To nejde! To je proti Pánu Bohu, řekl Kalousek a oznámil zvýšení daní

27.02.2012 11:36

Předseda vlády Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek se po poradě ekonomických ministrů shodli, že v zájmu udržení konsolidačního tempa veřejných rozpočtů jsou nezbytná dvě robustní opatření, po jednom na příjmové i výdajové stránce státního rozpočtu. Kromě toho chce strážce státní pokladny prosadit úpravu paušálů u živnostníků.

To nejde! To je proti Pánu Bohu, řekl Kalousek a oznámil zvýšení daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Premiér Petr Nečas informoval po poradě ekonomických ministrů o záměrech vlády, která vzhledem k poklesu tempa ekonomického růstu musí ušetřit v letošním roce 23,6 miliard korun, v příštím roce 42 miliard a v roce 2014 dokonce 84 miliard. „Klíčové je zavázání výdajů ve výši 23 miliard v tomto rozpočtovém roce a pro další roky zavedení dvou robustních opatření,“ uvedl Nečas s tím, že o opatřeních na roky 2013 a 2014 se bude jednat.

„Zdrcující většina ekonomických ministrů je přesvědčena, že bez dvou robustních opatření se neobejdeme. Na příjmové stránce jde o zvýšení DPH, kterým by se příjem státního rozpočtu měl zvýšit zhruba o 18 až 20 miliard korun,“ řekl Nečas. Konkrétní výše sazby budou předmětem jednání. Ve hře je jednotná ve výši 19 nebo 20 procent s možnou výjimkou na knihy a léky, ale také dvě různé sazby, kupříkladu ve výši 15 a 21 procent.

Musí platit rovné daňové podmínky pro daňové poplatníky

Zásah na výdajové stránce rozpočtu by postihl především seniory. „Je nutná debata o valorizaci penzí až po jejich dočasné zmrazení na dva až tři roky. Když představují tak významnou součást státních výdaů, tak je nutné za současné situace přibrzdit jejich růst,“ zdůvodnil předseda vlády nutnost zmrazení důchodů.

Ministr financí Miroslav Kalousek požaduje rovněž snížení výdajových paušálů živnostníků na úroveň roku 2004. „Možnost využívat paušál je komfort, ale neměl by to být nástroj neplacení daně. Musí platit rovné daňové podmínky pro daňové poplatníky. Je to neospravedlnitelné, je to proti Pánu Bohu,“ hřímal Kalousek a zmínil poradce, kteří využívají štědré paušály, přestože jim prý stačí k práci tužka a papír.

Ministr financí očekává  živou odbornou a politickou diskusi

Na rozdíl od vázání výdajů ve výši 23,6 miliardy korun pro letošní rok budou pro další zmíněná opatření nutné zásadní legislativní změny. „Očekávám velmi živou odbornou a politickou diskusi, budeme se muset smířit s celou řadou kompromisů. Nesmíme ale polevit v tempu rozpočtové stabilizace, na tom se porada ekonomických ministrů shodla,“ prozradil Kalousek.

Měkčí přístup naznačil ve svém vyjádření k poradě ekonomických ministrů šéf resortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Proti zmrazení důchodů bych postavil variantu, která se používá v Německu a ve Švédsku. Metoda vázané valorizace spočívá v ovlivnění růstu důchodů objemem výběru pojistného,“ vysvětlil Drábek, že vedle inflace a růstu průměrné mzdy by třetím kritériem pro přiznání valorizace mohl být výběr pojistného.

Porodné by mohlo být včleněno do rodičovského příspěvku

Sociálnější řešení nabízí Drábek také v pohledu na porodné a doplatek na bydlení, tedy další dva sociální transfery, s jejichž zrušením počítá návrh ministra financí Kalouska. „Vládě a posléze i parlamentu chci navrhnout sloučení příspěvku a doplatku na bydlení. A porodné navrhnu včlenit do rodičovského příspěvku, který je v celkové výši 220 tisíc korun možné čerpat v průběhu rodičovské dovolené,“ naznačil ministr práce, že rodiče novorozence by mohli z uvedeného nároku čerpat hned pro zajištění nejdůležitějšího vybavení.

Podle stínového ministra financí Jana Mládka si koalice jede stále po své staré špatné linii, jejímž výsledkem může být uspořit se k smrti a ořezat poptávku těch nejchudších, tedy rodin s malými dětmi a důchodců. „Zmrazení důchodů je asociální. A co se týče DPH, tak to není opatření robustní, ale přímo hloupé. Lidé si sednou do auta a vyjedou si nakoupit do zahraničí,“ komentoval plánované kroky koalice pro ČT24 ekonomický expert ČSSD Mládek.

