Ti, co vyrabovali firmy, by měli sedět nebo viset! Silná slova po tiskovce s Babišem

02.04.2014 18:55

Za názorem ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) dát na záchranu Dolu Paskov miliardu ze státní kasy stojí i bývalý ministr Rusnokovy vlády Jiří Cienciala. „Je to lepší řešení nežli riskovat velkou nezaměstnanost,“ řekl ParlamentnímListům.cz Cienciala. V názoru ho podporuje poslanec KSČM Miroslav Opálka. Naopak ekonomický expert ODS Jan Skopeček chápe zase odpor vicepremiéra Andreje Babiše, jenž rozhodně nechce podporovat soukromou firmu OKD, vlastníka Dolu Paskov.

Ti, co vyrabovali firmy, by měli sedět nebo viset! Silná slova po tiskovce s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vláda má možná nakročeno k prvnímu velkému konfliktu. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) totiž slíbil vlastníkům prodělečného Dolu Paskov a tím pádem i společnosti OKD více než miliardu korun na záchranu bezmála dvou tisíc pracovních míst horníků. Injekce má prý jednu podmínku - těžba v dole musí zůstat zachována ještě další dva roky.

Polovina peněz, přesněji 495 milionů, by putovala na technickou likvidaci pro společnost, jejímž jedním z hlavních majitelů je Zdeněk Bakala. Přibližně 616 milionů korun by pak šlo na sociální a zdravotní pojištění horníků.

Ministr Mládek navíc tvrdí, že při započítání nákladů na pomoc nezaměstnaným je pro stát levnější nalít do ztrátového Dolu Paskov přes miliardu korun, než nedělat nic. Tuto myšlenku si dokonce nechal posvětit ekonomickými experty z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers (PWC), jejichž posudek je součástí materiálu, který poslal vládě.

Jenže ministrovi financí a vicepremiérovi Andreji Babišovi se celá věc nelíbí. Nejvíce jej prý podráždila částka nutná na technickou likvidaci dolu, a tak státní pomoc Paskovu razantně odmítá.

„Pro Ministerstvo financí je zcela neakceptovatelné, aby se stát jakkoli podílel na technické likvidaci dolu," řekl pro středeční vydání Lidových novin mluvčí Ministerstva financí Marek Zeman.

Sám Babiš po dnešním jednání vlády pak vysvětlil víc.

„Ten, kdo to zprivatizoval, tak si vzal desítky miliard korun. Proto já tento návrh odmítám a nevidím důvod, proč by právě OKD, které byly zprivatizovány podivně, proč by právě této firmě stát měl pomoci, když akcionáři si tam vzali 40 miliard,“ řekl Babiš ve středu po jednání vlády.

Podle něj to, dát peníze dolu, neumožňuje ani privatizační smlouva OKD, dokonce je prý taková pomoc zakázána pod hrozbou sankce. „OKD byly privatizovány podivně, spousta majetku byla dána zdarma,“ argumentoval Babiš.

„Stát se musí postarat o horníky a připravit jim rekvalifikační program, takže tam je prostor jednat a není to možné řešit v rozporu se smlouvou. Nejde, aby jen tak stát dal do dolu 1,1 miliardy korun. Nelze populisticky tvrdit, že tam peníze ´nasypeme´. Je tam určitě prostor pro jednání a já budu jednat s panem ministrem Mládkem,“ řekl dále Babiš s tím, že by neměl být problém, aby akcionáři firmu zachránili sami a postarali se i o lidi. Podle něj by takto podobně chtěly za chvíli i další soukromé firmy peníze po státu.

Proti je i Bělobrádek

Jak se ale překvapivě ukázalo, tak nakonec Babiš v tomto názoru proti Mládkovi není zdaleka sám. Proti je i místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

„My jsme proti tomu, aby stát naléval do soukromé firmy peníze. Stát by měl dát peníze především nezaměstnaným, tedy investovat do lidí a jejich sociální situace, aby byla jejich sociální situace důstojná... Je ale důležité, aby důl stále pokračoval, ale ne za cenu, abychom my podporovali soukromý subjekt,“ zdůraznil Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Tento názor pak velebí ekonomický expert ODS Jan Skopeček, který je členem Výkonné rady ODS a taktéž krajský zastupitel a předseda regionálního sdružení.

„Můj dlouhodobý názor i postoj ODS je takový, že stát a vláda tu nejsou od toho, aby dotacemi či finančními injekcemi podporovaly soukromé podnikání a to ani ve chvíli, kdy se soukromá společnost dostane do potíží,“ uvedl Skopeček pro ParlamentníListy.cz.

Skopeček: Problémům v OKD se musí čelem postavit vlastník

Není podle něj možné chtít od ostatních daňových poplatníků, tedy i podnikatelů, aby sanovali jinou soukromou společnost, která se dostala do potíží, ať už svojí chybou nebo na základě nepříznivé situace na trhu.

„Princip podnikání je v tom, že umožňuje realizovat zisky, ale neodmyslitelnou druhou stranou mince je i schopnost podstoupit riziko. Není možné podnikat tak, abych zisky pouze čerpal a případné ztráty přenesl na zbytek společnosti. Problémům v OKD se tedy musí čelem postavit vlastník,“ zdůraznil ekonom ODS.

Zmínil také, že vlastník OKD v minulých letech čerpal nemalé zisky, musí se tedy umět postarat o svoje zaměstnance a doly i v době, kdy se daří méně.

