Vinaři "děkují" Kalouskovi: Šedá ekonomika bude mít díky Tobě žně

19.06.2012 19:08

Připravovaná daň z vína může poškodit české vinaře, ale její zavedení bude mít tvrdý dopad také na jednotlivé obce. Dle vinařů je zavedení nenulové daně na tiché víno metlou na české vinaře. Ty čeká těžké období, řadě z nich totiž letos vinice zmrzly a příští rok nebudou mít co prodávat. Situace navíc může výrazně přispět k rozvoji šedé ekonomiky.

Vinaři "děkují" Kalouskovi: Šedá ekonomika bude mít díky Tobě žně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Vinaři tvrdí, že případná daň povede pouze k administrativnímu zatížení malých vinařů a rozvoji šedé ekonomiky. Její primární efekt zpochybňují. „Pouze se zaměstná hromada dalších lidí, ale k efektivnímu výběru to nepovede. Málo se o tom ví, ale spotřební daň tady již byla. Byla však zrušena, protože její výběr byl dražší, než co se z ní vybralo. Stejný případ nastane po zavedení nové daně,“ říká Libor Nazarčuk, prodejce vín a úspěšný sommeliér.

Výběr daně bude neefektivní, tvrdí vinaři

„Zvolená částka 10 korun se do ceny vína promítne 17 korunami. U vína za tisíc korun to moc nevadí, ale u vín kolem 150 korun je to kolem 10%, což je hodně. Se zavedením daně jsou navíc spojeny další komplikace z hlediska administrativy. Ta je dnes pro vinaře obrovským problémem, za chvíli budou muset stát jen v kanceláři,“ tvrdí Nazarčuk.

Nazarčukova slova potvrzuje také Martin Půček, tajemník Svazu vinařů ČR. „Byla by zde povinnost zřízení daňových skladů, vedení příslušné evidence a výjimkou by nebyly ani návštěvy pracovníků celní správy jak u vinařů, tak na vinařských akcích. Vše by se promítlo do jejich hospodářských výsledků (výběr daně z příjmu a DPH),“ říká Půček. Tyto finanční následky dle vinařů nikdo z Ministerstva financí neanalyzoval.

Vinaře likviduje černý dovoz

Vinaři by zavedení daně uvítali, pokud by byla uvalena na dovoz cisternových vín. Zároveň ale dodávají, že je to nereálné. „Největší efekt by daň měla, kdyby se dokázala zavést na černý dovoz cisternových vín, aby se ochránil český trh. Všechno se to totiž vozí tak, aby se o tom nevědělo. Víno je např. dovezeno z Moldávie, ale velcí výrobci to vystřelí jako víno z Moravy,“ vysvětluje Zlatko Míčka, ředitel firmy Merlot d´Or. Vzhledem k letošním mrazům hrozí, že k takovým situacím bude docházet častěji.

„Výběr spotřební daně na tichá vína je s ohledem na velké množství drobných producentů mimořádně technicky náročný. Důsledkem by byl chabý výběr doplněný rozvojem šedé ekonomiky a propadem ve výběru stávajících daní,“ dodává Martin Půček.

Zdanění vína poškodí celé regiony

Dle Svazu vinařů ČR by uvalení daně poškodilo také jednotlivé kraje, respektive obce. Ty jsou na vinařství značně závislé. V minulosti navíc investovaly peníze do infrastruktury, která s vínem přímo souvisí. „K tomu je nutno připočíst rozvoj turistiky a návaznost dalších oborů. Jedná se např. o hotely, gastronomii, služby návštěvníkům, ale také o rozvoj servisních organizací, kam spadá prodej vinařských potřeb, výroba skla, prodej technologií, traktorů a dalších zařízení,“ říká Půček.

Přes 33 tisíc lidí v současné době podepsalo petici proti zavedení nenulové daně na tiché víno. Ta Svazu slouží jako podpůrný argument za veřejnost při jednáních s poslanci o nezavedení daně.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Švábek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…