Věci veřejné odmítají jednotnou DPH ve výši 20 procent

Šéf poslanců Věcí veřejných Vít Bárta, který se porady také zúčastnil, prohlásil, že jeho strana zásadně odmítá jednotnou DPH ve výši 20 procent a také se zmrazením důchodů má problémy. „Věci veřejné byly proti zvyšování daně z přidané hodnoty a tehdy byly ujištěny, že důchodcům to bude kompenzováno valorizací penzí,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně VV Navrátilová.

„Pokud by zmrazení důchodů znamenalo navýšení prostředků na sociální služby a zajištění dostatečné péče v této oblasti, tak si teoreticky, ale znovu opakuji teoreticky, protože to nikdo s námi zatím neprojednával, dokážu na jeden či dva roky zmrazení důchodů představit,“ přiznává  pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Lenka Kohoutová, členka sněmovního výboru pro sociální politiku.

Zmrazení důchodů by mělo dopadnout jako nápad zdanit víno

„O celé věci bude rozhodovat vláda v čele s premiérem Nečasem, který slíbil při zvyšování DPH, že zdražení základních životních potřeb bude kompenzováno valorizací důchodů. Věřím, že pan premiér slib, který dal veřejnosti, dodrží a zmrazení důchodů dopadne stejně jako nápad zdanit víno,“ poznamenal pro ParlamentníListy.cz poslanec VV Michal Babák.

„Chápu ministra financí, že se v těžké době snaží šetřit, kde se dá, ale na seniorech by se tato opatření podepisovat neměla. Máme jim být vděční za jejich celoživotní práci a ne jim ztěžovat život,“ připomněl poslanec Věcí veřejných i jiný aspekt řešení ekonomických problémů, než je jen strohá řeč čísel.

Senioři plánovali pro letošek navrhnout mimořádnou valorizaci

Až do minulého týdne zůstávaly informace o chystaném zmrazení důchodů jen v rovině spekulací. Třeba i proto, že se k němu šéf resortu konkrétně nevyjádřil. „Žádný podobný materiál nebyl předložen, tím méně o něm mohlo být rozhodnuto,“ zareagoval pro ParlamentníListy.cz ministr financí Miroslav Kalousek s tím, že žádný materiál, který ministerstvo ještě nepředložilo, zásadně nekomentuje.

Nevěřícně na zvěsti o zmrazení důchodů proto před několika dny reagoval předseda Občanského sdružení Rada seniorů ČR Zdeněk Pernes. „Naopak budeme letos navrhovat zákon o mimořádné valorizaci penzí, protože valorizace byla nedostatečná. U nízkopříjmových skupin seniorů nevykryje ani jejich růst životních nákladů, který bude letos přes čtyři sta korun měsíčně, zatímco valorizace byla jen 173 korun,“ doufal pro Parlamentnílisty.cz v opačný přístup Pernes.

Od politiků je zmrazení důchodů morálně zavrženíhodné

Tomu, že by si stát při hledání úspor vybral jako oběť skupinu, která se nemůže bránit, se zdráhal věřit. „Pokud by tomu tak bylo, tak bych řekl, že se nestydí a že to je od našich politiků morálně zavrženíhodné. Vždyť ti lidé tady vytvořili nějaké hodnoty, předfinancovali si penze, vychovali svoje děti, plátce pojistného, v dostatečném počtu. A že současná koalice dělá politiku takovou, že není na penze, to je její problém,“ prohlásil představitel Rady seniorů ČR.

Už o víkendu se však objevily informace, že Miroslav Kalousek skutečně předloží pro pondělní poradu ekonomických ministrů návrh na úspory státního rozpočtu a jedním z nich je i zmrazení důchodů. „Je to velice nefér, protože lidé, kteří jsou dnes v důchodu, neměli možnost se zabezpečit na stáří. Osmdesátiletá babička, které vláda zmrazí důchod, zatímco ceny rostou dál, prostě nemá kde brát,“ uvedl pro Týden.cz analytik společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Důchodce nemůže utéct jinam, kde se k němu zachovají lépe

Podle něj nejde v porovnání s Evropou o normální opatření. Ve chvíli, kdy se zmrazí důchody, dramaticky poklesne kupní síla důchodců a jejich životní situace se výrazně zhorší. Existují tedy jiná řešení. „Ale brát si důchodce jako rukojmí? Ti přece nemůžou utéct jinam, kde se k nim zachovají lépe,“ nadhazuje ekonom, že vláda se bez seniorů obejde, a tak na ně zřetel brát nemusí.

„K seniorům chováme velkou úctu a máme jim co vracet,“ odmítá pro ParlamentníListy.cz  podobné úvahy o postoji vlády k důchodcům poslankyně Kohoutová. „Když vidím, jak se na ministerstvu práce hospodaří v souvislosti s IT systémy, tak pro žádné zmrazování důchodů nejsem,“ poukazuje koaliční poslankyně na oblast, v níž by se úspory daly spíše hledat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…