Topolánek dal ODS smrtelný úder a Nečas ji dorazil, udeřil veterán Tlustý

16.05.2012 7:50

JINÝMA OČIMA Bývalý vysoce postavený člen ODS Vlastimil Tlustý, který byl předsedou poslaneckého klubu ODS, ministrem financí a hlavním autorem ekonomického programu ODS ve volbách 2006, míní, že premiér Petr Nečas je hrobařem ODS a pravicové politiky.

Topolánek dal ODS smrtelný úder a Nečas ji dorazil, udeřil veterán Tlustý
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Podle Tlustého Nečas neznamená návrat k pravicovým kořenům ODS, ale naopak pokračuje v díle zkázy, které započal v době svého předsednictví Mirek Topolánek.

„Nečas je pokračováním Topolánka. Ostatně Topolánek si ho vybral. Tragické pokračování je to v tom, že Nečas kompromituje pravicovou politiku a bývalou pravicovou stranu ODS, protože pod značkou pravicové strany a pravicové politiky provádí levo-středovou politiku, a lidé, kteří jsou s tou politikou oprávněně nespokojeni, si takovou politiku spojují s pravicí. Nečase považuji za hrobaře ODS. Topolánek jí dal smrtelný úder a Nečas ji dorazil,“ řekl ParlamentnímListům.cz v rozhovoru Vlastimil Tlustý.

ODS je levá. Levicová i neschopná

Ten poukazuje například na to, že ODS naprosto v rozporu s pravicovými i ekonomickými principy zvyšuje daně, navíc ještě v době krize.

„Zvyšování daní, navíc v době krize, to je absolutně levicový recept. Podívejme se na Francii. Levicový politik navrhuje zvyšování daní v době krize jako východisko z ní. V uvozovkách pravicový Nečas dělá totéž už dva roky v Česku. Pod hlavičkou pravice dělá levicové kroky, což znamená likvidaci pravice na dlouhé roky dopředu, než lidé pochopí, že tohle nebyla pravicová, nýbrž levicová politika. Nečas znehodnotí a znemožní jakoukoli pravicovou politiku na období pěti, deseti let. ODS je levá. V obou smyslech toho slova. Levicová i neschopná,“ míní Tlustý.

Realizován projekt Topolánka a Kalouska

Podle Tlustého dostane ODS v krajských volbách výprask. „Bude to totální fiasko. Předpokládám, že už je skoro jisté, že nebude mít nikoho ani v radě kraje, natož hejtmana. V současné politice je realizován projekt Topolánka a Kalouska, kterým chtěli zničit lidovou stranu a ODS a postavit místo toho TOP 09. To se vcelku daří. ODS i lidovci jsou vytlačováni na okraj, i když se TOP 09 nedaří převzít jejich roli. Podpora reforem této vlády je 25 procent. Po dvou letech vládnutí jsou strany vládní koalice na polovině podpory, kterou měly ve volbách. Taky by mohl Nečas dostat titul: ´ten, kdo přivede do vlády na dlouhou dobu levici´. On se postará o to, že zde bude vládnout s ústavní většinou ČSSD a KSČM. A to dlouho,“ obává se Tlustý.

Podle něho jediným, kdo by dokázal obnovit důvěru veřejnosti v pravici, je Václav Klaus: „On je v tuto chvíli pravděpodobně jediným člověkem, který by znovu mohl zvednout prapor pravicovosti. Pokud by se tedy vrátil do politiky. Ale bylo by to strašně těžké, protože by to bylo v době dominance levice, která je už nyní evidentní.“

Kapitán výletní lodě Costa Concordia

Tlustý se vysmál Páteční výzvě Mirka Topolánka, ve které expředseda ODS kritizoval posun strany doleva. „To bylo dokonalé. Jsem překvapen, že mu to trvalo pět až šest let, než si toho všiml a že za těch zhruba pět let zapomněl, že to udělal on. Byl to on, kdo popřel program ODS a řekl takové ty zlé větičky o tom, že programu ODS nevěřil již v době volební kampaně. Tehdy to nikomu nevadilo. Tedy mně to vadilo. Ale nás, kterým to vadilo, bylo velmi málo. Čili ta jeho výzva je něco tak neuvěřitelně pokryteckého, že to nemá obdobu. Člověk, který zavedl loď na mělčinu, po pěti letech vyjadřuje lítost, že loď uvízla? Já bych ho přirovnal ke kapitánovi té italské výletní lodě Costa Concordia,“ smál se Tlustý.

Podle něho jsou různé současné protikorupční iniciativy výrazem toho, že korupce přesáhla všechny možné představitelné meze a aktuální kauza Rath je toho důkazem: „Politika byla v posledním období bitvou o provize, to je zřejmé. A to nejsou jenom střední Čechy. Podívejme se na všechny ty regionální operační programy, Jihozápad a Severozápad. Toto je třetí kauza upozorňující na to samé, tedy na potíže s korupcí při rozdělování dotací. Když je to ve třech krajích, tak se jako statistik odvážím prohlásit, že je to asi všude. Poslední kauza je jenom vrcholkem ledovce, který se urval a vyplaval nad hladinu.“

Ať se zveřejňují celé odposlechy, jinak to je manipulace

Komentoval i kauzu odposlechů Romana Janouška a Pavla Béma, ale spíše z obecného hlediska mediálního zneužívání.

„Pokud jsou zveřejňovány odposlechy, tak by měly být zveřejněny všechny. Sám, když jsem to žádal, tak jsem od pana Kroupy a spol. nedostal reakci, ačkoli jsem je žádal, aby byly zveřejněny všechny nahrávky, které byly v souvislosti se mnou zveřejněny. Když bude zveřejněno všechno, tak to považuji za obhajitelné, protože pak jsou z toho jasné souvislosti a každý si může udělat názor. Neakceptovatelné ale je, že se zveřejňují pouze výběry z odposlechů, někteří lidé jsou z toho vypouštěni. Například tehdy, když mě vláčel Kroupa, tak neodvysílal nahrávky některých mých kolegů z ODS, které kompromitovaly je. Jakmile je zde ten prvek, že nějaký režisér říká: tohle tam dáme, tohle tam nedáme, tohle zapadá do našeho příběhu, jak chceme, aby vypadal, tohle tam ale nezapadá, tak je to obyčejná manipulace. Jak jsou dnes používány odposlechy, tak se jedná o očividnou manipulaci. Pokud se jedná o výběr, tak se jednoduše mohou z obětí udělat viníci a naopak,“ říká Tlustý.

Bývalý poslanec ODS zhodnotil i situaci v pražské ODS: „Primátora Svobodu neznám. Ale obecně platí, že když se dva perou, třetí se směje. Pokud se tam perou dvě křídla, tak zcela jistě budou na konci poražena obě. To, že to v tuto chvíli vypadá, že to Svobodovo vyhrává, to je jen krátkodobý stav věci a nakonec vyhraje někdo třetí. Ten postup, který se v Praze odehrává, je jedním z příkladů toho, jak to nyní vypadá v ODS“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…