„Dělají si p*del?“ ODS sune do voleb vrchního vakcinátora. Je zle

04.04.2022 12:27 | Komentář

„Co to máme na kandidátce za lidi?“ „Tohle nelze podpořit.“ „Já se kandidatury vzdávám.“ „ODS opustila svůj směr, tady už být nechci…“ Nedávný volební sněm občanských demokratů v Hradci Králové prý neprobíhal zrovna v přátelském duchu. Zděšení způsobilo i jedno jméno podzimní komunální kandidátky, vakcinolog Roman Chlíbek. Ten svého času podporoval povinné očkování či neuznávání bezinfekčnosti proti covidu ve formě testů. Našli jsme toho víc.

„Dělají si p*del?“ ODS sune do voleb vrchního vakcinátora. Je zle
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) v pořadu Partie.

ODS v Hradci Králové si během víkendu schvalovala kandidátku pro podzimní komunální volby a průběh jednání podle všeho nebyl vůbec hladký. Nový lídr Miroslav Hloušek, současný ředitel městské policie, měl podle našich informací co dělat, aby se proti nespokojeným členům prosadil. 

Hlouška coby lídra si občanští demokraté zvolili už na předešlém jednání počátkem března, nyní dořešili zbytek sedmatřicetičlenné kandidátky. Zcela se z ní vytratil současný hradecký primátor Alexandr Hrabálek, který je pro řadu tamních členů nevýraznou tváří, která straně nenese žádné body. 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Podle toho i na sněmu dopadl, získal vůbec nejméně hlasů. Dlouhodobě zní kritika zevnitř strany, tak z řad běžných občanů, že o současném primátorovi prakticky není nic vidět ani slyšet. Jakoby téměř neexistoval.

Jeden ze členů královéhradecké buňky ODS nám Hrabálkovu pozici vysvětlil obšírněji. „Je to úplně neviditelný člověk. S tím by šlo ještě pracovat, kdyby měl kvalitní marketing, jenže lidi, kterými se obklopuje, jsou tragičtí. Obecně má naše strana problém s PR a příklad hradeckého primátora je jen další do počtu. Hrabálek má ale taky komplikovanou osobnost. Je to ješita. Nelze mu nic vytknout, nenechá si poradit. Je opojený funkcí a myslí si, že to mu k respektu stačí. Ale primárky pravdu ukázaly jasně. Dostal nejméně hlasů, úplně propadl. Však taky hned potom odešel z místnosti. Asi to musel vydýchat,“ řekl redakci jeden z účastníků sněmu ODS z minulého týdne.

Pozici lídra a kandidáta ODS na primátora v primárkách získal dosavadní ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. S přehledem prý porazil primátora Hrabálka i matadora hradecké politiky Martina Soukupa. 

„Není to překvapivé,“ pokračuje zdroj. „V hradecké ODS se vytvořila silná vnitřní klika, které se do pozice lídra podařilo prosadit svého člověka. Ale jednoduché to mít nebudou. Na sněmu jsme se o podobě kandidátky hrozně pohádali,“ popisuje účastník schůze.

Potvrdili nám to další straníci, kteří se sněmu účastnili. „Tohle nelze podpořit,“ rozčílil se dlouholetý člen hradecké ODS. „Jsem tady už skoro 20 let, seděl jsem v zastupitelstvu, ale takový materiál do voleb tady ještě nebyl. Vytáhli nové lidi jak králíky z klobouku, ale oni pro ODS vůbec nic neudělali. Hlasovat pro tuhle kandidátku prostě nebudu,“ doplňuje. 

Dosti rozporuplné reakce a rozčarování způsobilo i jméno vakcinologa Romana Chlíbka, jedné z tváří proticovidových opatření. Ten byl nakonec na kandidátce umístěn na 11. místo. Chlíbek je v očích veřejnosti zapsán jako rázný podporoval plošného a povinného očkování a kritik rozvolňování. Toto jméno na vlastní kandidátce nesli mnozí občanští demokraté zvláště těžce. 

„To si dělají pr..l?! Kdo nás pak bude volit?! Mít tam tohohle panáka, co by všechno zavíral? Kde zůstala svobodná ODS?“ divili se značně šokovaní členové. Že se občanští demokraté odchýlili od původního směru na sněmu zaznělo ještě několikrát. „Vzdávám se místa na kandidátce, protože nesouhlasím s tím, kam se strana ubírá. Původní konzervativně-pravicové myšlenky Václava Klause jsou zapomenuty. O moji práci už není zájem. Odstupuji,“ naštval se dlouholetý člen, který měl v gesci ekonomiku a radil zastupitelům ve finančních otázkách. 

