To zas bude vyhozených peněz. Slyšte nářek byznysu nad nástupem rudých

18.10.2012 7:47

Komunisté v krajích tolik škody nenadělají, protože se o zásadních věcech rozhoduje na centrální úrovni nebo dokonce v Evropské unii, říkají podnikatelé a ekonomové. Význam krajských nebo senátních voleb je pro chod ekonomiky omezený. Ale kdyby podobně dopadly sněmovní volby, byla by to prý katastrofa.

To zas bude vyhozených peněz. Slyšte nářek byznysu nad nástupem rudých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Doufají, že se pravicové a středové strany dostatečně poučí z volebního propadáku a „něco se sebou udělají“, aby přiměli voliče, kteří v říjnu zůstali doma, jít zase k volbám.

SLEDUJEME Volby 2012

Filip nebo Hájek, oba jsou stejně nebezpeční

„Podzimní volby do krajů a Senátu nedopadly dobře,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků Karel Havlíček. Ale komunisté, i když se budou v řadě krajů podílet na vládě, nebudou mít mnoho nástrojů, aby některé věci ovlivnili. „Lokálními kroky mohou sice nadělat škody, ale ne fatální,“ míní. Považuje však za čím dál důležitější, že je Česká republika součástí Evropské unie, protože o podobě více než poloviny zákonů se rozhoduje v Bruselu.

„Když v některé z členských zemí vznikne nějaký exces, ať už doleva nebo doprava, evropský mantinel to může zachytit,“ oceňuje Havlíček. Pro ekonomiku není dobrá ani jedna z variant. „Stejně nebezpečný je předseda komunistů Vojtěch Filip jako zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek, musí se zabránit tomu, aby tito lidé mohli něco ovlivňovat,“ uvedl šéf Asociace podnikatelů a živnostníků. Nemyslí si, že by KSČM mohla zvrátit „hlavní směr“, i kdyby vyhrála sněmovní volby. Ovšem spekulaci, že by vliv Evropy zmizel, kdyby komunisté ve vládě prosadili vystoupení z NATO a EU, označil za katastrofu, která by vedla k absolutní izolaci České republiky, ohrožení vnitřní bezpečnosti a ekonomickému kolapsu.

„Ale nepředpokládám, že by to nastalo,“ uklidňuje Havlíček. Je přesvědčen, že pravicoví voliči se zmobilizují a ke sněmovním volbám půjdou.

Nerad bych, abychom dopadli jako Řecko

I když majitel firmy Jablotron Dalibor Dědek také nemá radost z výsledků říjnových voleb, do určité míry prý voliče chápe. „Také se mi těžce vybíralo, koho vhodit do urny. Strany, které jsem dřív volil, si za propad ve volbách mohou samy,“ řekl ParlamentnímListům.cz Dědek. Po vládě Mirka Topolánka ztratil prý jakékoli iluze o ODS. „Politická kultura se dramaticky zhoršila,“ kritizuje. Obavy ze snah některých možných komunistických hejtmanů zasahovat po volbách do chodu byznysu ovšem má. „Jakékoli pokusy skončí tragicky pro státní rozpočet, stát bude víc utrácet a prohloubí se deficit,“ konstatoval v reakci na výroky vítězů krajských voleb z řad komunistů, že uvažují o obnově některých zkrachovalých podniků, aby podpořili zaměstnanost v regionech. „Nerad bych, abychom dopadli jako Řecko,“ uvedl Dědek.

Podnikatelé: Držíme palce paní Bradáčové

„Z komunistů jako podnikatel obavy nemám, výsledek krajských voleb je varováním do parlamentních voleb, věřím, že spousta lidí se nad tím zamyslí a aktivizují se i politické strany a něco se sebou udělají,“ podotýká majitel firmy SEKO EDM Vlastimil Sedláček. Dodává „buďme rádi, že tohle nebyly parlamentní volby“, protože věří, že bude čas se poučit. „Mladí lidé nebyli volit, protože voliči pravice nemají koho volit,“ vysvětluje podnikatel. ODS podle něj nemá výraznou osobnost, lidé jsou znechuceni z jejích věčných hádek a rozkrádání. Deziluze nad politikou plnou skandálů pak vede k nezájmu voličů a nechuti jít k volbám. „Snad ještě pár lidí policie pozavírá a další politiky to odradí, aby přestali krást. Na radnicích, krajských úřadech i ve vládě se začínají bát, podnikatelé to pociťují, protože už po nich přestávají žádat úplatky. Držíme palce paní Bradáčové,“ řekl ParlamentnímListům.cz Sedláček k nedávnému nástupu nové vrchní státní zástupkyně v Praze.

Ekonomka: Vytváření hladových zdí je kontraproduktivní

Ekonomka Markéta Šichtařová tvrdí, že zatím největší humbuk z nástupu komunistů je v tuzemsku, v zahraničí podle ní zůstávají v klidu, protože jsou na nástup levice zvyklí z francouzských voleb. „V 90. letech byli z nástupu levice vyděšení v zahraničí, teď je to obráceně,“ konstatuje ekonomka. Myslí si, že možnost ovlivnit ekonomiku je ze strany komunistů jen velmi malá. „Šlo jen o krajské volby, v krajích není tolik peněz, aby se s nimi dalo dělat tolik. Navíc fiskální politika se dělá jen na centrální nebo globální úrovni,“ uklidňuje. Vytváření umělých pracovních míst, jen aby daly lidem práci, je podle ní zakládání hladových zdí, které nejsou moc efektivní.

„To je krátkodobá záležitost. Lidi si často neuvědomují, že na to, aby takové místo bylo vytvořeno, se musí dát peníze, které by mohly prospět jinde, mohly by se využít na efektivní projekty,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz. „Jánošíkovsky přerozdělovat“, nebo se ještě víc zadlužit, tedy půjčovat si v době krize, nevede k dobrým koncům. „O tom by mohli Řekové, Španělé, Irové nebo Portugalci vyprávět. Když se zadlužíme, budeme muset splácet vysoké úroky, a místa, která vytvoříme, zase ztratíme. Tímhle způsobem opravdu nepodpoříme trh práce,“ varuje před komunistickými nápady ekonomka.

Nezaměstnanost je silně regionální

Považuje také za nesmyslné celoplošné používání volebního hesla – Dáme lidem práci, protože nezaměstnanost je silně regionální. „Velmi problematická je situace v severních Čechách a na severní Moravě, ale ve Středočeském kraji a v Praze je přezaměstnanost, o čemž svědčí fakt, že zaměstnavatelé mají složitou práci sehnat nové zaměstnance. Daleko logičtější by tedy bylo podporovat mobilitu pracovní síly,“ doporučuje účinnější nástroj pro zvýšení zaměstnanosti. Vytváření hladových zdí je podle Markéty Šichtařové kontraproduktivní.

Význam krajských nebo senátních voleb pro chod ekonomiky je podle ekonomky jen velmi omezený, z volebního výsledku komunistů se prý dělá větší humbuk, než si zaslouží. „Ale kdyby stejně dopadly sněmovní volby, tak by to byl průšvih,“ připouští Markéta Šichtařová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…