„Role vlády v této situaci může být jen taková, že bude zmírňovat případné důsledky propouštění tak, aby mělo co nejmenší dopady na již tak dosti složitou situaci v tomto regionu,“ doplnil Skopeček a připomněl fakt, že současný vlastník získal společnost OKD za lukrativních podmínek od sociálně demokratické vlády, kdy byl dokonce Bohuslav Sobotka přímo ministrem financí za tuto privatizaci odpovědným.

„Je paradoxní, že to nyní Sobotku doběhlo v roli premiéra. Nicméně spor uvnitř vlády mezi jednotlivými stranami koalice mě vůbec nezajímá, čekám od vlády jasný postoj a stanovisko k této věci. Náš názor na věc je dlouhodobý a stálý,“ dodal za ODS pro ParlamentníListy.cz Skopeček.

Komunista míní, že Mládek jedná rozumně

Jenže takové vyjádření se nelíbí poslanci za KSČM Miroslavu Opálkovi, který zastupuje v Poslanecké sněmovně Moravskoslezský kraj. Návrh ministra Jana Mládka proto nijak nehaní, i když i on říká ale.

„Ideální situace dle mého názoru by měla být taková, aby vláda donutila majitele původní smlouvy, aby se spolupodílel na této činnosti. To je ale samozřejmě právně nevymožitelné, a přitom Moravskoslezskému kraji hrozí značný sociální konflikt. Proto se to snaží vláda tímto způsobem nějak řešit a tlumit,“ pronesl Opálka pro ParlamentníListy.cz.

Přesto prý stále doufá, že vláda nakonec – i přes odpor ministra Babiše – dojde k nějakému řešení.

„Také doufám, že se do toho zapojí i majitelé dolů. Neumím ale samozřejmě předpovídat, jak to dopadne,“ řekl dále komunistický poslanec. Ovšem nad myšlenkou, zda by stát přece jen nakonec nevyšlo levněji, kdyby do dolu neinvestoval a risknul zvýšenou nezaměstnanost, pokrčil jen rameny.

„Já se přiznám, že propočty, které si jenom přečtu a nevidím všechny parametry a konce, nemůžu brát za své. Mně jde jen o to, aby se nějaké řešení našlo, aby bylo citlivé, protože tady jde i o postoj k jiným profesním skupinám, není to tak jednoduchá záležitost. Proto řešení tohoto problému vládě nezávidím. Je třeba ale vzít v potaz fakt, že problém vlastně způsobilo před lety vedení státu při privatizaci. Nezaměstnanost v tomto regionu osciluje pořád stejně, ale kdyby tady přibyly tisíce lidí bez práce, pak by šlo i o problém celého regionu, kde ti lidé žijí, takže to je složitější. Vždy se někdo bude cítit ukřivděný, mě samozřejmě rozčiluje ale ten fakt, že jediný, kdo z toho vyjde dobře, jsou majitelé dolu. Ale od toho je vláda, aby to nějakým způsobem řešila,“ upozornil nakonec Opálka.

Cienciala: Řešení Mládka je nejpřijatelnější

Za názorem Mládka pak stojí i bývalý ministr průmyslu a obchodu Rusnokovy vlády Jiří Cienciala, který je nyní viceprezidentem Svazu průmyslu a obchodu a nově i zmocněncem vlády pro Moravskoslezský a Ústecký kraj a také externím poradcem Ministerstva průmyslu a obchodu pro energetiku.

„Na řešení situace pracovala skupina expertů po dobu několika měsíců. A toto řešení z pohledu státu, zaměstnanců a regionu je nejpřijatelnější,“ řekl ParlamentnímListům.cz k návrhu Mládka Cienciala. Prý si nedokáže vysvětlit, proč se tak Andrej Babiš cuká.

„To nevím. Můj první závěr z hlediska trhu byl ale podobný jeho závěru, ovšem uvědomil jsem si, že na to vše nemáme zákon. Já jsem totiž toho názoru, že všichni ti, co vyrabovali firmy nebo je přivedli ke krachu, mají sedět nebo viset. Ale bohužel to tak nemáme v ČR zaopatřené zákonně, takže to řešíme tak, jak se to v Evropě řešit nemá,“ sdělil dále Cienciala.

Zdůraznil, že se ale v Mládkově návrhu nejedná přímo o „zaopatření“ vlastnické firmy. Ta prý naštěstí nedostane z rozpočtu ani korunu, peníze půjdou pouze na to, aby „něco“ putovalo na technickou likvidaci a další peníze pak na sociální a zdravotní pojištění horníků.

Je třeba vzít v úvahu, že vlastník má ztrátové podnikání

„To je takto nastaveno podle standardů, které jsou v Evropě běžné. Nám se ale jedná hlavně o lidi. Ten vlastník Dolu Paskov totiž chtěl důl zavřít v tomto roce, což by byl úplný konec. Na druhou stranu je třeba vzít v úvahu fakt, že tam je pro vlastníka ztrátové podnikání – přichází o 800 milionů až miliardu ročně. Je však jasné, že by to měl hradit vlastník, a to tak, aby lidé v tomto regionu do konce roku 2016 měli možnost najít si práci, nebo odejít do důchodu,“ zmínil dále exministr a zdůraznil, že si jeho ministerský nástupce Jan Mládek v tomto počíná „vcelku rozumně“.

„Je to lepší řešení nežli riskovat velkou nezaměstnanost, to určitě ano. Je to lepší i pro státní kasu. Jde totiž i o ty další firmy, které jsou na ně navazující, což je dalších pět tisíc lidí, takže to není jen o dvou a půl tisících lidí pracujících na Paskově, ale je to o zhruba sedmi tisících zaměstnancích. Já ale chápu pana ministra Babiše. Měl bych stejný názor jako on, ovšem nemáme na to bohužel opatření,“ dodal Cienciala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…