Vakcinolog Roman Chlíbek

Profesor Chlíbek je sice ve svém oboru uznávanou osobností, nelíbí se však, že opatření a návrh s jeho jménem spojená se značně rozcházejí s ideovou výbavou občanských demokratů. Strana totiž už v rámci opozice kritizovala některé razantní proticovidové restrikce, návrhy povinného očkování, neuznávání testů coby potvrzení bezinfekčnosti a další věci. A tím vším je Chlíbek názorově spojený.

Loni na podzim Chlíbek mluvil o nutnosti vytvoření tlaku na neočkované, aby nakonec vakcinaci proti covidu podstoupili a připouštěl, že výrazné zvýhodňování očkovaných je určitou formou kastace lidí. „Pokud nějaké další kroky budou, jde především o tlak na zvýšení proočkovanosti. Máme důkazy, že očkovaný člověk nebo člověk s prodělanou infekcí nákazu šíří dál skutečně minimálně. Na druhou stranu by to byl další nástroj, jak přesvědčit nerozhodnuté, aby šli na očkování,“ uváděl začátkem listopadu.

Zajímavé je, že hradecké ODS nevadí ani to, že Chlíbek byl za svého působení v proticovidových týmech Ministerstva zdravotnictví za Babišovy vlády terčem kritiky opozice, dnešní vlády. Ohrazoval se vůči častým nařčením, že resort zdravotnictví některá důležitá data tají. Prý nic netají, jen pouze nemůže všechno zveřejňovat. „Nikdo žádná čísla netají. Zveřejňujeme vytíženost akutních lůžek, dostupnost ventilátorů, kapacity laboratoří, nárůsty nakažených, věkovou strukturu, regiony, rizikové faktory. Tato čísla jsou k dispozici. Ale všechna data nelze zveřejňovat,“ obhajoval Chlíbek s tím, že dat je příliš mnoho. Tehdy pracoval pod ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

Koncem roku 2020 prosazoval Roman Chlíbek totální uzavření úplně všeho, což by prý byla ideální možnost, jak s covidem bojovat. „Z pohledu epidemiologa by mělo větší efekt, kdyby opatření byla razantnější a přísnější. Ideální by samozřejmě bylo všechno zrušit a zavřít, pak by počty rychle klesly, ale to není v naší ekonomické situaci reálné,“ říkal pro deník Právo vakcinolog a nynější kandidát ODS předloni na podzim. 

„Lídr to bude mít těžké,“ prozradil PL další účastník sněmu. „Měl co dělat, aby sestavil kandidátku. Dostal za úkol ODS obměnit, což se lehko řekne, ale hůř dělá. Obvolával kamarády a prosil je, ať se k němu přidají. Hradecká ODS je rozhádaná, nedá se tam nikomu věřit. Já sám už jsem se ambic vzdal. Na sněmy chodím, abych se bavil, jak si tam leští ega. O ničem jiném to není. Ryba ale smrdí od hlavy. Takhle je to i nahoře, u vlády, ve Sněmovně. Každý se třese na flek a prezentuje svůj prd jako megaúspěch. Lidi, kteří ale opravdu něco dělají, jsou odsunuti. Částečně proto, že je schválně odsunou ti méně úspěšní, ale hlavně proto, že se nechtějí účastnit přehlídek trapnosti. Je to pod jejich úroveň. A já se jim nedivím. Letos už jsem poněkolikáté zvažoval, jestli ještě zaplatím členský příspěvek. Nevidím v ODS smysl,“ konstatoval zklamaně občanský demokrat.

Na přetřes dokonce přišlo i téma počtu žen a mladých lidí na kandidátce, což je hledisko, které také dřív úplně nepatřilo na čelné místo žebříčku priorit ODS. Nakonec ale ke schválení kandidátky došlo v následující podobě:

Dobrou náladou prý na rozdíl od mnoha jiných nešetřil nový volební lídr. „Já jsem spokojený,“ usmíval se lídr Miroslav Hloušek. „Věřím, že voliči uvidí změnu a dají nám dostatek hlasů. A stejně tak bych tady chtěl apelovat na vás všechny, abyste v rámci svých možností ODS podpořili. Pokud se budete chtít do kampaně zapojit, neváhejte mě kontaktovat,“ rozloučil se s účastníky sněmu. Ne všichni mu ale zatleskali. „No, to víš, že jo,“ smál se v zadních řadách ironicky jeden ze skeptiků. „Debilové na vás budou makat a vy se na ně pak vy*erete,“ vyslechly si PL od účastníka tohoto jednání.

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …