„Čas říct EU: Konec doby, kdy jste žili jak králové díky nám.“ Rajchl rozbouřil sál. Nejen tím

22.05.2022 19:11 | Reportáž

REPORTÁŽ Že zlo pochází z Bruselu? „Prachsprostá výmluva. Zlo pochází od nich. Kdyby byli dostatečně sebevědomí a dostatečně odvážní, mohou zítra říct v Bruselu: ne, uděláme si to podle svého,“ bouřil na adresu vládnoucí české elity advokát Jindřich Rajchl. „Zvrhlá, perverzní situace. Vláda nedělá vůbec nic s tím, že se vyrobí elektřina v Dukovanech, doputuje do Brna, mezitím se prodá na burze v Lipsku a zaplatí se nemalá část peněz na úhradu emisních povolenek,“ jasně vysvětlil na setkání příznivců Rajchlova hnutí PRO. Podpořit novou sílu politické scény přijel také senátor, profesor Jan Žaloudík.

„Čas říct EU: Konec doby, kdy jste žili jak králové díky nám.“ Rajchl rozbouřil sál. Nejen tím
Foto: Daniela Černá
Popisek: Advokát Jindřich Rajchl na setkání v Brně

Hned na úvod pozdravil příznivce a řekl pár slov senátor za volební obvod Brno-město, profesor Jan Žaloudík. „Ještě předevčírem jsem nevěděl, že strávíme takový hezký podvečer, jinak bych běhal se sekačkou, pokud by nepršelo. Řadu věcí je potřeba posekat,“ uvedl za potlesku a smíchu publika.

Připustil, že úplně neví, za co bojuje, ale bojuje odhodlaně. „Přijel jsem oslavit derniéru v Senátu. V září skončím. Už nebudu ostudou vlasti a budu moct jednat sám za sebe. Takto se musím pořád držet zpátky. Musíme uctívat naše činitele, aby nám národ nezvlčil, jak známo,“ podotkl jemně ironicky Žaloudík.

Senátor, profesor Jan Žaloudík na setkání v Brně. Foto: Daniela Černá

Profesor Žaloudík připouští, že má k dnešní době spoustu otázek. Dlouhodobě se věnuje problematice koronavirové krize. Především mu vadí, že nejsou k dispozici „validní čísla“ a že mnohá opatření „vymýšlí“ stát.

„Problém je, že nevíme, co do těch lidí pícháme. Věříme Pfizerovi,“ komentuje s tím, že je rozdíl, jestli je vakcína aplikována za přísných podmínek ve zdravotnickém zařízení, nebo v obchodním středisku. „Žijeme ve víru vír. Vycházíme z nějaké doktríny, kdy někdo něco napsal – už nechceme ověřovat. To je nejhorší. Je to o stavu společnosti. Přešli jsme do virověku, nevíme si s tím rady,“ dodal. Pozastavil se nad tím, co vlastně které vakcíny obsahují, jak jsou stabilní atd.

Senátor Jan Žaloudík a kandidátka na senátorku Petra Rédová. Foto: Daniela Černá

Žaloudík: Přišel jsem „dole bez“

Popsal i svůj pocit od doby, co bylo zrušeno povinné používání ochrany dýchacích cest, tedy roušek a respirátorů. „Uvědomil jsem si, že je to bezva. Stydím se víc. Holky říkaly – ty v tom vypadáš daleko líp. Mám pocit odhalení, jako bych přišel bez dolní části oděvu. Dole bez,“ usmíval se Žaloudík.

Uvažoval, že neví, co si státní činitelé myslí. „Dělají si srandu, nebo to myslí vážně? Příroda, pokud by chtěla roušky, tak by nám je nechala narůst... nějak jako předkožky...“ – zbytek těchto slov už zanikal ve smíchu publika. Pak už vážněji zmínil, že „žijeme v období tragikomickém“. Konstatoval, že „biochemicky není rozdíl, pokud se lidé smějí, nebo pláčou“. Řekl, že už nikam nekandiduje, nic po nikom nechce; zažil už v životě dost. Do Brna přijel podpořit nové hnutí PRO Jindřicha Rajchla.

Kandidátka na senátorku: Jsem připravena zvednout dav

Jindřich Rajchl představil případnou kandidátku na senátorku v Brně Petru Rédovou.

„Mám dvě děti. Viděla jsem, jak byly šikanovány. Odmítala jsem je očkovat a testovat,“ připomněla Rédová. Během covidové epidemie, se zkušeností práce ve zdravotnictví, rozporovala názory v Londýně. V Česku tvrdě narazila. „Nepořizovala jsem si děti, aby je někdo manipuloval. Zaslouží si svobodu, volně dýchat a mít právo volby,“ vysvětlila.

„Jsem rebel, myslím si, že právní cestou to nepůjde. Jsem připravená jít do ulic, zvednout dav, minimálně půl milionu lidí, a jít si pro naši zemi, vzít si ji zpět.“ Při těchto slovech ji přerušil potlesk.

„Ústava je někomu k smíchu. Není koho žalovat. Dennodenně řešíme lidi postižené očkováním. Zavřít mě můžou - ale pustit mě musí! Dotáhneme to do konce. Věřím, že už je nás tolik, že vše odložíme a řekneme si, co je naše priorita. Naše priorita je, abychom mohli volně dýchat. Život si zasloužíme!“ dodala směrem ke stovkám lidí v sále.

Petra Rédová u mikrofonu. Foto: Daniela Černá  

Pak už si vzal slovo Jindřich Rajchl.

„Vyzkoušeli si, co jim dovolíme. V tuto chvíli si prošlapali legislativu, kterou potřebují k tomu, aby příště mohli být efektivnější při omezování našich práv a svobod. Pandemický zákon schvalovali tak, že spali dva dny ve sněmovně? Spali by tam, kdyby chtěli snížit daně nebo ceny za energie?“ ptal se.

„Nejhorší z mého pohledu je ‚pandemická smlouva‘, kterou připravuje WHO,“ popsal. Ta bude mít podle něj pravomoc nařizovat lockdowny, nošení roušek atd. „Budou nás moct řídit z jednoho místa centrálně,“ varuje Rajchl.

Advokát Rajchl: Jsme na samém dně

Pak už se Rajchl věnoval ekonomicko-energetické krizi.

„Je způsobená nejen válkou na Ukrajině. Problém je o to více fascinující, že Česká republika je na samém dně evropských států, v tom, jakým způsobem se k energiím chová. Jsme druhým největším exportérem elektrické energie v Evropě – ale zároveň máme nejvyšší cenu elektřiny na světě v přepočtu na naše platy. Nepochopitelné. Zvrhlá, perverzní situace. Vláda nedělá vůbec nic s tím, že elektřina se vyrobí v Dukovanech, doputuje do Brna, mezitím se prodá na burze v Lipsku a zaplatí se nemalá část peněz na úhradu emisních povolenek. Mimochodem, zjišťoval jsem si, kdo vlastní nejvíce povolenek. Víte to? Německé penzijní fondy. My předraženou platbou za námi vyrobenou elektřinu, zvyšujícími se účty, přispíváme na německé důchody. Tomu je potřeba učinit přítrž!“ bouřil Rajchl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…