V háji. Výroba v ČR a Německu. Takové výsledky ještě nebyly

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
10.10.2023 12:35 | Zprávy

Rusové nahoře, Němci úplně dole. Tak vypadá graf tzv. výrobního PMI, tedy indexu, který ukazuje, jak se průmyslový trh rozšiřuje, nebo smrskává. Rusko je jednou z mála zemí, kde výroba od srpna vzrostla, a to o hodně. Naopak smutné výsledky, nejhorší, jaké banka J.P.Morgan zaznamenala, pocházejí z Německa a z Rakouska. A hned po nich je Česko. Dá se říct, že výroba je „v háji“.

V háji. Výroba v ČR a Německu. Takové výsledky ještě nebyly
Foto: pixabay.com
Popisek: Průmysl - ilustrační foto

Přibližně před týdnem spatřila světlo světa zpráva banky J.P.Morgan, největší banky v USA a banky s největší tržní kapitalizací na světě. Týká se takzvaného PMI, tedy Purchasing Managers' Index (Index nákupčích, hrubě přeloženo). PMI je index, který měří převládající trendy jak ve výrobě, tak ve službách a zda trh expanduje, nebo se naopak smrskává. Používají ho (spolu s dalšími ukazateli) manažeři, analytici i investoři.

Index J.P.Morgan se zaměřuje výhradně na výrobu. Stejně jako ve dvou předchozích čtvrtletích je průmysl v útlumu, protože klesala jak výroba, tak zakázky i zaměstnanost. Pokles zaznamenaly eurozóna, Velká Británie i Kanada. Naopak růst zaznamenala Čína a Indonésie. V USA se zvýšila produkce a počet pracovních míst, poklesl ale objem nových objednávek. Banka dodává, že v číslech ovšem není zahrnuta Indie a Jižní Korea, protože zveřejnily svá čísla příliš pozdě.

Celková hodnota indexu je 49,1. Pro vysvětlení, pokud je index nad hodnotou 50, trh expanduje. Naopak pod touto hodnotou se smršťuje. Výsledek 49,1 je lepší než ten srpnový, který byl 49 celých. Jak ale banka připomíná, je pod hodnotou 50 už třináctý měsíc v řadě. Všech pět podúdajů, ze kterých se index tvoří, pak ukazují, že celkový výkon jde dolů.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přátelé, dovoluji si vás upozornit, že své svaté zanícení obracíte špatným směrem., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 10.10.2023 13:56:49
Výroba zbytečných věci je základem kapitalismus. Stejně jako inflace a trvalé inovace. Jenže kapitalismus, stejně jako každý společenský systém v lidských civilizacích, se vyčerpal, zanítil, zahnívá a s kopáním vlastního hrobu končí. Mnozí zajisté víte, že hlavní ukazatel euroatlantického blahobytu nese zkratku HDP. Tedy naprosto prázdné a smyšlené číslo, hodnotící ... hodnotící... míru dluhu a vztah PŘIDANÉ HODNOTY k UBRANÉ HODNOTĚ. Nejlépe to pochopíme při návštěvě obchodních center. Tuny a tisíce tun bot, oděvů, nářadí, hodinek a šperků, jídla, počítačů a praček a ledniček, dveří a oken a automobilů a mobilních telefonů a žaluzií a koberců... To vše půjde na smetištěm šrotoviště, do spaloven a bohužel i na další obří přírodní skládky.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

4:44 Spotřeboval polovinu, zaplatil víc. „Zlevňování“ energie doložené fakturami

Přelom dubna a května je obdobím, kdy většina lidí dostává vyúčtování za energie a služby spojené s …