Tlustý: Nečas s Kalouskem rozbíhají perpetuum mobile destrukce

25.03.2012 21:12

Vyšší než dosud slibovaný růst daně z přidané hodnoty, pomalejší valorizace důchodů, daň pro bohaté – to jsou některá z vládních opatření, kterými chce kabinet Petra Nečase čelit propadům příjmů státní kasy v rámci ekonomické krize. Jsou to dočasná opatření, říká vláda. Moc tomu nevěřím, reaguje ekonomka Markéta Šichtařová. A exposlanec Vlastimil Tlustý dodává: Vytvořili perpetuum mobile destrukce.

Tlustý: Nečas s Kalouskem rozbíhají perpetuum mobile destrukce
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v minulém týdnu připustil, že by stát mohl zdanit lidi s vyššími příjmy. Přestože dosud pro něj byla tato varianta nemyslitelná, mohl by tak ustoupit požadavku Věcí veřejných - výměnou za schválení devatenáctiprocentní sazby DPH.

Dočasná opatření? No bojím, bojím

Jde o to, že DPH měla být původně sjednocena na sedmnácti procentech, ale v rámci ekonomické krize by prý dočasně vystoupala výš. Stejně tak dočasné by mělo být i ono vyšší zdanění bohatých. A do třetice dočasně by měla být výměnou za solidaritu více zdaněných „boháčů“ zpomalena valorizace důchodů. A to vše odhadem na tři roky.

Ředitelka společnosti Next finance Šichtařová se ale slůvka 'dočasně' obává. „No já bych si samozřejmě přála, aby všechna ta opatření byla dočasná, ale jsem podezřívavá,“ reagovala pro ParlamentníListy.cz.

Ono se jim bude líbit, že jsme si zvykli

Má totiž strach, že každá vláda, která bude v budoucnu rozhodovat o tom, zda Nečasovou vládou zavedená opatření zrušit, bude mít tendenci tak neučinit. „Vyšší DPH, vyšší daně, zpomalení valorizací, až taková vláda uvidí, že je snazší takto plnit státní kasu, tak se jí do odbourávání těchto opatření příliš chtít nebude. Navíc obyvatelstvo bude už na ta opatření zvyklé, bude takové ochočenější a nechá si to daleko snáz líbit, když ta opatření zůstanou v platnosti,“ bojí se Šichtařová.

„Musíme být hodně opatrní na to, aby to opravdu dočasné bylo. Tu takzvanou dočasnost chápu jako velké riziko, že by to opravdu mohlo zůstat mnohem déle zavedeno, než dnes slibované řekněme tři roky,“ varuje ekonomka.

Dočasně tu pobývala i sovětská vojska

Na termín „dočasné“ má svůj názor i někdejší ministr financí ODS Vlastimil Tlustý. „Především, já v těch opatřeních vidím projev zoufalství jejich autorů, kteří svými nápady prokazují naprosté nepochopení situace. Neboli nejsou schopni určit diagnozu nemoci, a tudíž na ni špatně reagují,“ myslí si.

„A že oni sami navíc říkají těm opatřením dočasná, když jsme v Čechách a všichni od dočasného pobytu sovětských vojsk víme, co to dočasnost znamená. Že to neznamená roky, ale desítky let, tak to je také projev zoufalství,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Tlustý. „A takhle zoufalé je to proto, že oni tím vším dávají najevo, že si opravdu myslí, že to, co prožíváme, je krátkodobý pokles ekonomiky. Tento svůj hluboký omyl prokázali tvrzením, že toto je druhá krize. To není žádná druhá krize.“

První krize s počátkem v roce 2008, kdy napřed poklesla průmyslová výroba, pak se začala vzpamatovávat, ale v tu chvíli zase pokleslo stavebnictví, to je podle něj pořád tatáž krize. "Oni jí říkají druhá a teď se snaží říkat, že to je dočasný pokles ekonomiky. Ale ve skutečnosti je to dlouhodobý, ale opravdu dlouhodobý pokles,“ varuje Tlustý.

NečasoKalouskovo perpetuum mobile

„Všechny ty jejich nápady, ať jde o dočasné zvýšení DPH či zvýšení daní bohatým, tu krizi prohlubují. Už teď slyšíme, že vyšší příjmové skupiny přenáší svá sídla do zahraničí a nebudou zde platit ani takové daně, jako platily dosud,“ zdůraznil Tlustý. „Pak se podívejte na zprávy o nákupu Čechů v příhraničí. Podívejte se na zprávy, že díky šílené Kalouskově a Nečasově daňové politice už je nákup naší průměrné důchodcovské rodiny v sousedním Německu levnější než tady u nás."

Běžnou strukturu toho, co si kupuje důchodce, se teď zkrátka vyplatí nakoupit v Německu. "To jsou jen nějaké příklady toho, jak oni tu krizi prohlubují jak pro občany, tak dokonce pro stát. Protože oni zatěžují občany, zatěžují firmy a velká část takto zatížených jim z toho utíká, tak nakonec nevyberou nic pro stát. Čili Nečas s Kalousek vytvářejí takové perpetuum mobile destrukce,“ uzavřel Tlustý.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…