V háji. Výroba v ČR a Německu. Takové výsledky ještě nebyly

10.10.2023 12:35

Rusové nahoře, Němci úplně dole. Tak vypadá graf tzv. výrobního PMI, tedy indexu, který ukazuje, jak se průmyslový trh rozšiřuje, nebo smrskává. Rusko je jednou z mála zemí, kde výroba od srpna vzrostla, a to o hodně. Naopak smutné výsledky, nejhorší, jaké banka J.P.Morgan zaznamenala, pocházejí z Německa a z Rakouska. A hned po nich je Česko. Dá se říct, že výroba je „v háji“.

V háji. Výroba v ČR a Německu. Takové výsledky ještě nebyly
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36094 lidí
Přibližně před týdnem spatřila světlo světa zpráva banky J.P.Morgan, největší banky v USA a banky s největší tržní kapitalizací na světě. Týká se takzvaného PMI, tedy Purchasing Managers' Index (Index nákupčích, hrubě přeloženo). PMI je index, který měří převládající trendy jak ve výrobě, tak ve službách a zda trh expanduje, nebo se naopak smrskává. Používají ho (spolu s dalšími ukazateli) manažeři, analytici i investoři.

Index J.P.Morgan se zaměřuje výhradně na výrobu. Stejně jako ve dvou předchozích čtvrtletích je průmysl v útlumu, protože klesala jak výroba, tak zakázky i zaměstnanost. Pokles zaznamenaly eurozóna, Velká Británie i Kanada. Naopak růst zaznamenala Čína a Indonésie. V USA se zvýšila produkce a počet pracovních míst, poklesl ale objem nových objednávek. Banka dodává, že v číslech ovšem není zahrnuta Indie a Jižní Korea, protože zveřejnily svá čísla příliš pozdě.

Celková hodnota indexu je 49,1. Pro vysvětlení, pokud je index nad hodnotou 50, trh expanduje. Naopak pod touto hodnotou se smršťuje. Výsledek 49,1 je lepší než ten srpnový, který byl 49 celých. Jak ale banka připomíná, je pod hodnotou 50 už třináctý měsíc v řadě. Všech pět podúdajů, ze kterých se index tvoří, pak ukazují, že celkový výkon jde dolů.

Celosvětová výroba klesala už čtvrtý měsíc v řadě. Zvýšila se jen v osmi z 29 sledovaných zemí včetně Číny a USA. Naopak klesala v Japonsku, Velké Británii, Kanadě, Brazílii a eurozóně. Za poklesem stál menší počet přijatých objednávek a také to, že se firmy zbavují nahromaděného inventáře. „Zatímco pokles zaznamenaný v eurozóně, Japonsku a Velké Británii byl velký, v USA byla kontrakce mírná,“ poukazuje banka.

Co rostlo? Nu, například ceny. Již v srpnu byl index cen vstupů 51,2 a v září se ještě zvýšil na 52,5. S tím také souvisí zvýšení cen zboží, i tam došlo ke zvýšení ze srpnových 50,5 na 51,6, což značí další inflaci.

Pokles výroby a nových objednávek se pak promítl do zaměstnanosti, kdy poprvé po devíti měsících celkový počet pracovníků poklesl. Konkrétně v Číně, eurozóně a Velké Británii, naopak v USA a Japonsku zaměstnanost v sektoru šla nahoru.

Tato data však nebyla to, co na sociálních sítích různé komentátory zaujalo. Byl to především graf, který ukazuje výrobní PMI u různých zemí. Na první pohled je z něho totiž vidět, kdo ve výrobě vede. A kdo je naopak na chvostu.

Od srpna si dle indexu velice polepšilo Rusko, které v grafu vede. Signifikantní zlepšení zažil také jeho soused Kazachstán a pak ještě Indonésie. Malá zlepšení lze pak pozorovat u Číny, Filipín a Řecka, na svém zůstal Myanmar. Pouze lehké zhoršení pak zaznamenaly Spojené státy, jejich soused Mexiko, Vietnam, Irsko a Turecko. Všechny zmíněné země jsou na tom lépe, než je světový průměr.

Následují Brazílie, Austrálie, Japonsko, Kolumbie, Thajsko, Španělsko, Kanada, Malajsie, Itálie a Tchaj-wan. Tyto země mají mezi 49 a 47 body (Tchaj-wan ještě o něco méně), tedy zhoršení u nich je, ale není takové. Velký skok však nastává u Velké Británie, která má naopak něco přes 44 bodů.

Pak už následují Polsko, Francie a Nizozemí, které jsou nad průměrem eurozóny. Ta samotná má něco nad 43 bodů. A ještě pod tímto výsledkem je Česká republika, která se přiblížila 41 bodům a za ní jsou už jen Rakousko a Německo se shodným výsledkem pod 40 body. Potvrzuje se tak, že co se týče výroby, nálada v obou německy mluvících zemích je na bodu mrazu.

Německé PMI je pak nejhorší za dobu měření i v oblasti výstavby, kde za září spadlo na 39,3.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přátelé, dovoluji si vás upozornit, že své svaté zanícení obracíte špatným směrem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 10.10.2023 13:56:49
Výroba zbytečných věci je základem kapitalismus. Stejně jako inflace a trvalé inovace. Jenže kapitalismus, stejně jako každý společenský systém v lidských civilizacích, se vyčerpal, zanítil, zahnívá a s kopáním vlastního hrobu končí. Mnozí zajisté víte, že hlavní ukazatel euroatlantického blahobytu nese zkratku HDP. Tedy naprosto prázdné a smyšlené číslo, hodnotící ... hodnotící... míru dluhu a vztah PŘIDANÉ HODNOTY k UBRANÉ HODNOTĚ. Nejlépe to pochopíme při návštěvě obchodních center. Tuny a tisíce tun bot, oděvů, nářadí, hodinek a šperků, jídla, počítačů a praček a ledniček, dveří a oken a automobilů a mobilních telefonů a žaluzií a koberců... To vše půjde na smetištěm šrotoviště, do spaloven a bohužel i na další obří přírodní skládky.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…