moravské vinohradníky i vinaře. Místo jejich dostupných a čím dál více velmi kvalitních a dokonce pak venku oceňovaných tuzemských vín, lidé budou pít nějaké patoky z dovozu. Přitom právě jako lékař mohu stoupající rozumnou konzumaci vína jenom kvitovat. Natož pak kulturu s tímto prastarým nápojem spojenou. Kupříkladu i opravdový  státník císař Karel IV. by s nadšením uvítal změny, které v posledních 20ti letech v tomto oboru nastaly. Já sám jsem velmi vděčný panu řediteli Ing. Vajčnerovi ze znojemského Znovínu za to, co nejen mne o lahodném moku a základům všeho kolem něj naučil. Tohle přece, sakra, není žádná reklama. To je fakt. A vidíte, někteří naši politici místo ocenění a podpory i tohle dokážou zničit. Je to smutné, je to ostuda. Přitom inteligentní vladař, což zmíněný císař, na rozdíl od těch dnešních mocipánů, jistě byl, se krom pokladny a pokladů staral i o kvalitní výživu svých poddaných. Ono se to totiž vrátí. Ale Karel IV. byl otec vlasti. To oni jsou jen kmotři..,“ zakončil komentář týdne pro ParlamentníListy.cz Koskuba.

Kubera:  Evropská unie se o nás stará víc, než je třeba

Podle senátora Kubery je problém špatné kvality potravin možná přeceňovaný. "No vždyť jsme v tomto týdnu opět mohli vidět, že se Evropská unie o nás stará víc, než je třeba. Mám na mysli ten humbuk kolem zmrazených baget  a pečiva. Vždyť i ve Francii se prodávají a nikoho to tam nepobuřuje," započal reakci na toto téma senátor.

Podle něj za to, jak se zhoršuje kvalita potravin, pokud tomu tak opravdu je, mohou ale především samotní spotřebitelé - tedy zákazníci.

"Když jsu do masny a koupí kus svíčkové, prodavačka na mě kouká s tím, že ona si tak drahé maso nemůže dovolit. Ale když se jí zeptám, zda někdy jde do nějaké restaurace na večeři s nějakým doprovodem a kolik je to stojí - je vše náhle ve zcela jiném světle. Dá-li si někde pizzu a nějaký nápoj, jde zhruba o 400 korun. To ani ten kus svíčkové nestojí, Jenže my se z toho najíme celá rodina. Možná to chce začít takto uvažovat právě v těch rodinách a domácnostech," podotkl Kubera v komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Podle něj se nedá zhoršující kvalitu potravin přičítat na vrub ani zvýšenému DPH.  "I když se samozřejmě ukazuje to, na  co jsem uúpozorňoval nejen já - že zvýšení sazby neznamená automaticky vyšší výnos. Ovšem zvýšení DPH o jedno procento vyvolává dominový efekt. Je to vázané na ostatní služby - takže zvýší i pekaři, dovozci a podobně...a pak z toho může být klidně i těch osm procent. Přesto to neznamená, že jsou lidé nuceni levné nekvalitní potraviny kupovat," uzavřel senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…